Market

Ενημερωτική εκδήλωση «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027

Ν. Παπαθανάσης για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: «Θα εξαντλήσουμε τους πόρους και των έξι δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στις λιγνιτικές περιοχές»

115151-718269.jpg
Market News
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dsc-491

Την ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών την Δευτέρα 04/03

Στο στόχο της πλήρους απορρόφησης των πόρων και των έξιπρογραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότηταςστις λιγνιτικές περιοχές αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με βασικό θέμα τις Προσκλήσειςπροώθησης της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.Ειδικά για τις ενεργειακές επενδύσεις, διευκρίνισε ότι θα συμπεριληφθούν σε επόμενη πρόκληση.

 Με τις ημερομηνίες έναρξης υποβολής των νέων επιχειρηματικών προτάσεων στο πλαίσιο των Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσειςνα είναι πλέον θέμα ημερών, ο κ. Παπαθανάσης, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός, ότι το σχέδιο ενίσχυσης των λιγνιτικών περιοχών περνά πλέον σε φάση υλοποίησηςκαι συνεχάρη,για την εντατική δουλειάτων τελευταίων μηνών, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες προσκλήσεις για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη ανοιχτές για υποβολή προτάσεων.

Ο ενημερωτικός κύκλος και οι όροι των προσκλήσεων

Με την εκδήλωση στην Αθήνα, ολοκληρώθηκεο κύκλος των πρωτοβουλιών ενημέρωσηςσε 8 πόλεις της χώραςγια τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» 2021-2027, οι οποίες διοργανώθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος ΕΣΠΑΔΑΜ σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδας Καλλίρης: «Μέσα από τις οκτώ αυτές εκδηλώσεις σε ωφελούμενες κυρίως πόλεις, επιδιώξαμε να ενημερωθεί το επιχειρηματικό κοινό αναλυτικά για τους όρους των προσκλήσεων Επιχειρηματικότητας και των χρηματοδοτικών εργαλείων που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος ΔΑΜ. Το 2024 είναι κρίσιμη χρονιά για τους στόχους που έχουμε θέσει με βασική προτεραιότητα, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο των επηρεαζόμενων περιοχών, να υπάρξουν αναπτυξιακές ευκαιρίες,τόνωση της απασχόλησης αλλά και βελτίωση του βιοτικούεπιπέδου των κατοίκων».

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στο χαιρετισμό της ανέδειξε τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης αυτών των ενημερωτικών εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι «ως ΕΒΕΑ θεωρούμε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, γιατί αποτελεί μια ακόμη χρηματοδοτική ευκαιρία για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Κι αυτήν ακριβώς την ευκαιρία πρέπει να την αξιοποιήσουν όλοι οι δυνητικά δικαιούχοι και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων».

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» για την άριστη συνεργασία και την υποστήριξή τους προς το φορέα, τόνισε την εξαιρετική σημασία των Δράσεων του ΔΑΜ στις επιλέξιμες περιοχές των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στην ενθάρρυνση των υφιστάμενων, εξασφαλίζοντας την απασχόληση παλαιών και νέων εργαζομένων και αντιμετωπίζοντας τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

ΗΔιευθύνουσα Σύμβουλοςτης Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας,κα Ισμήνη Παπακυρίλλουαναλύοντας τους στόχους συμμετοχής της HDBστο Πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης μεταξύ άλλων δήλωσε:«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα λειτουργείως βασικός αναπτυξιακός μοχλός της ελληνικής οικονομίας.Μέσα από τα χρηματοδοτικά και μη εργαλεία που αναπτύσσουμε και διαθέτουμε στην αγορά, δίνουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τα απαραίτητα εφόδια για να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την εξωστρέφειά τους, καθώς και την τεχνογνωσία που απαιτείται για την ποιοτική αναβάθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας.ΤοΠρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»με συνολικό προϋπολογισμό1,63 δισ. ευρώπροσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία,παρέχοντας στήριξη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλά και στους πολίτες που πλήττονται από τις κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης».

Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτησεη κα.Δέσποινα Γκαράνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και τόνισε ότι ως δικαιούχος του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, θα υλοποιήσει έργα, τα οποία σε συνδυασμό με χρηματοδοτικές δράσεις της ΕΥΔΑΜ θα συμβάλλουν στη μείωση των κοινωνικών επιπτώσεων της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης στη μεταλιγνιτική εποχή και την προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Στις 15 Μαρτίου η έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τις ΜΜΕ και μεγάλες επιχειρήσεις

Στη συνέχεια, τα αρμόδια στελέχη του ΕΦΕΠΑΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και της ΕλληνικήςΑναπτυξιακής Τράπεζας,παρουσίασαν αναλυτικά τις Δράσεις και τα επιμέρους σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υποβάλλουν επιτυχώς τις προτάσεις τους.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσειςθα ξεκινήσουν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ΟΠΣΚΕ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης) από τις 15 Μαρτίου με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά τις υποβολές αιτήσεων από τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του deminimis, η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 8 Απριλίου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Για τις έξι προσκλήσεις η συνολική δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 330 εκατ. €.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  ενημερωτικού χαρακτήρα της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ – ΔΑΜ για τις προκηρύξεις επιχειρηματικότητας του Προγράμματος ΔΑΜ ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στις 19/02, και συνεχίστηκε στις πόλεις της Καστοριάς καιτης Φλώρινας στις 20/02, στα Γρεβενά και στην Κοζάνη στις 21/02, καθώς και στη Μεγαλόπολη και την Τρίπολη στις 28/02,  προτού ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 04/03.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ