- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η τουρκική επίθεση στην κουρδική περιοχή Αφρίν, στη βόρεια Συρία δεν γνωρίζει ανάπαυλα: νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλούς τομείς και αναφέρθηκε η διεξαγωγή σφοδρών μεθοριακών μαχών.
Η επιχείρηση «Κλάδος ελαίας», που άρχισε πριν από 10 ημέρες, συνεχίζεται ενώ η Τουρκία είναι ένας κεντρικός πρωταγωνιστής στις συνομιλίες για τη Συρία που διεξάγονται σήμερα υπό την αιγίδα της Ρωσίας στο Σότσι: στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, αντιπρόσωποι της συριακής κοινωνίας των πολιτών και σύροι πολιτικοί επιχειρούν να συζητήσουν μια λύση στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα τους από το 2011.
Στόχος της τουρκικής επίθεσης, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές ανέφεραν πως δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες αυτές. Και σήμερα, για δέκατη διαδοχική ημέρα, η αεροπορία της Άγκυρας σφυροκόπησε τον θύλακό τους στο Αφρίν, στα σύνορα με την Τουρκία.
Παράλληλα στην Τουρκία οι αρχές συνέλαβαν σήμερα 11 μέλη μιας ιατρικής ένωσης που είχαν επικρίνει την επίθεση, σκληραίνοντας την εκστρατεία τους εναντίον όσων διαφωνούν.
Από τις 20 Ιανουαρίου, έχουν ήδη συλληφθεί 311 πρόσωπα ως ύποπτα ότι έκαναν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης στο Αφρίν , σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στη στρατιωτική πτυχή, τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα είχαν σήμερα το πρωί στόχο τους τομείς του Ράζο και του Ζανταϊρίς, στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής του Αφρίν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Στους τομείς αυτούς, σφοδρές συγκρούσεις φέρνουν αντιμέτωπες τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους μεταξύ των σύρων ανταρτών με τους κούρδους μαχητές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Από τη Δευτέρα, η Τουρκία έχει εντείνει τα αεροπορικά πλήγματά της», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν επίσης πάνω από την ίδια την πόλη Αφρίν, όπου ακούγονται οι κρότοι από τους βομβαρδισμούς στους γύρω λόφους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Χθες Δευτέρα, η Τουρκία ενίσχυσε τις στρατιωτικές θέσεις της στη βόρεια Συρία και μια φάλαγγα δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων διέσχισε τα σύνορα, με στόχο να φθάσει σ' έναν τομέα που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια της πόλης Αφρίν.
Όμως στη διάρκεια της νύκτας σφοδρά πυρά φιλοκαθεστωτικών μαχητών σταμάτησαν τη φάλαγγα, υποχρεώνοντάς την να αλλάξει προορισμό και να μεταβεί τελικά στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η τουρκική επίθεση στον θύλακο του Αφρίν για την εκδίωξη της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, έχουν σκοτωθεί 85 κούρδοι μαχητές, καθώς και 81 αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, έκανε γνωστό το Παρατηρητήριο.
Οι άμαχοι έχουν πληρώσει επίσης βαρύ φόρο και 67 άνθρωποι, από τους οποίους 20 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισε η επιχείρηση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του πως η επίθεση «δεν θα σταματήσει πριν εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή από τα σύνορά μας».
Αγνοώντας τις εκκλήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για «αυτοσυγκράτηση», η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να διευρύνει την επίθεση προς ανατολάς, κυρίως στην πόλη Μινμπέτζ που ελέγχεται από τους Κούρδους και όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.