- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμβιβαστεί για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Τι είπε για τη μείωση χρέους
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά στις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα αυτή», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε τη Δευτέρα.
Η ίδια σημείωσε πάντως ότι «η μείωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους», ένα ζήτημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι επίσημοι πιστωτές της χώρας στην ΕΕ συνεχίζουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες εκταμιεύσεις του δανείου της και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.
Οι τρεις πλευρές έχουν όμως διαφωνίες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα και τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να τεθούν. Το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα το οποίο απλά θα διαιωνίζει τον ατέλειωτο κύκλο της υπερχρέωσης της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκρινε το Σαββατοκύριακο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται «σε επισφαλές έδαφος» διότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον ρόλο θα παίξει, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι εγείρει «νέες απαιτήσεις».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Ντουμπάι, η Λαγκάρντ απάντησε στις επικρίσεις αυτές σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών».
«Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ίδια πρόσθεσε: «Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποτραπούν ελλείμματα στο ασφαλιστικό της σύστημα.
Επίσης έχει υποδείξει ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να πρέπει να προχωρήσουν σε «κουρέματα» -μείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους, παρότι αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο πολλές χώρες, ιδίως η Γερμανία.
Η Λαγκάρντ είπε τη Δευτέρα ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο χωρίς «κουρέματα», αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη στρατηγική.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευκολύνσεις πολύ μακροπρόθεσμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το άχθος του χρέους», πρόσθεσε η ίδια.
«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα, εάν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα εφαρμοστούν πράγματι από την Ελλάδα», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιτήσεις έως τα μέσα του 2027
Η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαρτήσει την πορεία της από τις ερμηνείες θα δώσει ο Άρειος Πάγος στα νομικίστικα τερτίπια που θα εφεύρουν οι νεοφασίστες
«Θα κινηθώ δικαστικά για την προστασία της προσωπικότητάς μου», γράφει σε ανάρτησή του
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αποσπασματικές λογικές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προτείνει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Μενδώνη: «Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες πολιτισμού στις Πρέσπες»
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
«Ήταν ταγμένος στην αποστολή του δημόσιου λειτουργού»
Η ημερομηνία που περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές
«Δεν πρέπει η πορεία αυτή να σταματήσει»
Τα κρίσιμα ζητήματα για τα πανεπιστήμια που μπαίνουν στην ατζέντα
Αυξήσεις έως και 55% στην ενέργεια - Έντονες πιέσεις σε στέγαση, μεταφορές και υπηρεσίες
Η απόφαση για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι δικαιούχοι και τα ποσά που δίνονται
Γιατί τα λόγια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Πνύκα δεν έχουν καμία σημασία
Ποιες μεταφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας
Η απάντηση για τα σχόλια που δέχθηκε
Γιατί πληρώνονται αρκετά νωρίτερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.