Trending Now

Από πού έρχονται τα πληρωμένα likes;

Υπάρχουν κάτι τύποι στο Μπαγκλαντές που πληρώνονται για να πατούν αβέρτα like στο Facebook

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327320-676305.jpg

Είναι κοινό μυστικό πια ότι οι φουσκωμένοι αριθμοί είτε στα likes μίας σελίδας στο Facebook, είτε στους Followers ενός προφίλ στο Twitter είναι πολύ συχνά ψεύτικοι. Μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς πώς συμβαίνει, ποιο λογισμικό ή ποιο υπερσύγχρονο ρομπότ τα κάνει όλα αυτά, αλλά ξέρουμε ότι και εδώ ισχύει ο κανόνας: ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Εκατοντάδες εταιρίες σε όλο τον κόσμο πουλάνε πακέτα με likes, follow, share και άλλα και μάλιστα σε τιμές όχι τόσο ακριβές όσο φανταζόμαστε.

Όλη αυτή η ιστορία φαίνεται να απασχολούσε την Garrett Bradley, μία σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη που ζει σήμερα στη Νέα Ορλεάνη. Κάποια στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο, διάβασε ένα άρθρο που έλεγε ότι τα likes που πληρώνουν κάποιοι (κυρίως επώνυμοι ή εταιρίες) για να αποκτήσουν στα social media δεν τα κάνουν ρομπότ ή άλλα μηχανήματα αλλά άνθρωποι. Έπρεπε να περάσει καιρός για να θυμηθεί ξανά την πληροφορία αυτή και να αποφασίσει να την ερευνήσει. Η έρευνά της την οδήγησε στην Ντάκα του Μπαγκλαντές και εκεί είδε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε φανταστεί. Στο μυαλό της είχε δημιουργήσει ήδη εικόνες με υπαλλήλους να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, ατελείωτες ώρες για ψίχουλα. Φτάνοντας, λοιπόν, είδε ότι όχι μόνο τίποτε από αυτά δεν ίσχυε αλλά και ότι οι εικόνες ήταν εντελώς αντίθετες. «Η δουλειά αυτή (που κάνουν οι εργαζόμενοι στην Ντάκα) δεν διαφέρει και πολύ από τη δουλειά των web developers στις αρχές του 2000: μία κουλ δουλειά, χωρίς αφεντικό, με δυνατότητα να δουλεύεις από το σπίτι και μία μεγάλη αυτονομία. Μάλιστα οι περισσότεροι είναι νέοι άντρες με καλή μόρφωση και όλο αυτό αποτελεί επιλογή τους και όχι τυχαία δουλειά» ομολογεί σε συνέντευξή της.

Garrett Bradley,

Τι άλλο ανακάλυψε όμως η Bradley; Ότι το 40% περίπου των πληρωμένων likes στο Facebook έρχονται από το Μπαγκλαντές. Αλλά γιατί από το Μπαγκλαντές; Η ίδια η δημιουργός του ντοκιμαντέρ δίνει τη δική της απάντηση: «Το Μπαγκλαντές είναι μία χώρα με πολλές επιχειρήσεις. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ιδίως στην Ντάκα, που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και είναι ικανοί. Και φυσικά ο πληθυσμός είναι τεράστιος. Πιστεύω λοιπόν ότι, αν συνυπολογίσει κανείς όλους αυτούς τους παράγοντες, προκύπτει λογικά το να έχει μία τέτοια πρωτιά η χώρα».

Δείτε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της, με τίτλο –φυσικά– Like που έχει ήδη συμμετάσχει σε αρκετά φεστιβάλ.

Από πού έρχονται τα πληρωμένα likes;

ΑΡΙΘΜΟΙ

• Το 2009 το Facebook λάνσαρε την εντολή «like».

• To 2013 έπεφταν ήδη καθημερινά 4,5 δισεκατομμύρια likes.

• Υπολογίζεται ότι η αγορά των pay-per-like, δηλαδή των αγορασμένων like, φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

• 3,5 εκατομμύρια followers στο Instagram έχασε ο τραγουδιστής Justin Bieber σε μία μέρα, αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν ψεύτικοι και εντελώς ανενεργοί κατά τα άλλα λογαριασμοί.

• 120 δολάρια το χρόνο περίπου είναι ο μισθός όσων διαχειρίζονται ψεύτικα προφίλ και προσφέρουν like στο Μπαγκλαντές.

• Το 31% των χρηστών τσεκάρει τα like ή τους followers της εταιρίας ή του προϊόντος πριν αποφασίσει να το αγοράσει.  

Garrett Bradley,

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ