Πολιτικη & Οικονομια

Η Κομισιόν «τιμωρεί» Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματά τους

Αντιδράσεις από τις χώρες του Νότου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133343-303464.jpg

Παρά τη σθεναρή αντίσταση των χωρών του Νότου, το ότου, το Ecofin άνοιξε στην τελευταία του συνεδρίαση τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, μετά την έκθεση της Κομισιόν για τα υπερβολικά ελλείμματα των δύο χωρών της ιβηρικής χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, το Ecofin διαπίστωσε ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν έχουν συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η απόφαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, βάσει του άρθρου 126 της λειτουργίας της Ε.Ε., επισύρει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των δύο χωρών.

Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν, εντός των επόμενων 20 ημερών, καλείται να προτείνει στο Ecofin, την επιβολή συγκεκριμένων προστίμων, τα οποία θα ανέρχονται έως το 0,2% του ΑΕΠ. Μαδρίτη και Λισαβόνα δύνανται να εφεσιβάλουν την απόφαση, εντός 10 ημερών, διεκδικώντας τη μείωσή τους.

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα "έξυπνο" αποτέλεσμα στο τέλος» δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του Ecofin, Πίτερ Καζίμιρ.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες η Επιτροπή θα αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους και δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναστολής κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ παρά μόνο έπειτα από ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, είπε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν όλο το χρόνο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν την κατάσταση και να μη χάσουν μέρος των ευρωπαϊκών πόρων.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι θα ήταν «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία».

Όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, πρόσθεσε ο πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός μιλώντας στον Τύπο στη Λισαβόνα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ (σ.σ. το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ) «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής της.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία και η ευρωζώνη δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα από την εφαρμογή κυρώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, σε βάρος της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας», συνέχισε ο Κόστα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο χάρη στην υποστήριξη που του προσέφεραν στη Βουλή κόμματα της πορτογαλικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η διαδικασία η οποία κινήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2013-2015» και «δεν αποτελεί κρίση για την (πολιτική την οποία ασκεί) η σημερινή κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η προηγούμενη κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ (2011-2014).

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Eurogoup τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ