Πώς θα κάνεις πιο eco-friendly το καθάρισμα του σπιτιού σου
Με σεβασμό στο περιβάλλον, τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας
Δεν αρκεί να έχεις καθαρό σπίτι, πρέπει να έχεις και καθαρή συνείδηση. Δες πώς μπορείς να κάνεις το καθάρισμα του σπιτιού σου πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Ξέρω πόσο σημαντικό είναι για σένα να έχεις το σπίτι σου καθαρό. Νιώθεις καλύτερα, πιο ήρεμος, πιο ασφαλής, όταν επιστρέφεις το βράδυ κουρασμένος σε ένα σπίτι που αστράφτει, που μυρίζει όμορφα, που σε καλεί να το απολαύσεις. Ειδικά σε δύσκολες εποχές όπως αυτή που ζούμε, ο φόβος των μικροβίων είναι μεγαλύτερος και η ανάγκη για καθαρισμό και απολύμανση πιο έντονη. Ειδικά σε σπίτια με παιδιά και κατοικίδια, η καθαριότητα αποτελεί σχεδόν καθημερινή ρουτίνα.
Ωστόσο, πολλά από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας ή το περιβάλλον, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα απ' όσα λύνουν. Ο πλανήτης Γη μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ και οφείλουμε να φροντίζουμε το περιβάλλον, τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας, το ίδιο σχολαστικά με το σπίτι μας. Παρακάτω θα βρεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα και να διατηρήσεις μια ρουτίνα καθαριότητας πιο «πράσινη».
1. Ανοιχτά παράθυρα
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο ο αέρας μέσα στο σπίτι ή το γραφείο να είναι πιο τοξικός απ' ό,τι έξω -κυρίως λόγω της ισχυρής μόνωσης που υπάρχει πλέον. Καλό θα είναι όσο το επιτρέπει ο καιρός και η θερμοκρασία, να κρατάς τα παράθυρα ανοιχτά για να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα, να μην συσσωρεύονται τοξίνες και να μην αναπτύσσονται βακτήρια και μικροοργανισμοί.
2. Μαγειρική σόδα
Όλοι έχουμε στα ντουλάπια μας μαγικά συστατικά που συνδυάζουν πολλές χρήσεις, απλά δεν το ξέρουμε. Η μαγειρική σόδα για παράδειγμα, αφαιρεί όχι μόνο τις ανεπιθύμητες μυρωδιές από το ψυγείο σου, αλλά και από το χαλί σου. Πασπάλισε λίγη στα στρωμένα σου χαλιά, άφησε για λίγα λεπτά να απορροφήσει «περίεργες» μυρωδιές και σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα.
3. Φυσικά αποσμητικά
Αντί να αγοράζεις αποσμητικά σπρέι που περιέχουν πολλά χημικά, μπορείς να αρωματίσεις το χώρο σου φυσικά. Βράσε κανέλα, λεμόνι, γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, ή όποιο άλλο αρωματικό φυτό σου αρέσει και δες πόσο ευχάριστα θα μυρίζει το σπίτι.
4. Λιγότερες πλύσεις
Μην βάζεις καθημερινά πλυντήριο επειδή θέλεις να βάλεις μια συγκεκριμένη μπλούζα. Συγκέντρωσε τα άπλυτα της εβδομάδας, χώρισέ τα ανά κατηγορίες πλύσης και βάλε μόνο όσα είναι απαραίτητα και όσα γεμίζουν τον κάδο. Αν θέλεις μόνο ένα πλύνε το στο χέρι.
5. Eco-friendly προϊόντα καθαρισμού
Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις επαγγελματικά καθαριστικά στο σπίτι σου, φτάνει να διαλέξεις από εκείνα που σέβονται το περιβάλλον. Ξεφορτώσου όλα εκείνα με τα αμέτρητα χημικά που επιβαρύνουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και επένδυσε σε όσα έχουν «πράσινη» συνείδηση. Ήξερες ότι πλαστικά, αλιευτικός εξοπλισμός και χημικά είναι οι βασικοί παράγοντας μόλυνσης των θαλασσών και των ωκεανών μας; Έχεις ακούσει για το Great Pacific Garbage Patch; Είναι μια θαλάσσια μάζα σκουπιδιών που επιπλέει μεταξύ Χαβάης και Καλιφόρνιας, με μέγεθος δύο φορές την έκταση του Τέξας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο National Geographic, έδειχνε ότι το 46% των 70.000 τόνων πλαστικού στο Patch προέρχεται από εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό και δίχτυα. Κάθε χρόνο περίπου 100.000 θαλάσσια ζώα (χελώνες, φάλαινες, φώκιες, δελφίνια) μπλέκονται στα παρατημένα δίχτυα και πεθαίνουν. Γι' αυτό θα σου πρότεινα τα προϊόντα OceaniQ, την αποκλειστική σειρά απορρυπαντικών και καθαριστικών της ΑΒ Βασιλόπουλος με μπουκάλια που προέρχονται από 100% ανακυκλωμένα αλιευτικά δίχτυα, έχουν vegan σύσταση χωρίς ζωικά συστατικά, αποτελεσματική καθαριστική δράση χωρίς συνθετικά παράγωγα πετρελαίου χάρη στους ήπιους καθαριστικούς παράγοντες φυτικής προέλευσης και υπέροχο άρωμα. Η σειρά OceaniQ έχει φτιαχτεί με σκέψη και συνείδηση και σε αυτή θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι: Υγρό γενικού καθαρισμού, υγρό τζαμιών, υγρό πιάτων, υγρό καθαρισμού μπάνιου, υγρό ρούχων και μαλακτικό ρούχων.
Καθαρό σπίτι, καθαρή συνείδηση. Σκέψου το.