- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ήρθε η άνοιξη, ξύπνησαν οι αρκούδες (εικόνα)
Τα χιόνια αρχίζουν σιγά σιγά να λιώνουν και οι συνολικά 14 αρκούδες ξεπροβάλλουν από τις φωλιές τους
Προάγγελος της άνοιξης είναι το ξύπνημα των αρκούδων από τον χειμέριο λήθαργο στο Καταφύγιο του "Αρκτούρου" στο Νυμφαίο. Τα χιόνια αρχίζουν σιγά σιγά να λιώνουν και οι συνολικά 14 αρκούδες ξεπροβάλλουν από τις φωλιές τους, με πιο βιαστικές τις μικρότερες σε ηλικία, που ήδη αλωνίζουν στο Καταφύγιο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, οι νεαρότερες αρκούδες, όπως πάντα, ήταν εκείνες που ξύπνησαν πρώτες.
Οι τρεις αρκούδες που ήρθαν από την Αλβανία, η Sandy, η Mira και ο Duke, μαζί με τον Γιώργο ξύπνησαν από νωρίς και άρχισαν τα παιχνίδια. Μάλιστα και φέτος προτίμησαν να κοιμηθούν σε φυσικές φωλιές που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν από άλλες αρκούδες. Εξίσου δραστήριοι είναι και ο Κυριάκος με τον Μανώλη.
Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες σε ηλικία αρκούδες, όπως η Σάσα με την Αλεξάνδρα, ξύπνησαν τελευταίες και προς το παρόν προτιμούν τις φωλιές τους, όπου και περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Οι δύο αρκούδες που είχαν έρθει από τον ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης γνώρισαν τον χειμέριο ύπνο για πρώτη φορά στη ζωή τους το 2015, σε ηλικία 22 ετών, όταν και ήρθαν στον "Αρκτούρο".
Από τότε και κάθε χειμώνα ακολουθούν τον φυσιολογικό κύκλο ζωής και κοιμούνται κάθε χρόνο από νωρίς, δείχνοντας ότι το ένστικτό τους λειτουργεί κανονικά. Από τις υπόλοιπες αρκούδες, η Μπάρμπαρα κοιμήθηκε σε φυσική φωλιά, την οποία και διαμόρφωσε τοποθετώντας κλαδιά και φύλλα.
Έτσι, από την Πέμπτη 15 Μαρτίου, οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να επισκέπτονται το Καταφύγιο (λειτουργεί Σαββατοκύριακα και καθημερινά εκτός Τετάρτης 10.00-16.30, ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).
Ανοικτά κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο. Να σημειωθεί ότι στον Αετό Φλώρινας φιλοξενούνται, ξεχωριστά από τις υπόλοιπες αρκούδες, τέσσερα αρκουδάκια, τα οποία και αυτά έπεσαν σε ολιγοήμερο χειμέριο λήθαργο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών
Ενώ τα δηλητήρια δεν αρκούν πια
Έως και 700.000 κότες πέθαναν στη Γαλλία
«To επεισόδιο θα είναι πρωτοφανές», υποστηρίζουν
Όλο και λιγότερα πλοία
Τι απαντά ειδικός περιβαλλοντολόγος στην ερώτηση «πότε θα αναγεννηθεί»
Εντυπωσιακές εικόνες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Η απαγόρευση που δεν γνώριζε ότι βρισκόταν σε ισχύ
Οι απίστευτες εικόνες
Η αλλαγή στα καιρικά μοτίβα και ο ρόλος της χιονοκάλυψης
Συναγερμός από την περιβαλλοντική οργάνωση για τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές
Πώς η σπείρα έβγαλε 800.000 ευρώ
Δραματικές στιγμές στη Δυτική Αττική
Δες το βίντεο και ανακάλυψε το περιβαλλοντικό σου σκορ!
Από το eBILL στις παραλίες και το νερό του αύριο, από τη δέσμευση στη δράση
Η επαναχρησιμοποίηση νερού, οι δενδροφυτεύσεις και η προστασία των ακτών στην Αττική
Πού θα τα ακούσεις ή θα τα συναντήσεις
H Μεγάλη Επιτάχυνση και η Ανθρωπόκαινος Εποχή, η ιστορία του πώς ο άνθρωπος έγινε δύναμη ικανή να επηρεάζει τον ίδιο τον πλανήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.