- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Δήμητρα Κοροκίδα: Η Wonder Woman του αθλητισμού
Ο λόγος για την «αθλήτρια-πρότυπο» με τις δεκάδες βραβεύσεις και τις σημαντικές πρωτιές, τη χάλκινη νικήτρια στη σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
Όσο η Γκαλ Γκαντότ συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους φανς με τη δυναμική παρουσία της ως Wonder Woman, εμείς ολοκληρώνουμε το αφιέρωμά μας στις σύγχρονες ελληνίδες Wonder Women, με μία εξίσου δυναμική γυναίκα από το χώρο του αθλητισμού. Ο λόγος για την «αθλήτρια-πρότυπο» όπως την έχουν αποκαλέσει ανά καιρούς, την αθλήτρια με τις δεκάδες βραβεύσεις και τις σημαντικές πρωτιές, τη χάλκινη νικήτρια στη σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, την κυρία Δήμητρα Κοροκίδα.
Στην εντυπωσιακή μέχρι σήμερα πορεία της εντός και εκτός στίβου, μπορεί να ανακαλύψει κανείς αμέτρητους λόγους που την αναδεικνύουν σε Wonder Woman. Εμείς ξεχωρίσαμε 7 και σας τους παρουσιάζουμε συνοδεία ενός μοναδικού σκίτσου, που είναι φιλοτεχνημένο από τον Στέλιο Χατζιδάκη.
Καλλιτέχνης: Στέλιος Χατζιδάκης (Steve Agoto)
Το design concept έγινε από τον Ανδρέα Πεφάνη/ ΑthensCon
#AthensCon2017 #AthensCon @AthensCon
1. Μία στιγμή ήταν αρκετή για να αλλάξει ολόκληρη η ζωή της
Ένας απρόσεχτος οδηγός που παραβίασε ένα STOP της προκαλεί σοβαρή κάκωση στο νωτιαίο μυελό και μένει παραπληγική. Η ίδια θα δηλώσει ότι «άλλαξε η ζωή της προς το καλύτερο» ενώ μέχρι σήμερα πιστεύει ότι «ήταν γραμμένο να πάθω ό,τι έπαθα», εννοώντας «ότι από την ώρα που θα γεννηθούμε η πορεία μας είναι γραμμένη και κάθε άνθρωπος έχει κάποιο σκοπό σε αυτή τη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουμε επιλογές και τη δύναμη να επηρεάσουμε καταστάσεις. Το πώς θα αντιμετωπίσει κάθε ένας ένα γεγονός στη ζωή του εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν».
2. Στο δίλημμα να ζήσω ή να «παρατήσω τα όπλα», επέλεξε το πρώτο
Μετά το ατύχημα, έχοντας ήδη μία μακρά αθλητική πορεία στο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ και ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκά και διεθνή πρωταθλήματα και ούσα Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα Πούμσε (τεχνικό κομμάτι του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ) για επτά συναπτά έτη, αποφασίζει να ιδρύσει τη δική της σχολή πολεμικών τεχνών διδάσκοντας η ίδια. Πέντε χρόνια αργότερα επιστρέφει και πάλι στον αθλητισμό ξεκινώντας την ενασχόληση με τις ρίψεις (σφαίρα, δίσκος, ακόντιο).
3. Παλεύει, αγωνίζεται, βγαίνει νικήτρια
Όσο ακόμα ο αθλητισμός προσπαθεί να βρει τη θέση του στην ελληνική κοινωνία, με τα εκατοντάδες προβλήματα που τον συνοδεύουν σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προπονούνται οι αθλητές, η Δήμητρα Κοροκίδα βρίσκει τους τρόπους να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα και να βγει νικήτρια. Αντιστοίχως συμβουλεύει και τα παιδιά της σχολής της:
«Δυσκολίες στη ζωή θα συναντήσουν πολλές, εκεί όμως είναι που δεν πρέπει να το βάλουν κάτω αλλά να αγωνιστούν και να αποδείξουν την αξία τους. Μόνο από αυτά εξαρτάται το πώς θα τις διαχειριστούν για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι».
4. Είναι η μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα που πήρε μέρος σε αγώνες ταχύτητας με χειρήλατο
Ένα εξαιρετικά δύσκολο άθλημα, με απαιτητικές προπονήσεις που αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας οι συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, την αναδεικνύουν μέσα σε πέντε μήνες στη μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε μέρος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Κύπελλο.
5. Έχει καταρρίψει ένα Ευρωπαϊκό Ρεκόρ και καταρρίπτει συνέχεια το Πανελλήνιο Ρεκόρ
Το Ευρωπαϊκό Ρεκόρ το πέτυχε συμμετέχοντας με την Εθνική Ομάδα Στίβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στη Λυών κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο. Από το 2014, πιστή και αφοσιωμένη στο στόχο της, καταφέρνει να καταρρίπτει διαρκώς το Πανελλήνιο Ρεκόρ στη σφαίρα με την πιο σημαντική της στιγμή να αποτελεί η 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στη Ντόχα, το 2015, όπου σημείωσε Πανελλήνιο Ρεκόρ. Λίγες εβδομάδες πριν, τον Μάιο του 2017, σημείωσε νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ και πάλι στη σφαίρα.
6. Δίνει στο φόβο τη θέση που του αξίζει
Η μέχρι σήμερα πορεία της αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν το βάζει εύκολα κάτω, διαθέτει δυναμισμό και πνεύμα μαχητικό, την ίδια στιγμή βέβαια παραμένει ένας απόλυτα προσγειωμένος άνθρωπος που δίνει στο φόβο τη θέση που του αξίζει: «Μαχητική και δυναμική, ναι, όσο μπορώ! Ο φόβος δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, πολλές φορές μας προστατεύει από το να βρεθούμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Από την άλλη δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί και να φοβόμαστε ακόμα και να βγούμε από το σπίτι μας. Το να παίρνει κάποιος ένα ρίσκο και να υπερνικά έναν φόβο του, του δίνει μεγάλη δύναμη και πίστη στον εαυτό του. Πάντα όμως με μέτρο!»
7. Είναι κορυφαία στον τομέα της
Για 2 συνεχείς χρονιές έχει αναδειχθεί σε «Κορυφαία Αθλήτρια με αναπηρία» (2015/2016) γεγονός που επιβεβαιώνει και τον χαρακτηρισμό που της έχουν προσδώσει «αθλήτρια-πρότυπο».
Η Δήμητρα Κοροκίδα τα επόμενα χρόνια θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών στη σχολή αποτελώντας παράδειγμα ψυχικής δύναμης, ενώ σε αθλητικό προσωπικό επίπεδο θα συνεχίζει την προετοιμασία της για να διεκδικήσει μία θέση και μία νίκη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020. Καλή δύναμη!