Market

Ανακύκλωση: Μια υπόθεση όλων μας

Δύο ενέργειες μόνο αρκούν για μια όμορφη πόλη: ανακυκλώνουμε και μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλους

115151-718269.jpg
Market News
ΤΕΥΧΟΣ 435
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακύκλωση: Μια υπόθεση όλων μας
Ανακύκλωση: Μια υπόθεση όλων μας

Συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου Αθηναίων, κ. Ανδρέα Βαρελά.

Συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου Αθηναίων, κ. Ανδρέα Βαρελά.

Η Αθήνα αποτελεί μια αυθεντική και όμορφη πόλη. Μια πόλη που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο όμορφη είναι όταν εμείς οι κάτοικοί της δεν τη φροντίζουμε όσο και όπως πρέπει. Μια πόλη που οφείλουμε να σεβόμαστε και να διατηρούμε όμορφη και καθαρή με την προσωπική μας ευαισθητοποίηση ως προς την ανακύκλωση συσκευασιών που αποτελεί μια πράξη ευθύνης, όχι μόνο προς την πόλη μας, αλλά και προς το περιβάλλον συνολικά.

Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε τον άνθρωπο της πόλης αυτής που είναι ο κατάλληλος να μας μιλήσει για την ανακύκλωση στην Αθήνα. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον αντιδήμαρχο Δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Ανδρέα Βαρελά, ο οποίος μας μίλησε για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης συσκευασιών που υλοποιεί ο δήμος και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς οι Αθηναίοι μπορούν να συμμετέχουν σωστά στη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών.

Από το 2006, ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με το Σύστημα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), έχοντας αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας μέσω του Μπλε Κάδου. Πρόκειται για το πλέον αξιόπιστο Σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών που υποστηρίζεται από την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία της ΕΕΑΑ στον τομέα της ανακύκλωσης. Το συγκεκριμένο Σύστημα μάλιστα αναπτύσσεται με επιτυχία σε εκατοντάδες άλλους δήμους της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια που αναπτύσσουμε το Σύστημα του Μπλε Κάδου στην πόλη μας, παρατηρείται μια ολοένα μεγαλύτερη εξοικείωση των Αθηναίων με την ανακύκλωση και κατ’ επέκταση μια ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της ανακύκλωσης στον δήμο μας. Η συμπεριφορά αυτή των πολιτών της Αθήνας θεωρούμε ότι οφείλεται τόσο στην αποτελεσματική συνεργασία του Δήμου με την ΕΕΑΑ, τη μεθοδικότητα και την τεχνογνωσία της, όσο και στην ευκολία της χρήσης των μπλε κάδων από τους πολίτες, η οποία ενισχύεται από συνεχή ενημέρωση.

Πιστεύω βαθιά ότι η πορεία της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των πολιτών. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην ορθή ανακύκλωση αλλά και να κινητοποιήσουμε τον γείτονα, τον φίλο και τον γνωστό μας προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών αυτής της πόλης, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε μια όμορφη Αθήνα, όπως της αξίζει πραγματικά.

Ο κ. Βαρελάς, μοιράστηκε μαζί μας μια σειρά από πολύ χρήσιμες και κυρίως απλές οδηγίες που προτείνει η ΕΕΑΑ για το πώς μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε σωστά στην ανακύκλωση των συσκευασιών. Αρκεί να θυμόμαστε ότι οι μπλε κάδοι δέχονται:

● Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

● Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό κ.ά.

● Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, απορρυπαντικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, πλαστικές σακούλες κ.ά.

● Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από χυμούς ή τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά κ.ά.

● Συσκευασίες από Χαρτί  π.χ. από γάλα, χυμούς, τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες & Χαρτοκιβώτια π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.

Για την αποτελεσματική συμμετοχή όλων μας στην ανακύκλωση στον μπλε κάδο, αρκούν 5 απλές κινήσεις:

1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.

2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα.

3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.

4. Ρίχνουμε χύμα τα υλικά συσκευασίας στον μπλε κάδο και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.

5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους.

Από εμάς τους Αθηναίους, δύο ενέργειες μόνο αρκούν για μια όμορφη Αθήνα: ανακυκλώνουμε και μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κάνετε σωστά ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.herrco.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ