Market

Κατά Λουκά… Σαρακοστή

Ο χειροποίητος παραδοσιακός χαλβάς που κρύβει όλα τα γευστικά μυστικά μιας παραδοσιακής τέχνης

115151-718269.jpg
Market News
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
t12a9881

Χαλβάς Λουκάς: Δημιουργώντας με Τέχνη και Ταχίνι εδώ και 80 χρόνια. 

Μέρες Σαρακοστής, μέρες νηστείας. Είναι τούτη η περίοδος, που ένα ελληνικό εργαστήρι παραγωγής του πιο νόστιμου νηστίσιμου γλυκίσματος, του χαλβά, «παίρνει φωτιά». Βλέπεις, κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζυμώνονται στο χέρι περίπου 2 τόνοι ημερησίως! Δεν είναι να απορείς… Χορταίνεται ο χαλβάς Λουκάς; Κάθε μπουκιά του εκλεκτού εδέσματος κρύβει -θαρρείς- μέσα της όλα τα γευστικά μυστικά μιας παραδοσιακής τέχνης, που 80 χρόνια τώρα μαγεύει τους ουρανίσκους με τη μαεστρία της.

Πράγματι, από το 1945, χρονιά που τα δύο αδέλφια Γιάννης και Γιώργος Λουκάς, γεννημένοι αρχές του 20ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, κατέφτασαν στην Ελλάδα, αυτή η τέχνη μοιάζει να έχει μείνει αναλλοίωτη. Και στους τρόπους της και στο ανυπέρβλητο γευστικό αποτέλεσμα. 

γιωργος_λουκας

Τρεις γενιές μετά, οι συνονόματοι εγγονοί συνεχίζουν την απολαυστική ιστορία, με συνέπεια, όρεξη και αμέριστη αγάπη. Οι χαλβάδες ζυμώνονται ακόμη στο χέρι, μέσα στα μπασίμια, που είχαν φέρει οι παππούδες από την Πόλη. Είναι η ίδια παραδοσιακή τεχνική, είναι η ίδια άριστη πρώτη ύλη. Είναι το ταχίνι που δουλεύεται με τέχνη και σμίγει με τους ξηρούς καρπούς, με τα αμύγδαλα, με το πορτοκάλι, το σύκο, την κουβερτούρα και πόσα ακόμη διαλεχτά υλικά, φιστίκια, μέλι, κράνμπερι, κακάο. Ούτε μία, ούτε δύο, δεκατέσσερις γεύσεις χαλβά παράγονται στο ασίγαστο εργαστήρι της Μενεμένης, για να τις απολαύσεις ως έχουν ή σε μια σειρά από υπέροχες συνταγές.

μπασιμια

Ένας χαλβάς με τέτοιο παρελθόν, έχει και μέλλον! Γρήγορα έγινε ξακουστός. Ξεπέρασε η φήμη του τα σύνορα και από το 2002 ταξιδεύει στη Γερμανία , την Αυστρία , την Αγγλία, την Πολωνία, την Αυστραλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα τον βρίσκεις σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

χαλβας_αμυγδαλο_κουβερτουρα

Και αν τον απολαμβάνεις αδιακρίτως όλο τον χρόνο, είναι τέτοιες μέρες που απλά δεν τον χορταίνεις, αφού συνεχίζει να γράφει την πιο γλυκιά ιστορία. Γεύση όπως παλιά, στις πιο απολαυστικές στιγμές του σήμερα!
lukas.gr/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ