Ναυάγιο, Ζάκυνθος
Ναυάγιο, Ζάκυνθος © Unsplash/ Marijn Van Der Marel
Big Stories

JukeBooks, ένα καλοκαίρι γεμάτο ιστορίες

Για να γίνει η ακρόαση η αγαπημένη σας συνήθεια
Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

JukeBooks: Η μεγαλύτερη συνδρομητική πλατφόρμα audio books στα ελληνικά. Προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι.

Είσαι λάτρης των βιβλίων αλλά δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις ποτέ όσα πραγματικά θέλεις. Είσαι φοιτητής ή μαθητής και έχεις μπουχτίσει με την ανάγνωση, αλλά σου λείπει ένα καλό εξωσχολικό βιβλίο. Ίσως πάλι να μην καταφέρνεις να διαβάσεις ένα βιβλίο ολόκληρο γιατί αποσπάται η προσοχή σου. Θέλεις να «ταξιδέψεις» με τις ιστορίες των βιβλίων το καλοκαίρι στην παραλία αλλά -ας το παραδεχτούμε- είναι δύσκολο να τα χωρέσεις όλα στη βαλίτσα και ακόμα πιο δύσκολο να επιστρέψουν σώα (χωρίς κόκκους άμμο και χωρίς να έχουν βραχεί). Όποια από τις παραπάνω καταστάσεις κι αν σε εκφράζει, η απάντηση είναι το JukeBooks , η μεγαλύτερη συνδρομητική πλατφόρμα audio books στα ελληνικά.

Αν δεν σου είναι γνώριμο, το JukeBooks είναι μια εφαρμογή που μπορείς να αποκτήσεις πολύ εύκολα και να ακούς τα βιβλία της επιλογής σου στα ελληνικά, με τις φωνές αγαπημένων ελλήνων ηθοποιών, όπως οι Κοραλία Καράντη, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λάλος, Παναγιώτα Βλαντή, Θάνος Χρόνης, Ειρήνη Μπαλτά και δεκάδες ακόμα. Η εταιρεία συνεργάζεται τους μεγαλύτερους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και περιλαμβάνει εκατοντάδες Έλληνες και ξένους συγγραφείς, προσφέροντας ήδη στο κοινό της περισσότερα από 600 ηχητικά βιβλία. Μπορείς δηλαδή να πάρεις μαζί σου στις διακοπές όσα βιβλία θες, αφού χωράνε όλα στο κινητό σου και να τα ακούσεις οποιαδήποτε στιγμή όπου κι αν βρίσκεσαι, είτε κάνεις ηλιοθεραπεία, είτε πεζοπορία με φόντο το ηλιοβασίλεμα, είτε βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια ενός νησιού, είτε ατενίζεις τον έναστρο ουρανό ξαπλωμένος στην αυλή. Πόσο τέλειο; 


Μπορείς επίσης να ακούς τα αγαπημένα σου βιβλία ενώ κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, βρίσκεσαι κολλημένος στην κίνηση, όπως φυσικά και τις ώρες που περνάς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατά τη διάρκεια της βόλτας με το κατοικίδιό σου ή μόνος/η αλλά και πριν πέσεις το βράδυ για ύπνο. Το Jukebooks έχει γίνει ο χορηγός των ποιοτικών στιγμών μας αφού μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο ή «χαμένο» χρόνο κάθε ημέρας με ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο. 

Όλα αυτά μόνο με 9,99€ το μήνα, πακέτο πολύ πιο οικονομικό από το να αγόραζες δύο, τρία, πέντε ή δέκα κανονικά βιβλία. Χωρίς πρόσθετες χρεώσεις, χωρίς διαφημίσεις, για ατέλειωτες ώρες ψυχαγωγίας και ακρόασης. Κατεβάζοντας την εφαρμογή λοιπόν, έχεις άμεσα πρόσβαση σε εκατοντάδες τίτλους που ανανεώνονται συνεχώς, αλλά και 15 μέρες δωρεάν δοκιμής για να δεις αν σου αρέσει! Αν εγγραφείς κιόλας μέχρι 31/7/2023 για ετήσια συνδρομή, μπορείς να απολαύσεις όλα αυτά τα προνόμια σε ακόμη καλύτερη τιμή -τη μισή για την ακρίβεια-, δηλαδή 59,90€ για ένα χρόνο. Ναι καλά τα υπολόγισες, μόνο με 5€ το μήνα θα ακούς όλα τα βιβλία της αρεσκείας σου και το διάβασμα, ή μάλλον η ακρόαση, θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια. Είναι δυνατόν μετά να μη γίνεις βιβλιοφάγος; 

JukeBooks

Ξέχασα να προσθέσω πως μπορείς να συνεχίσεις την ακρόαση από εκεί που έχει μείνει την τελευταία φορά, να αλλάξεις την ταχύτητα αφήγησης και το χρονόμετρο ύπνου, να προσθέσεις πολλαπλούς σελιδοδείκτες και να κατεβάσεις όσα βιβλία θες ώστε να τα ακούς και εκτός δικτύου. Παρακάτω θα βρεις τα προσωπικά μου αγαπημένα που σκοπεύω να ακούσω στις φετινές διακοπές, και φυσικά είναι όλα διαθέσιμα στο JukeBooks.

therinoi-erotes-jukebooks

Θερινοί έρωτες
Πώς αντιλαμβάνονται οι συγγραφείς τον έρωτα και το καλοκαίρι; Είναι μόνο αυτό που καταγράφεται, ή κάτι πέρα απ' τις λέξεις, κάτι που οδηγεί στην ψυχή; Ερωτευόμαστε τον άλλο ή κάτι φανταστικό; Αν το πλάσμα που ερωτευόμαστε είναι ένας καθρέφτης του εαυτού μας, τι συμβαίνει όταν οι αντανακλάσεις γίνονται κείμενο; Πώς καταγράφονται, αφού στη γραφή το αντικείμενο του πόθου δεν είναι πλάσμα υπαρκτό, σωματοποιημένο, αλλά μόνο λέξεις; Στον συλλογικό αυτό τόμο σαράντα εννιά συγγραφείς αντιμετωπίζουν το διπλό θέμα ως εφαλτήριο για κείμενα ιστορικά, βιωματικά, σουρεαλιστικά, ψυχαναλυτικά, θεατρικά αλλά και πολιτικά, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Οι ιστορίες τους μοιάζουν με ορθάνοιχτα παράθυρα του ίδιου σπιτιού, όπου εμπεριέχεται ολόκληρη η ελληνική πραγματικότητα. Αποπνέουν τρυφερότητα, νοσταλγία, λαχτάρα, πίκρα, αγωνία, αθωότητα, πόνο, χαρά, μοναξιά, ελπίδα και αμέτρητα άλλα συναισθήματα. Αόρατο υφάδι συνδέει τις λέξεις χαρίζοντάς μας ένα εντυπωσιακό πανόραμα, όπου ο έρωτας και το καλοκαίρι ανασύρουν μνήμες που μας ελκύουν και μας λυτρώνουν.

therinoi-erotes-jukebooks

to-koritsi-tou-alesantro-jukebooks

Το κορίτσι του Αλεσάντρο
Ιταλική κατοχή Δωδεκανήσων, 1937. Τη διοίκηση αναλαμβάνει ο Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ο σκληρότερος από την τετρανδρία του φασισμού στην Ιταλία. Η δεκαεπτάχρονη Άννα φεύγει απ’ το μικρό νησί της για τη Ρόδο, με σκοπό να δουλέψει δίπλα στη διάσημη Φραγκολεβαντίνα μοδίστρα της εποχής, τη μαντάμ Φλώρα. Θέλει με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από τα δεσμά του τόπου της, την αυστηρή επιτήρηση της γιαγιάς της και τη μοίρα που την περιμένει. Η ανάδειξη της Άννας ως καλύτερης μοδίστρας στα πιο ακριβά σαλόνια θα επισκιαστεί από τον παράνομο έρωτά της με τον Ιταλό μηχανικό Αλεσάντρο Κιοράντο. Μετά τη σύλληψη του Αλεσάντρο, η Άννα βιώνει την ταπείνωση από την τοπική κοινωνία και οδηγείται σ’ έναν συμβατικό γάμο. Στα χρόνια που περνούν τον θεωρεί νεκρό, όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια… Η βαθιά τους αγάπη θα ξεχαστεί από όλους αλλά ποτέ από τους ίδιους.

to-koritsi-tou-alesantro-jukebooks

Άλλη θάλασσα εκεί jukebooks

Άλλη θάλασσα εκεί
Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου έχει σοβαρούς λόγους να κρατά κρυφή την πραγματική της ταυτότητα. Ελάχιστοι γνωρίζουν την καταγωγή της και τα μυστικά που κρύβει στη χάρτινη βαλίτσα της, όταν φτάνει στη μεταπολεμική Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η Κατερίνα Τζάνα, από την άλλη, είναι μία από τις πιο πλούσιες αστές της πρωτεύουσας, που όλοι σπεύδουν να προλάβουν κάθε επιθυμία της. Κι εκείνη χαμογελά, ερωτεύεται, πετά σαν πεταλούδα και παίζει… παίζει συνέχεια, κυρίως με τα αισθήματα. Ο Διονύσης Μαλτέζος, ένας νέος άντρας που αναζητά την αλήθεια της ψυχής του, αποτελεί συνδετικό κρίκο για τις δύο γυναίκες. Η Κατερίνα και η Βασιλική αντιπροσωπεύουν γι’ αυτόν τις διαφορετικές πλευρές της αγάπης, τις διαφορετικές πλευρές της ίδιας του της ύπαρξης. Η συνάντηση και η γνωριμία του Διονύση με τον Νικόλα, τον «Μαραμπού», τον ποιητή της θάλασσας και των ωκεανών, οι συζητήσεις και η αλληλογραφία μαζί του, αλλάζουν την κοσμοθεωρία και τον ψυχισμό του. Ο ρόλος του Νικόλα στη ζωή του αποδεικνύεται σημαντικός και καταλυτικός, καθώς παροτρύνει τον αδελφό του, όπως αποκαλεί τον Διονύση, ν’ ακολουθήσει την καρδιά του. Γιατί κανένας έρωτας δεν είναι αμαρτία και η αλήθεια έχει πάντα το χρώμα της αγάπης.

Άλλη θάλασσα εκεί jukebooks

παραθεριστής jukebooks

Παραθεριστής
Ο Παραθεριστής είναι οργισμένος και προκλητικός. Νιώθει ηττημένος και μόνος. Ενίοτε αγαπά τα πάντα και άλλοτε τα αποστρέφεται. Παραθερίζει σε ένα ελληνικό νησί, παρατηρεί τους γύρω του, συναναστρέφεται και συγκρούεται με ήρωες που του προκαλούν εντύπωση, ρισκάρει να μιλήσει για όσα άλλοι δεν μιλούν, και νιώθει ένας παρίας, ένας αταίριαστος άνθρωπος με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Κατ’ ουσίαν, ο Παραθεριστής είσαι εσύ! Εσύ που συναναστρέφεσαι άλλους προσπαθώντας να τους καταλάβεις και εκείνοι που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο μαζί σου. Εσύ που το μυαλό σου καταγράφει όσα εισπράττει από την κοινωνία γύρω σου και έρχονται μέρες τις οποίες νιώθεις κομμάτι της, ενώ άλλες δεν ταιριάζεις με τίποτα μαζί της. Ο Παραθεριστής εξιστορεί την ιστορία του για συγκεκριμένο λόγο. Η καταγραφή του αποτελεί ένα πρότυπο θεραπευτικό πείραμα που συστήθηκε στον συγγραφέα από ψυχιάτρους και ψυχολόγους προς απόσπαση της σκέψης από στρεσογόνες, καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες και ταυτόχρονα ένα τραχύ εγχειρίδιο του ευ ζην, που μιλά για την αναζήτηση της ουσίας της ζωής, τη δράση αντί της παραίτησης, την επιφάνεια των διαπροσωπικών σχέσεων, την εξάλειψη των ταμπού, την αποδοχή του εαυτού μας και την αποτύπωση της τρέλας ως ένα ακόμη πρόσωπο του στρες που μαστίζει τις ζωές όλων μας.

παραθεριστής jukebooks

Πατρίδα jukebooks

Πατρίδα
Έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων αναγνωστών παγκοσμίως, τα βιβλία του συναρπαστικού κόσμου φαντασίας με πρωταγωνιστή τον Drizzt Do’Urden επανεκδίδονται στην πιο επίκαιρη μορφή τους! Το σύστημα ιεράρχησης που ακολουθούμε είναι το παράδοξο της φυλής μου, ο εγκλωβισμός της δύναμής μας μέσα στη δίψα μας για δύναμη. Η ιεραρχία κερδίζεται με προδοσία και η προδοσία είναι η μοίρα εκείνων που την κατακτούν. Οι ισχυρότεροι ντρόου της Μεντζομπεράντζαν περνούν τις μέρες τους ρίχνοντας κλεφτές ματιές πάνω από τον ώμο τους, περιμένοντας το μαχαίρι που θα τους καρφώσει πισώπλατα. Αλλά ο θάνατος συνήθως τους βρίσκει από μπροστά.

Πατρίδα jukebooks

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα