- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το «Κορίτσι του τρένου» είναι το κορυφαίο θρίλερ της χρονιάς
Κερδίστε 3 αντίτυπα του μπεστ σέλερ της Πόλα Χόκινς
Μια από τις πλέον ευχάριστες σύγχρονες τάσεις του νουάρ είναι η ανάδειξη ενός αλλιώτικου αφηγηματικού μοτίβου, η γοητεία του οποίου δε συνίσταται στο συμβατικό δίπτυχο αίνιγμα / λύση. Ένας τύπος μυθιστορήματος που δεν εφορμά από την περίπτωση του ιδιοφυούς ντετέκτιβ ή του ειδεχθούς ψυχοπαθή.
Σήμερα διευρύνουν το κοινό τους συγγραφείς που ανιχνεύουν το κακό σε μικροκοσμική κλίμακα και σε οικείο περιβάλλον. Ο βιτριολικός Χέρμαν Κοχ αποτελεί θαυμάσιο παράδειγμα, ενώ η Τζίλιαν Φλιν σημείωσε στρατοσφαιρική επιτυχία με το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε». Κανείς τους ωστόσο δεν πέτυχε ένα ντεμπούτο τόσο ακόρεστα πολυδιαβασμένο όσο η Πόλα Χόκινς.
Το «Κορίτσι του τρένου» στρογγυλοκάθισε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times επί τέσσερις μήνες. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου ξεπέρασε το ενάμισι εκατομμύριο σε πωλήσεις, απόλαυσε είκοσι συναπτές εβδομάδες παραμονής στην πρώτη θέση των εμπορικότερων βιβλίων της Βρετανίας και αποτελεί πλέον το πιο μοσχοπουλημένο μυθιστόρημα ενηλίκων όλων των εποχών, γκρεμίζοντας ονόματα σαν τον Νταν Μπράουν, την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και την Ε.Λ. Τζέιμς των «50 αποχρώσεων…». Επιπλέον, τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του έργου έχουν ήδη παραχωρηθεί στη Dreamworks. Περί τίνος πρόκειται;
Το «Κορίτσι του τρένου» γοητεύει γιατί διηγείται μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Ξεναγός μας στον ύπουλο και υπαινικτικό κόσμο του βιβλίου είναι η Ρέιτσελ, διαζευγμένη αλκοολική με υστέρημα μοναξιάς και επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιήσει οποιουδήποτε είδους ανθρώπινη διασύνδεση. Ανάμεσα στη ρουτινιάρικη μιζέρια των δρομολογίων από τη δουλειά στο σπίτι και τα αμέτρητα τζιν με τόνικ που μουλιάζουν την καθημερινότητά της, η Ρέιτσελ φιξάρει το βλέμμα σε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι, στο σπίτι του οποίου μπορεί να είδε μέσα από το παράθυρό της κάτι άκρως έκνομο να διαδραματίζεται –ίσως όμως και όχι.
Από αυτό το σημείο, ο απόηχος της δραματουργίας του Χίτσκοκ αρχίζει να φτάνει καθαρά στα αυτιά των αναγνωστών. Σασπένς, παράνοια και τρομακτικές διαπιστώσεις με ανεξέλεγκτες επιπλοκές, είναι τα εργαλεία με τα οποία η Πόλα Χόκινς εξυφαίνει ένα αγωνιώδες σύμπαν που εμπνέει αναγνώσεις λουσμένες στον ιδρώτα.
Παράλληλα, περισσότερο εκλεπτυσμένα ζητήματα της μοντέρνας κοινωνίας διαπερνούν το βιβλίο σαν λεπτή μεμβράνη. Η τραγωδία της επικοινωνίας στον ψηφιακό κόσμο, οι περιορισμένες άμυνες του ατόμου απέναντι στις κάθε μορφής έξεις, οι απατηλές επιταγές της μνήμης, η κραυγαλέα μοναχικότητα της μητροπολιτικής διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας. Το «Κορίτσι του τρένου» θα διαβαστεί αχόρταγα από τους εραστές του «Κοριτσιού που εξαφανίστηκε». Το σκοτεινό θρίλερ της Πόλα Χόκινς επιφυλάσσει ωστόσο ηδονικότερες απολαύσεις από κάθε προάγγελό του.

* «Κορίτσι του τρένου», Πόλα Χόκινς, σελ. 360, εκδόσεις Ψυχογιός, μετάφραση Αναστάσιος Αργυρίου
* Κερδίστε τρία αντίτυπα του βιβλίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός και την A.V. απαντώντας σωστά στο ερώτημα: Ποια διάσημη εταιρία απέκτησε τα δικαιώματα κινηματογραφικής μεταφοράς του «Κοριτσιού του τρένου»; Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου και οι νικητές θα προκύψουν έπειτα από κλήρωση. Επικοινωνήστε στο info@athensvoice.gr αναγράφοντας: «Πόλα Χόκινς» ή «διαγωνισμός βιβλίου» στο θέμα του μηνύματος.
(κεντρική φωτό © Kate Neil)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.