Advertorial

Έξι σπουδαίες εκδόσεις για τις τέχνες

Από τις εκδόσεις University Studio Press

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 770
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εκδόσεις University Studio Press παρουσιάζουν έξι σπουδαίες εκδόσεις για τις τέχνες

Έρως καλός, 21 + 21 δημιουργοί για τον Έρωτα, επιμέλεια Μάνος Στεφανίδης
Τα 21 λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα διακεκριμένων συγγραφέων και ποιητών συνοδεύονται από ισάριθμα έργα τέχνης καταξιωμένων ζωγράφων και γλυπτών, αναδεικνύοντας τον έρωτα ως κινητήρια δύναμη της ζωής. Οι καλλιτέχνες λεκτικοποιούν τη διαδρομή μέσω της οποίας η επιθυμία θα συναντήσει το απόλυτο, το αιώνιο, το σταθερό, το τέλειο κάλλος, τον Έρωτα.


Η αρχιτεκτονική μετά το 1889 - Με το βλέμμα στο μέλλον, Jean-Louis Cohen, επιμέλεια Βασίλης Κολώνας, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, μτφ. Πέτρος Μαρτινίδης
Πρόκειται για βιβλίο αναφοράς καθώς εξετάζει, σε παγκόσμια προοπτική, το έργο των πιο επιφανών αρχιτεκτόνων αλλά και των λιγότερο σημαντικών, και καλύπτει την ιστορία της αρχιτεκτονικής ολόκληρου του 20ού αιώνα με αφετηρία τη διεθνή Έκθεση του 1889 στο Παρίσι. Με πλούσιο υλικό εκατοντάδων σχεδίων, φωτογραφιών, εικόνων από περιοδικά και αφίσες, πορτρέτα αρχιτεκτόνων, στιγμιότυπα από κινηματογραφικές ταινίες και άλλα ντοκουμέντα.


Η τέχνη του εικοστού αιώνα, Άλκης Χαραλαμπίδης
Το τρίτομο βιβλίο του Άλκη Χαραλαμπίδη επανεκδίδεται αναθεωρημένο σε έναν πλέον τόμο 780 περίπου σελίδων. Το βιβλίο ξεκινά με μια εισαγωγή που αφορά την τέχνη του 19ου αιώνα και στη συνέχεια εξετάζονται σε παγκόσμια βάση, η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική του 20ού καθώς και άλλες μορφές έκφρασης που κυριάρχησαν στην τέχνη, ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Happening, Environment, Body Art, Performance, Land Art, Conceptual Art, Video Art κ.ά.).


Η Ιταλική Αναγέννηση - Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική, Άλκης Χαραλαμπίδης
Η Αναγέννηση είναι μία από τις σπουδαιότερες περιόδους του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η ιταλική χερσόνησος ο χώρος όπου βρήκε τη σαφέστερη έκφρασή της. To κείμενο, που συμβαδίζει με το οπτικό υλικό –228 έγχρωμες εικόνες–, προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επαφής με την εποχή και την τέχνη της.


Ρωμαϊκή Τέχνη, Nancy H. Ramage, Andrew Ramage,  επιμέλεια Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου
Η δεύτερη ελληνική έκδοση της Ρωμαϊκής Τέχνης, επιστημονικά αναθεωρημένη και με πολλές νέες έγχρωμες εικόνες, αποτελεί μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εισαγωγή στη ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική και στις διακοσμητικές τέχνες του ρωμαϊκού κόσμου. Με σαφείς και περιεκτικές αναλύσεις, το βιβλίο καλύπτει τα 1.300 χρόνια από τους Ετρούσκους, τους προδρόμους των Ρωμαίων, έως την αποδοχή του χριστιανισμού στα χρόνια του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου.


Θεσσαλονίκη - Όψεις μιας αρχαίας μητρόπολης - Δώδεκα αρχαιολογικά κείμενα, Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου
Το βιβλίο αποτελεί μια μονογραφία για την αρχαιολογία της Θεσσαλονίκης, η οποία έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα αυτό. Αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια, που φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους που συνθέτουν το πολεοδομικό συγκρότημα της αρχαίας Θεσσαλονίκης. Απευθύνεται σε αρχαιολόγους που εργάζονται στην πόλη αλλά και άλλους μελετητές που ασχολούνται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις University Studio Press: 
www.universitystudiopress.gr FB: Εκδόσεις University Studio Press