Smart Life

Δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές

Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone συμπλήρωσε φέτος 14 χρόνια λειτουργίας

Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, του Ιδρύματος Vodafone, που εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις πρόληψης κλείνει 14 χρόνια λειτουργίας.

14 χρόνια αδιάλειπτης υλοποίησης, σχεδόν 11.300 ωφελούμενοι σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και περισσότερες από 51.000 εξετάσεις, είναι ορισμένα μόνο από τα στατιστικά στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστό το μακροβιότερο πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, το οποίο αξιοποιεί το δίκτυο της Vodafone, προκειμένου να εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας: Από το Σουφλί και το Νευροκόπι έως τους Λειψούς και τη Γαύδο.

Ανάμεσα στις περιοχές που σταθερά ωφελούνται των υπηρεσιών της Τηλεϊατρικής είναι και αυτή της Εύβοιας, όπου ειδικότερα το 2020 ο Δήμος Διρφύων–Μεσσαπίων και οι κοινότητες Στροπώνων και Μίστρου αξιοποίησαν στο έπακρο τις υπηρεσίες του προγράμματος. Όπως μας ενημέρωσε η γενική ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Στροπώνων, Αφένδρα (Άντα) Σοφία: «Μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφτεί 12 τοπικές κοινότητες, έχουν εξεταστεί κατά μέσο όρο πάνω από 250 κάτοικοι, οπότε προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στην περιοχή μας στο έπακρο. Είναι μια συνεργασία, από όλους μας θεωρώ, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα».

Ένα πρόγραμμα που φέρνει πιο κοντά γιατρό & ασθενείς
Για τους κατοίκους των Στροπώνων η κ. Σοφία δεν είναι απλώς η γιατρός που τους παρακολουθεί. «Η σχέση μου με τους κατοίκους είναι σχεδόν συγγενική, με αντιμετωπίζουν σαν παιδί τους, σαν πολύ δικό τους άνθρωπο. Οι περισσότεροι με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα, Άντα», ανέφερε η γιατρός. Σύμφωνα με την Γεωργία Σταμελάκου από τους Στρόπωνες Ευβοίας, «η γιατρίνα του χωριού είναι η καλύτερη, μας εξυπηρετεί με το παραπάνω, με χιόνια με βροχές, τη γνωρίζουμε σαν παιδί μας» ενώ και η Μαρία Παπαβασιλείου συμπληρώνει: «Είναι πολύ καλή, έρχεται χειμώνα, ακόμα και με χιόνια. Άντα τη φωνάζω εγώ».

Μέσω της Τηλεϊατρικής, η γιατρός Αφένδρα Σοφία έχει τη δυνατότητα να παρέχει ειδικευμένες υπηρεσίες στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της προληπτικής ιατρικής, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία ιατρών άλλων ειδικοτήτων. Εάν για κάποιες εξετάσεις η γιατρός χρειαστεί συμβουλευτική γνωμάτευση, τις στέλνει μέσω του δικτύου της Vodafone στους γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών οι οποίοι απαντούν σε 24 ώρες. Επιπρόσθετα, όλος ο εξοπλισμός του προγράμματος είναι φορητός, διευκολύνοντας το έργο της γιατρού, που έχει τη δυνατότητα να διενεργεί τις εξετάσεις στο ιατρείο ή στην οικία του ασθενή, με την ίδια ευκολία.

Πλέον του Περιφερειακού Ιατρείου Στροπώνων, η γιατρός τα τελευταία επτά χρόνια πραγματοποιεί εξετάσεις προληπτικής υγείας και σε κοντινά χωριά της περιοχής, όπως ο Μίστρος, χρησιμοποιώντας τον φορητό εξοπλισμό του προγράμματος Τηλεϊατρικής. Με σύνθημα τη φιλοσοφία του προγράμματος «Πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση, πιο δυνατοί» φέρνει το «μακριά – κοντά» για τους κατοίκους της περιοχής, μεριμνώντας παράλληλα για την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την πρόληψη.

Μια ημέρα Τηλεϊατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο Στροπώνων
Πώς είναι μια τυπική ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο Στροπώνων καθώς και 99 ακόμη ιατρεία σε όλη την Ελλάδα που αξιοποιούν το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone;

Κατά την έναρξη του προγράμματος η γιατρός Αφένδρα Σοφία παρέλαβε εξοπλισμό Τηλεϊατρικής που περιλαμβάνει 1 καρδιογράφο 12 απαγωγών, 1 σπιρόμετρο, 1 οξύμετρο, 1 πιεσόμετρο/γλυκοζόμετρο, 1 συσκευή μέτρησης χοληστερόλης & τριγλυκεριδίων, καθώς και 1 tablet και τα απαραίτητα αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης κλπ). Κατά τη διάρκεια μίας τυπικής ημέρας, η γιατρός εξετάζει τους ασθενείς –για παράδειγμα πραγματοποιεί ένα καρδιογράφημα ή έναν πλήρη αιματολογικό έλεγχο. Εφόσον επιθυμεί μία συμβουλευτική γνωμάτευση, με τη χρήση του tablet και μέσω του δικτύου της Vodafone, μπορεί να στείλει τις εξετάσεις στους ειδικούς γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Εκείνοι θα τις ελέγξουν και θα αποστείλουν τη συμβουλευτική γνωμάτευσή τους μέσα σε 24 ώρες. Στη συνέχεια η κ. Σοφία, η οποία φέρει και την τελική ευθύνη για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών της, τους ενημερώνει για την προτεινόμενη αγωγή που συστήνει να ακολουθήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προγράμματα Τηλεϊατρικής έχουν επίσης υλοποιηθεί σε άλλες περιοχές της Εύβοιας. Ενδεικτικά: Γυμνό, Μαντούδι, Νεοχώρι, Άγιος Δημήτριος, Λουτρά Αιδηψού, Σκύρο και ΤΟ.Μ.Υ. Δροσιάς.

«Πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση, πιο δυνατοί» και εν μέσω πανδημίας
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του προγράμματος είναι ότι αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συνεχώς εξελισσόμενου και αξιόπιστου δικτύου της Vodafone, παρέχει τη δυνατότητα σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, καταργώντας γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς.

Έτσι, από την αρχή της πανδημίας COVID-19, το Ίδρυμα Vodafone ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και με στόχο την ενίσχυση των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, έθεσε τον φορητό εξοπλισμό του προγράμματος Τηλεϊατρικής στη διάθεσή τους. Με τον τρόπο αυτό, το Ίδρυμα Vodafone συνέβαλε στον περιορισμό των μετακινήσεων ευπαθών ομάδων, αλλά και στην αποφυγή του συνωστισμού τους σε χώρους ιατρείων και νοσοκομείων.

Στο πλαίσιο αυτό, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, αξιοποίησε τον φορητό εξοπλισμό και ενίσχυσε τις κινητές μονάδες στην περιοχή της Λακωνίας πραγματοποιώντας ημερήσιες δράσεις σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, όπου είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν περίπου 260 κάτοικοι.

Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενώ υπεύθυνη για την τεχνική υλοποίησή του είναι η εταιρεία Vidavo.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και για να δείτε τα 100 σημεία στην Ελλάδα που υλοποιείται δείτε εδώ