- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αλ. Τσίπρας: Το πρόβλημα των Δυτικών Βαλκανίων λύθηκε με διάλογο και σκληρή διαπραγμάτευση
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο
«Η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων ακριβώς επειδή επέμεινε ότι η λύση για την οικονομία, το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός, ούτε η αδράνεια και η μετάθεση της λύσης στο μέλλον».
Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.
«Η περίοδος που περάσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα Βαλκάνια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανακοίνωσε το πάγωμα της διεύρυνσης.
«Η Ευρώπη βίωσε, πέραν της οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η οποία εστιάστηκε στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν δυνάμεις που ζητούσαν το Grexit, που ζητούσαν τη σμίκρυνση ή τη διάλυση του Σένγκεν, που ζητούσαν την ακύρωση της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης, καθώς και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική οδό. Βιώσαμε μια αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς και κρίσεις στην Αλβανία και την πΓΔΜ» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
«Πλέον τα πράγματα αλλάζουν. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, με την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε. και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της Ε.Ε.» πρόσθεσε.
«Ναι» στη συνεργασία, «όχι» στον απομονωτισμό
Απευθυνόμενος στους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «η προάσπιση της αξιοπρέπειας των λαών μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εργαλεία του διαλόγου, της σκληρής διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, όχι με τον απομονωτισμό και τη μισαλλοδοξία».
«Η ιστορία μας, πρέπει να αποτελεί βάση για πρόοδο και συν-ανάπτυξη, όχι να μας παγιδεύει σε αδιέξοδα» ανέφερε επίσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.