- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ελένη Αντωνιάδου: Η Ελληνίδα Wonder Woman του διαστήματος
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, μνημονεύεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αποσπώντας τη μία μετά την άλλη τιμητική διάκριση ή βράβευση
Μετά τις διθυραμβικές κριτικές που συνόδευσαν την έξοδο της Wonder Woman στους κινηματογράφους του κόσμου, ήρθε η στιγμή και για το ελληνικό κοινό να ανακαλύψει όλους τους λόγους που κοινό και κριτικοί έχουν ενθουσιαστεί με την κινηματογραφική μεταφορά της απόλυτης γυναίκας super hero στους κινηματογράφους. Και ενώ η Wonder Woman με την ταλαντούχα Γκαλ Γκαντότ παίρνει σιγά-σιγά τον δρόμο της προς τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, εμείς συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις Wonder Woman του σήμερα με μία ακόμα Ελληνίδα που έχει καταφέρει, παρά το νεαρό της ηλικίας της, να μνημονεύεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αποσπώντας τη μία μετά την άλλη τιμητική διάκριση ή βράβευση.
Ο λόγος για την υπερδραστήρια και υπερταλαντούχα Ελένη Αντωνιάδου, που μπορεί στην Ελλάδα να την γνωρίσαμε περισσότερο όταν κατάφερε να βρεθεί στη NASA, το σπουδαίο της έργο όμως, δεν ξεκινάει και δεν σταματάει στους διαστημικούς σταθμούς. Δυναμική, μαχήτρια, με συγκινητική προσήλωση στους στόχους της και με ένα μυαλό που προκαλεί δέος, η Ελένη Αντωνιάδου συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να την εντάξουμε στη Wonder Woman λίστα μας.
Καλλιτέχνης: Τόνυ Τζανουκάκης www.facebook.com/Art.Tony.Tzanoukakis // www.tonytz.com. Το design concept έγινε από τον Ανδρέα Πεφάνη / ΑthensCon. #AthensCon2017 #AthensCon @AthensCon
1. Το μέλλον της φάνταζε προδιαγεγραμμένο από την παιδική της ηλικία
"Μεγάλωσα με πληθώρα ερεθισμάτων σε ένα σπίτι που ήταν εκκολαπτήριο ιδεών, με έναν πατέρα που είναι “early adopter” των τεχνολογικών εξελίξεων και ζει μπροστά από την εποχή του και μια μητέρα που αγαπάει βαθιά τις τέχνες, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και την ιστορία. Η σύζευξη όλων αυτών με έκανε να αγαπώ τα διεπιστημονικά πεδία όπως της αναγεννητικής ιατρικής και της βιοαστροναυτικής, γιατί η ποιότητα των σκέψεών μας και το βάθος της αντίληψης κατακτιέται με σφαιρική γνώση".
2. Ονειρεύεται ότι μπορεί να κάνει το αδύνατο ΔΥΝΑΤΟ
"Από την προσεδάφιση του Curiosity rover στον Πλανήτη Άρη, τις επανδρωμένες αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως τον σχεδιασμό της αποικίας στο Φεγγάρι «Moon Village» υπάρχουν πολλές αναμνήσεις που θα μου μείνουν ανεξίτηλες από τη θητεία μου στη NASA. Όμως την πρώτη φορά που μπήκα στον πύργο ελέγχου και είδα video και εικόνες από το Hubble Telescope και του Voyager, που απεικόνιζαν το ακατανόητα τεράστιο και μυστηριώδες σύμπαν μας με κατέκλυσαν συναισθήματα δέους, ταπεινότητας, και κατάνυξης. Ακριβώς όμως αυτή η απεραντοσύνη και το άγνωστο είναι που μας φωλιάζει με την ελπίδα της προόδου. Αυτό το αχανές σύμπαν που μας καλεί καρτερικά εδώ και 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια να το ανακαλύψουμε, είναι που δίνει ώθηση να ονειρευόμαστε ότι θα είναι δυνατό να κάνουμε τον γύρο του ηλιακού μας συστήματος όπως κάποτε φάνταζε απίθανο να πετάξουμε γύρω από τη γη, ότι θα είναι δυνατό να θεραπεύσουμε κάθε είδους ασθένεια όπως κάποτε φάνταζε απίθανο να επιβιώσουμε από ένα κρυολόγημα και πως η ανθρώπινη ματαιοδοξία, η κτητικότητα και οι αξιώσεις μας περί εγωκεντρικότατας δεν έχουν καμία θέση σε αυτό το εύθραυστο δημιούργημα".
3. Αγωνίζεται καθημερινά για έναν καλύτερο και πιο υγιή κόσμο
Η Ελένη Αντωνιάδου είναι ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής, με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα ως εναλλακτική θεραπευτική οδό για τις μεταμοσχεύσεις. Έχει εργαστεί πάνω στη δημιουργία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, τεχνητού δέρματος, μυών, αυτιών, νεύρων και οισοφάγου, ενώ έχει σχεδιάσει μια σειρά βιοαντιδραστήρων και εργαλείων μηχανικής ιστών καθώς επίσης έχει δημιουργήσει την πρώτη βιοτράπεζα βλαστικών κυττάρων από αμνιακό υγρό στον κόσμο. Επίσης έχει πραγματοποίησει πειραματικές μελέτες για την ανάπτυξη βιο-νανορομπότ ως μεταφορείς φαρμάκων για στοχευμένες καρκινικές θεραπείες καθώς και κλινικές δοκιμές για βλαστικές θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι συν-ιδρύτρια της startup «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές»
Μιλώντας για την "Μεταμόσχευση Χωρίς Δωρητές" θα μας πει: "Εμείς βρισκόμαστε στα νηπιακά βήματα αυτής της προσπάθειας, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τα εργαλεία και τα μηχανήματα της αναγεννητικής ιατρικής ώστε να επιταχύνουμε την πρόοδο των μελετών λαμβάνοντας υπόψη τις ερευνητικές και δεοντολογικές ντιρεκτίβες των εκάστοτε αρχών. Θα ήταν μια πολύ σημαντική κατάκτηση να δούμε τα τεχνητά όργανα από βλαστοκύτταρα ως μια ασφαλή, προσβάσιμη, εναλλακτική θεραπεία για τις μεταμοσχεύσεις".
4. Ξέρει την αδυναμία να την μετατρέπει σε ΔΥΝΑΜΗ
Στη συζήτησή μας αν οι δυναμικοί άνθρωποι έχουν στιγμές αδυναμίας, η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρει: "Νομίζω αναγάγουμε κάποιους ως δυναμικούς ακριβώς γιατί παρόλο που έχουν στιγμές αδυναμίας, απόρριψης, και απογοήτευσης, μπορούν να πειθαρχήσουν στον εαυτό τους και να εξασκούν τους «ψυχικούς τους μύες» για να έχουν το σθένος να προχωράνε μπροστά. Οι επιστήμονες οφείλουμε να έχουμε γερό στομάχι επειδή είναι στη φύση της δουλειάς να μας αμφισβητούν όλοι, ακόμα και οι ίδιοι μας οι εαυτοί. Προσωπικά, πάλεψα πολύ για να μην με κάμπτει η αφέλειά μου που τροφοδοτούσε υπέρμετρες προσδοκίες αλλά και την ψευδαίσθηση ότι οι άλλοι έχουν πάντα τις καλύτερες των προθέσεων"
5. Διαφυλάττει τις αξίες και τα ιδανικά της από την αλλοτρίωση
"Η μαγιά που χρειάζεται είναι πίστη στον εαυτό μας, να μάθουμε να αγαπάμε τους πανωλεθριάμβους μας και να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι δεν μπορούμε να βαδίσουμε σε μονοπάτια επιτυχίας κρατώντας με το ένα χέρι την άνεση και το άλλο την πρόοδο, δεν απαιτείται απλά εντατική δουλειά απαιτούνται θυσίες. Το πιο υποτιμημένο μυστικό είναι να βοηθάς πάντα τους άλλους όπου και όποτε μπορείς, και να διαφυλάττεις την αξιακή πυξίδα σου από τη φθορά."
6. Υπέρμαχος του ΔΙΚΑΙΟΥ και της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ για όλους
Η Ελένη Αντωνιάδου συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες UN Women, ενώ έχει αναγνωριστεί ως "BBC 100 Most Powerful Women”, "Top 10 Champions for equality in the UK" και ψηφίστηκε ως Γυναίκα της Χρονιάς το 2013 και Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς το 2015 στη Μεγάλη Βρετανία και Γυναίκα της Χρονιάς στην Επιστήμη για την Ελλάδα το 2017. Σχετικά με την ισότητα των φύλων στη σύγχρονη κοινωνία θα μας πει: "Δυστυχώς το ζήτημα της έμφυλης ισότητας αν και θα έπρεπε να είναι μια θεμελιώδης συνιστώσα μιας υγιούς κοινωνίας, είναι μακριά από την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Σαφέστατα θεωρώ ότι ο χώρος των επιστημών, της μηχανικής και της τεχνολογίας είναι ένα επαγγελματικό μονοπάτι αυξημένων αντιστάσεων και η μόνη ασπίδα προστασίας μας είναι να ξέρουμε τι πρεσβεύουμε και να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο για όλους. Είμαστε όσο ανοιχτόμυαλοι και ελεύθεροι όσο μας αφήνουν τα δεσμά μας καθώς και η περιφρόνηση που δείχνουμε στα δεσμά των άλλων."
7. Το σπουδαίο έργο της δεν γνωρίζει σύνορα
Το 2015 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υγείας στις Βρυξέλλες, ενώ το μοντέλο πολιτικών «Πρόληψης και Φροντίδας» απέσπασε το βραβείο πιο εμπεριστατωμένης κατευθυντήριας πολιτικής στο κοινοβούλιο. Το 2016 διακρίθηκε ως Young Global Leader από το World Economic Forum, εχει διακριθεί ως μια από τις 5 Global Leaders από το Tällberg Foundation για το 2016, μια από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες από το BBC 100 Women Program, έχει λάβει την 3 θέση στον τομέα της υγείας για της ΗΠΑ από το Forbes 30-under-30, ανακηρύχθηκε Cartier Laureate for USA 2014, καθώς και European Young Leaders 40-under-40 2017. Το 2016 της απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο “Έρευνας και Επιστήμης” Giuseppe Sciacca στο Βατικανό. Συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης, ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ στην Ελλάδα και έχει λάβει την τιμητική θέση στην κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στη Γερμανία.
Στις καθημερινές της μάχες η Ελένη Αντωνίαδου έχει ως συμμάχους τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις που γέννησαν κάποιες χαρούμενες στιγμές και την όπλισαν με μία πανοπλία
πεισμωμένης αισιοδοξίας, την οικογένειά της, τους φίλους και συνοδοιπόρους της ενώ σε όσους μας διαβάζουν αυτή τη στιγμή θα πει: "Νομίζω ότι είναι σημαντικό να καλλιεργούμε μια διάθεση προσαρμοστικότητας, να κάνουμε φίλο μας το μέτρο και σε κάθε περίπτωση να έχουμε στο πίσω μέρος τους μυαλού μας ότι ίσως δεν μπορούμε να δούμε όλα τα κομμάτια του παζλ σε αυτή τη ζωή (και άρα ίσως θα πρέπει να επικρίνουμε δυσκολότερα και να συγχωρούμε ευκολότερα). Και μιλώντας για "επιτυχία" θα καταλήξει λέγοντας: "Είναι σημαντικό να μάθεις να εκτιμάς την αξία των πραγμάτων στη ζωή, να μάθεις και να θέλεις να είσαι χρήσιμος όχι απλά επιτυχημένος". Για να το καταφέρει κανείς αυτό θα πρέπει να επενδύσει στην εξέλιξη του εαυτού του και να γεμίσει με πολλές και διαφορετικές εμπειρίες.