- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το 7 θεωρείται μαγικός αριθμός;
Πότε πρωτοξεκίνησε να θεωρείται ότι το 7 φέρνει τύχη;
Από την Αρχαιότητα, μέχρι την θρησκεία, την επιστήμη μέχρι και τα τυχερά παιχνίδια, ο αριθμός 7 μοιάζει μαγικός.
Από την Παλαιά Διαθήκη μέχρι τα θαύματα του κόσμου και από τις νότες μέχρι τα χρώματα του ουράνιου τόξου, το νούμερο 7 βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά μας και δεν είναι τυχαίο που πολλοί τον θεωρούν «μαγικό» αριθμό. Πότε πρωτοξεκίνησε να θεωρείται ότι το 7 φέρνει τύχη και με ποιους τρόπους η εικόνα αυτή ενισχύεται ως και σήμερα; Τα παρακάτω παραδείγματα είναι μόνο μερικά από εκείνα που επικράτησαν, ενώ ένα μπορεί ακόμα και να σου αλλάξει τη ζωή.
Αρχαιότητα
Τα παραδείγματα από τους αρχαίους προγόνους μας, σχετικά με τον αριθμό 7 και το πόσο μυστήριος ήταν, βρίσκονται όπου και να κοιτάξεις στην ιστορία. Οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν το 7 ως εικόνα και πρότυπο της τάξης και της αρμονίας στη φύση. Ήταν ο αριθμός που περιλάμβανε δύο φορές τον ιερό αριθμό τρία (σύμβολο της θείας τριάδας σε όλους τους λαούς, χριστιανικούς και παγανιστικούς), στην οποία προστίθεται το ένα, δηλαδή η θεία μονάδα (3Χ2+1=7).
Η αρχαία Ελλάδα είχε 7 σοφούς (Θαλής, Βίας, Κλεόβουλος, Περίανδρος, Πιττακός, Σόλων και Χίλων) ενώ η εκπαίδευση των αγοριών στην αρχαία Σπάρτη άρχιζε στα επτά τους χρόνια. Παράλληλα άλλη μια λίστα που σταματά στο Νο 7 ήταν και εκείνη των ελεύθερων τεχνών (γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, αριθμητική, γεωμετρία, μουσική, αστρονομία), ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και τα θαύματα του αρχαίου κόσμου (Κολοσσός Ρόδου, πυραμίδα Χέοπος, Μαυσωλείο Αλικαρνασσού, Φάρος Αλεξάνδρειας, κρεμαστοί κήποι Βαβυλώνας, Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία και Ναός της Αρτέμιδας στην Έφεσο) που ήταν επίσης 7. Όμως η κατάσταση αυτή δεν επικρατούσε μόνο στην αρχαία Ελλάδα.
Οι Ιταλοί επίσης έχουν μια σχεδόν ιερή σχέση με τον συγκεκριμένο αριθμό. Η Ρώμη χτίστηκε πάνω σε επτά λόφους, όπως και η Κωνσταντινούπολη, που μάλιστα είχε και επτά ονόματα (Βυζάντιο, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Κωνσταντινούπολη και Ινσταμπούλ), πολιορκήθηκε από τους Μωαμεθανούς 7 φορές και αλώθηκε μετά από 7 εβδομάδες από τον έβδομο Σουλτάνο των Οσμανιδών.
Στην Κίνα το 7 θεωρείται τυχερός αριθμός, καθώς η προφορά της λέξης είναι ομόηχη με αυτή της «ζωής» αλλά και με της «έγερσης». Οι Κινέζοι πιστεύουν επίσης ότι αποτελεί σύμβολο συντροφικότητας και σύμπνοιας, οπότε εκλαμβάνεται ως ένα πολύ θετικό σημάδι σε μια σχέση.
Τύχη
Σε όλους τους λαούς του κόσμου, το 7 φάνταζε από πάντα ένας αρκετά τυχερός αριθμός. Αυτό το έχουν επιβεβαιώσει έρευνες σε όλον τον πλανήτη, ενώ αν γνώριζαν ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν δώρα για 7 σερί χρόνια, τότε πιθανότατα το ποσοστό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Φαντάζεσαι να κερδίζεις μια φορά και να πληρώνεσαι με 77.000 ευρώ για κάθε χρόνο, για 7 χρόνια; Ναι, αν κάνεις τον πολλαπλασιασμό το ποσό φτάνει τα 539.000 ευρώ και δεν μοιάζει με ακόμα ένα άλλο κέρδος από τυχερό παιχνίδι. Το ΣΚΡΑΤΣ γιορτάζει τα 7 χρόνια παρουσίας του με το εντυπωσιακό αυτό έπαθλο και μας καλεί να «πιάσουμε τα 7». Θα χάσεις την ευκαιρία σου;
Επιστήμη
Και για την επιστήμη όμως ο αριθμός 7 έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ο μοναδικός μονοψήφιος αριθμός που δεν μπορεί να προκύψει από πολλαπλασιασμό ή διαίρεση άλλων μονοψήφιων. Τα χρώματα του φάσματος και του ουράνιου τόξου είναι επίσης 7 (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, βαθυγάλαζο, βιολετί) όμως πιο εντυπωσιακό από αυτό είναι αυτό που προέκυψε από μια θεωρία του Νεύτωνα. Υπάρχουν ορισμένες λοιπόν πηγές που θεωρούν ότι ο Νεύτων, όταν μίλησε πρώτη φορά για τα χρώματα, διέκρινε έξι χρώματα και πρόσθεσε το χρώμα indigo (=βαθυγάλαζο, λουλακί) για να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός επτά. Επιπλέον σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν και 7 ενεργειακά πεδία στο ανθρώπινο σώμα και αυτά βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης!
Θρησκεία
Αρχικά σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Νώε πήρε στην Κιβωτό του 7 ζεύγη πτηνών, ενώ στην Παλαιά Διαθήκη ο αριθμός 7 συναντάται ούτε λίγο, ούτε πολύ... 70 φορές! Ο κόσμος επίσης θεωρείται από τους Χριστιανούς ότι πλάστηκε μέσα σε 7 ημέρες ενώ οι αρετές σύμφωνα με την ίδια θρησκεία είναι επίσης 7. Αντιστοίχως υπάρχουν τα επτά μυστήρια της εκκλησίας, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα αλλά και οι επτά δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Στο Βουδισμό το 7 θεωρείται ως το σύμβολο της ανόδου, ενώ λέγεται πως ο Βούδας περπάτησε τον συγκεκριμένο αριθμό βημάτων μετά τη γέννηση του.