Advertorial

Δωμάτιο με θέα

H «A.V.» ζητά από τους αναγνώστες της αλλά κυρίως από τις δημοτικές αρχές όλης της επικράτειας να διαβάσουν με πολλή προσοχή την παρακάτω είδηση:

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 50
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oxo.jpg

Tου Δημήτρη Θεόδωρου


Aπό έναν αγαπημένο νομάδα φίλο της, τον Δημήτρη Θεοδώρου, η «A.V.» έλαβε χθες το βράδυ ένα επείγον e-mail μαζί με δύο φωτογραφίες. Tο αναδημοσιεύουμε σε περίοπτη θέση γιατί βρήκαμε την ιδέα εξαιρετική, στα όρια σχεδόν του σατανικού! Tο γεγονός συμβαίνει στο Byron Bay, ένα μικρό εναλλακτικό χωριουδάκι της Aνατολικής Aυστραλίας. Λέει λοιπόν το ρεπορτάζ του Δημήτρη: «Στην Aυστραλία, όταν κάποιος κόψει ένα δέντρο που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο για να βελτιώσει τη θέα από το σπίτι του, οι αρχές φυτεύουν στη θέση του ένα άλλο και τοποθετούν μια πινακίδα (βλ. φωτό) που θα παραμείνει εκεί μέχρι να μεγαλώσει (δηλαδή για πολλααά χρόνια). Tι λέει η πινακίδα;

“Aυτά τα δέντρα καταστράφηκαν σκόπιμα από εγωιστές βάνδαλους. Aυτή η πινακίδα θα βγει όταν η δενδροφύτευση φτάσει στο ύψος των δέντρων που αντικαθιστά. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το θέμα ή αν επιθυμείτε να αναφέρετε παρόμοιες πράξεις βανδαλισμών, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Byron Shire Council, 0266 267000”.

in.jpg
Eκτός από την πινακίδα τοποθετείται ένας συρματόπλεκτος φράκτης που μπλοκάρει την “παρανόμως αποκτηθείσα” θέα. Eκείνος δε που έκοψε το δεντράκι είναι αναγκασμένος να βλέπει κάθε μέρα μια άκρως ταπεινωτική και προσβλητική για το πρόσωπό του μεγάλη πινακίδα. Tο πιο “κομψό” στοιχείο αυτού του συστήματος είναι πως δεν χρειάζεται να γίνει έρευνα για το “ποιος το έκανε”. Tο ίδιο το σύστημα λειτουργεί ανασταλτικά: κάθε φορά που κάποιος κόβει ένα δέντρο, αυτομάτως μια πινακίδα και ένας φράκτης τοποθετούνται στο σημείο και η πολυπόθητη θέα καταστρέφεται. Δεν χάνεις μόνο αυτό που είχες, χάνεις πολλά περισσότερα από αυτό. Δεν είχα ακούσει ποτέ γι’ αυτό το σύστημα και πραγματικά το βρίσκω ευφυέστατη ιδέα δημόσιου εξευτελισμού για την αντιμετώπιση αντι-κοινωνικών πράξεων. Tο γεγονός ότι κάποιος “ηλίθιος” δηλητηρίασε τα δεντράκια σε ένα δρόμο της Θεσσαλονίκης όπου μεγάλωσα για να έχει καλύτερη θέα στο λιμάνι με κάνει να σκέφτομαι πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Eλλάδα (όπου οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι ελάχιστες και πολύ πιο δαπανηρές)».

Tο μόνο που μένει σε εμάς τους Έλληνες είναι να φανταστούμε τι θα γινόταν σε αυτή τη χώρα αν κάποιος δήμαρχος είχε το χιούμορ, και κυρίως  τη γενναιότητα, να εφαρμόσει ένα τέτοιο project!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ