Smart Life

Αξιαγάπητοι μικροί ήρωες από την Κάσο και το Τρανόβαλτο Κοζάνης

Mαθητές από ακριτικές τοποθεσίες ταξιδεύουν στην Αθήνα χάρη στην πρωτοβουλία της Stoiximan

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377432-779111.jpg

«Μαζί με μένα είμαστε 10 παιδιά στην τάξη, 6 κορίτσια και 4 αγόρια», λέει η Βάγια. Πηγαίνει πέμπτη δημοτικού στο εξαθέσιο σχολείο του ορεινού και σχεδόν ξεχασμένου ακριτικού χωριού Τρανόβαλτο Κοζάνης. Κι όπως λέει ο Κωνσταντίνος «με τον κύριο είμαστε 11 και όλοι καλύτεροι μου φίλοι είναι». Αυτή είναι η ζωή εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, με τα καλά της αγνής παρέας που μπορεί να ισούται με όλους τους μαθητές ενός σχολείου, μόνο που αυτοί μπορεί να είναι 8 ή και μόνο 2. Όταν η πρωτεύουσα του νομού, η πόλη της Κοζάνης απέχει 50χλμ από το χωριό κι εσύ φοιτάς στο σχολείο Τρανόβαλτου, οι δυσκολίες είναι πολλές, τόσες που σε κάνουν μικρό ήρωα. Όταν πάλι είσαι μαθητής στην Κάσο, το πρόβλημα δεν είναι ο βαρύς χειμώνας και οι μακρινές αποστάσεις, αλλά οι περιορισμένες προσλαμβάνουσες, η νησιώτικη απομόνωση και πολλές ακόμα δυσκολίες. Στο Τρανόβαλτο και την Κάσο το κόστος για να πάει μία τάξη εκδρομή επιμερίζεται σε πολύ λίγες οικογένειες, είναι επομένως δυσβάσταχτο, δεν υπάρχουν εξωσχολικές δραστηριότητες και ο κόσμος των παιδιών είναι το νησί ή το χωριό τους. Καμία σχέση με τη ζωή των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, ανόμοιες παροχές, με μπόλικη, έστω, ξεγνοιασιά και αισιοδοξία.

Αξιαγάπητοι μικροί ήρωες από την Κάσο και το Τρανόβαλτο Κοζάνης

Του μικρού Κωνσταντίνου όμως του αρέσει μία βρύση στην πλατεία του χωριού που έρχεται από μία βουνίσια πηγή, εξίσου όμως του άρεσε και η Αθήνα τώρα που κατάφερε να την επισκεφτεί χάρη στη Stoiximan. Οι άνθρωποι της Stoiximan είχαν μια ιδέα για παιδιά σαν τον Κωνσταντίνο και τη Βάγια που την πίστεψαν με όλη την ψυχή τους. «Ηρωισμός είναι να πιστεύεις σε μια ιδέα. Και η πίστη σε μια ιδέα είναι αρκετή για  να γεννήσει ήρωες. Και αυτό είναι ευτυχία και δύναμη μαζί». Γι’ αυτό το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν», είναι η απόδειξη αυτού του οράματός, που έγινε πραγματικότητα.

Αξιαγάπητοι μικροί ήρωες από την Κάσο και το Τρανόβαλτο Κοζάνης

Στην Κάσο πάλι, ένα από εκείνα ελληνικά νησιά που ζουν τα καλοκαίρια κι ο χειμώνας τα συναντά πιο έρημα και μόνα, τα παιδιά πρέπει να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις για να εξελιχθούν και να προσωρήσουν. Ευτυχώς έχουν για στήριγμα τους αφοσιωμένους δασκάλους τους, τους μεγάλους ήρωες, που με την αρωγή της εταιρείας μπορούν να δουν τη ζωή των μαθητών τους σε νέα τροχιά. Ανακαλύπτουν την πρωτεύουσα, κάνουν καινούριους φίλους και κοινωνικοποιούνται εκτός του περιορισμένου πλαισίου, στον μικρό τους, απόμερο τόπο.

«Το παίρνω επί προσωπικού να αγωνιστώ γι’ αυτά τα παιδιά» λέει η Ιωάννα, η δασκάλα της έκτης τάξης του δημοτικού Τρανόβαλτου που έχει 7 μαθητές. «Εύχομαι όλα αυτά που είδαμε εμείς, να τα γνωρίσουν και κάποια άλλα σχολεία που πιθανόν θα  έχουν περισσότερα προβλήματα από εμάς», καταλήγει η Ιωάννα στην προσπάθειά της να φέρει όλο και περισσότερα σχολεία στο πρόγραμμα.  

Το πρόγραμμα οι «Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν» δημιουργήθηκε με σκοπό να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα και να αναδείξει την εκπαιδευτική πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται στις γωνιές της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μια εμπειρία ζωής. Ιστορίες εκπαιδευτικών και μαθητών από τις περιοχές της Κάσου, του Τρανόβαλτου, των Αρκιών και της Ηρακλειάς φτάνουν σε όλους εμάς μέσα από ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει το μεράκι και τον αγώνα των δασκάλων, τα όνειρα και τα εμπόδια των παιδιών, αλλά και τη χαρά τους για την πρωτόγνωρη εμπειρία της μεγάλης πόλης. Σαν μια μεγάλη παρέα οι μαθητές είδαν το μουσείο Ακρόπολης, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έκαναν δραστηριότητες, επισκέφτηκαν πολιτιστικούς χώρους, μπήκαν σε αεροπλάνο κι έκανα πολλούς νέους φίλους.

Αξιαγάπητοι μικροί ήρωες από την Κάσο και το Τρανόβαλτο Κοζάνης

«Αν  είχα μια ευχή, εδώ, για τα παιδιά της Κάσου, αυτή θα ήταν να συνεχίσουν να υπάρχουν παιδιά», λέει με γεμάτη καρδιά η Φωτεινή, δασκάλα της Γ’ τάξης στο δημοτικό της Κάσου, το κρυμμένο νησάκι ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο. Τα λόγια της ακούστηκαν στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα, παρουσία πλήθους κόσμου που παρακολούθησε την ταινία «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν», ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο «ταξίδι» των 50 μοναδικών μικρών ηρώων από πέντε μακρινές γωνιές της Ελλάδας. «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» αποτελούν συνέχεια του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν», μίας ακόμα δράσης του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Μικροί Ήρωες» της Stoiximan.

Έχοντας ήδη μέχρι σήμερα προσφέρει σε περισσότερους από 10.000 μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ένα διασκεδαστικό και πολύτιμο ταξίδι μάθησης και γνώσης μέσα από τη δωρεάν συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείων και Ιδρυμάτων, η Stoiximan διευρύνει το πρόγραμμα, επικοινωνώντας πλέον τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Αξιαγάπητοι μικροί ήρωες από την Κάσο και το Τρανόβαλτο Κοζάνης

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία επενδύει τόσο στη στήριξη των υλικοτεχνικών υποδομών των σχολείων όσο και στην στήριξη των ίδιων των μαθητών μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μικροί Ήρωες, σε μια προσπάθεια να επιβραβεύσει και να δώσει ευκαιρίες στους μελλοντικούς επιστήμονες και πολίτες της Ελλάδας, καλλιεργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στα  παιδιά αυτά να συνεχίσουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ