dsc_7519.jpg
Smart Life

Πώς είναι να εργάζεσαι σε έναν Κορυφαίο Εργοδότη το 2020;

Συζητήσαμε με την Σοφία Κάντα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Coca-Cola Τρία Έψιλον και μας έλυσε όλες τις απορίες.
328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναδείχθηκε κορυφαίος εργοδότης για την Ελλάδα από το παγκόσμιο Ινστιτούτο Top Employers.

Διανύουμε μία συναρπαστική εποχή για τον εργασιακό χώρο. Η Γενιά Υ ανεβαίνει σταδιακά στην ιεραρχία, ενώ το πρώτο κύμα της νέας Γενιάς Ζ αρχίζει να μπαίνει στον εργασιακό χώρο. Παράλληλα, το μέλλον του τρόπου εργασίας, μαζί με την επιρροή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού φέρνουν νέα δεδομένα και αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για την αγορά εργασίας. Η νέα γενιά εργαζομένων έχει τεράστια θέληση για εξέλιξη, ανάπτυξη και μάθηση, αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και ζητά ευελιξία και χρόνο για να κάνει όλα όσα αγαπάει. Καλείται να εργαστεί σε ένα high-tech κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται, με νέες εφαρμογές, προγράμματα,, καινοτόμες ιδέες, νέους τρόπους και σύγχρονη γλώσσα επικοινωνίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο μοναδικός συνδυασμός εμπειριών, χαρακτηριστικών και τρόπου σκέψης του καθενός μπορεί να φέρει νέες προοπτικές, να γεννήσει νέες ιδέες, να ωθήσει στην καινοτομία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για έναν Κορυφαίο Εργοδότη το 2020 και τι ζητά από τους νέους μία σύγχρονη δυναμική εταιρεία σήμερα; Συζητήσαμε με την Σοφία Κάντα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Coca-Cola Τρία Έψιλον, που αναδείχθηκε Κορυφαίος Εργοδότης για την Ελλάδα από το παγκόσμιο Ινστιτούτο Top Employers, για να μας λύσει όλες τις απορίες!

sofia_kanta.jpg
sofia_kanta.jpg
ore-er-_dsf5062_1.jpg

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο που σχεδιάζει σήμερα το επαγγελματικό του μέλλον και ετοιμάζεται για την επόμενή του συνέντευξη;
Να κυνηγάει τα όνειρά του με πάθος και αυτό να φαίνεται σε κάθε ευκαιρία. Να μπορεί να είναι ευέλικτος. Ζούμε σε μία εποχή χωρίς στεγανά. Με την ταχύτητα που αλλάζουν σήμερα τα πράγματα, δεν υπάρχουν σταθεροί ρόλοι. Χρειάζεται να μπορεί κανείς να συνεργάζεται με πολλούς ανθρώπους, σε ποικίλα περιβάλλοντα, γνωρίζοντας πως αυτό που σήμερα θεωρείται δεδομένο, αύριο ίσως να έχει μετεξελιχθεί σε κάτι νέο. Για εμάς οι αξίες, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά είναι εξίσου σημαντικά κριτήρια με το ταλέντο και τις δεξιότητες. Έχει σημασία ένας εργαζόμενος να λειτουργεί ομαδικά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να έχει πάθος για υψηλή απόδοση. Να επιλέγει το σωστό και όχι το εύκολο, να έχει το εσωτερικό κίνητρο να ψάχνει, να εξελίσσεται διαρκώς και να μαθαίνει, έχοντας έμφυτη περιέργεια για ό,τι συμβαίνει γύρω του. Να βλέπει τα λάθη ως ευκαιρία και να μαθαίνει από αυτά. Αλλά πάνω από όλα να είναι ο εαυτός του,! Αυτό, είναι που θα ξεχωρίσει κάποιον ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους.

ore-er-_dsf5062_1.jpg

Είστε ένας από τους κορυφαίους εργοδότες για το 2020! Τι σημαίνει αυτό για έναν νέο που θα έρθει να εργαστεί σήμερα στην Coca-Cola Τρία Έψιλον; Ποιο είναι το περιβάλλον εργασίας σας;
Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον χτίζουμε καθημερινά μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, , καινοτομίας και ανοιχτού διαλόγου. Mε επίκεντρο τους ανθρώπους και τους πελάτες μας, επενδύουμε διαρκώς στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας και παρέχουμε ένα θετικό περιβάλλον όπου ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του και να απολαμβάνει πραγματικά αυτό που κάνει. Είμαστε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία μη-αλκοολούχων ποτών, η 7η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, με 50 χρόνια δραστηριότητας στη χώρα και παράλληλα ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους εργοδότες της χώρας, εργοδότης επιλογής για τη νέα Γενιά και Κορυφαίος Εργοδότης για το 2020 σύμφωνα με το παγκόσμιο Ινστιτούτο Top Employers.

Θέλουμε διαρκώς να πρωτοπορούμε, να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να παρέχουμε σήμερα, το εργασιακό περιβάλλον του αύριο με τη συμμετοχή των ανθρώπων μας στο σχεδιασμό όλων των πρωτοβουλιών που υλοποιούμε. Πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν από απλοποίηση καίριων διαδικασιών μέχρι και νέα προγράμματα για τη βέλτιστη διαχείριση του worklife integration. Νοιαζόμαστε πολύ για την ευημερία τους, την αναγνώρισή και προσπαθούμε διαρκώς να τους παρέχουμε έμπνευση, ευελιξία, εμπειρίες, , νέες σύγχρονες δεξιότητες που τους καθιστούν πιο ανταγωνιστικούς, συνάδουν με την εποχή μας, όχι μόνο με την εταιρεία, και οι οποίες τους ενδυναμώνουν συνολικά ως επαγγελματίες..

Αρχή μας είναι οι άνθρωποί μας και θέλουμε καθημερινά να έρχονται με χαμόγελο και να νιώθουν πως ανήκουν σε ένα περιβάλλον που προσφέρει μια αίσθηση κοινής πορείας και επιτυχίας.

5dm30163_fin.jpg
5dm30163_fin.jpg

Οι νέοι σήμερα διψούν για μάθηση, ανάπτυξη και εξέλιξη. Τι δυνατότητες εξέλιξης και μάθησης προσφέρει σε έναν νέο εργαζόμενο η Coca-Cola Τρία Έψιλον;
Στην εταιρεία μας θέλουμε οι άνθρωποί μας να μπορούν δοκιμάζουν διαρκώς νέα πράγματα σε όλες τις φάσεις της καριέρας τους, να προτείνουν νέες ιδέες και να έχουν απεριόριστες δυνατότητες για μάθηση, ανάπτυξη και γρήγορη επαγγελματική εξέλιξη. Πιστεύουμε πολύ στη διαρκή μάθηση και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας μέσα από ουσιαστικές κρίσιμες εμπειρίες και συμμετοχή σε διαφορετικά projects πέρα από το ρόλο τους. Σκοπός μας είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σε όλες τις βαθμίδες, η προσωπική και επαγγελματική ενδυνάμωση και η διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων. Υλοποιούμε, μεταξύ άλλων, μία ολοκληρωμένη στρατηγική εξέλιξης και ανάπτυξης των ταλέντων μας, με στοχευμένα και μακροχρόνια πλάνα καριέρας, καθοδήγηση από στελέχη καθώς και προγράμματα για προετοιμασία σε μελλοντικούς ρόλους. Το 84% των ρόλων ευθύνης καλύπτονται εσωτερικά, μέσω προαγωγών, και περίπου 15 στελέχη μας κάθε χρόνο αναλαμβάνουν ρόλους στον ευρύτερο Όμιλο και άλλες χώρες που δραστηριοποιούμαστε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εξίσου σημαντικός για εμάς, ως κορυφαία εταιρεία καταναλωτικών αγαθών που θέλει να πρωτοπορεί, οδηγώντας τις εξελίξεις στον κλάδο μας. Η εποχή που διανύουμε αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε, γι’ αυτό και αναζητούμε διαρκώς τρόπους να δώσουμε στους ανθρώπους μας νέες δεξιότητες (reskilling) και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Δεξιότητες όπως, η προσαρμοστικότητα, η ικανότητα διαχείρισης σύνθετων καταστάσεων, η αξιοποίηση των δεδομένων και της τεχνολογίας με έμφαση στην καινοτομία και την ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Για να αναφέρω ένα παράδειγμα, πρωτοπορώντας στον κλάδο καταναλωτικών αγαθών, χρησιμοποιούμε Augmented Reality στη διαχείριση αποθήκης με τη λειτουργία Vision Picking. Μέσω των κατάλληλων εκπαιδεύσεων που παρέχουμε, οι άνθρωποί μας στην εφοδιαστική αλυσίδα πλέον έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν μία παραγγελία με έξυπνα γυαλιά και φωνητική εντολή.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σημαντικά και υλοποιούμε ολιστικά πλάνα με πρωτοβουλίες και συνεργασίες με Πανεπιστήμια της χώρας καθώς και προγράμματα shadowing με στελέχη της εταιρείας μας, ώστε να έρθουμε πιο κοντά τους νέους, να τους υποστηρίξουμε στην εξέλιξη τους και να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με τη μελλοντική γενιά συναδέλφων μας.

dsc_2577_fin.jpg
dsc_2577_fin.jpg

Σε μία εταιρεία, όπως η Coca-Cola Τρία Έψιλον, που είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας και μεγαλύτερος εργοδότης του κλάδου τροφίμων και ποτών, πως μπορεί κάποιος να είναι ο εαυτός του; Πως ενισχύεται η διαφορετικότητα;
Εμείς από τη φύση μας είμαστε μια ιδιαίτερα ποικιλόμορφη εταιρεία. Οι άνθρωποί μας βρίσκονται σε γραμμές παραγωγής, στην αγορά ή σε γραφεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έχουμε χιλιάδες διαφορετικούς πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές, και συνάδελφους σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλός μας. Πρόκειται για ανθρώπους με διαφορετικό φύλο, εθνικότητα, ηλικία, κουλτούρες, σεξουαλικό προσανατολισμό, δεξιότητες, υπόβαθρο και με πολλά άλλα ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Όλοι μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα διαφορετικότητας και συμβάλουν καθοριστικά σε όλα όσα έχουμε χτίσει στα 50 χρόνια μας στην Ελλάδα.

Γνωρίζουμε λοιπόν έμπρακτα πως οι διαφορετικοί άνθρωποι είναι μαζί πιο δυνατοί. Ο μοναδικός συνδυασμός εμπειριών, χαρακτηριστικών και τρόπου σκέψης του καθενός μπορεί να φέρει νέες προοπτικές, να γεννήσει νέες ιδέες, να ωθήσει στην καινοτομία με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό και χτίζουμε εκείνες τις συμπεριφορές που αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα και ενδυναμώνουν τους ανθρώπους μας να είναι ο εαυτός τους, να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα, αναγνωρίζονται και προοδεύουν μέσα σε ένα σύνολο που τους δέχεται όπως είναι.

Λαμβάνουμε πολλές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιες από αυτές είναι η υιοθέτηση της Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βάση τα διεθνή πρότυπα, η εκπαίδευση των ηγετών στις συμπεριφορές που ενισχύουν τη συμπερίληψη κάθε προσωπικότητας, καμπάνιες επικοινωνίας με συμμετοχή των ανθρώπων μας, υποστήριξη της εξέλιξης των ανθρώπων χωρίς φραγμούς ή διακρίσεις, η διασφάλιση μιας διευρυμένης ομάδας υποψηφίων για την ενδυνάμωση των ομάδων με νέα ταλέντα, ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης για όλους, ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές χωρίς διακρίσεις, καθώς και η δημιουργία διατμηματικών ομάδων, όπου όλοι συμμετέχουν βάσει των ταλέντων τους και όχι βάσει φύλου, ηλικίας ή άλλου προσανατολισμού.

ore-er-_dsf4746.jpg
ore-er-_dsf4746.jpg

Δειτε περισσοτερα