EU News

Πώς επηρεάζουν οι τρέχουσες εξελίξεις τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης;

Συζήτηση για το πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η εξωτερική πολιτική της ΕΕ και η άμυνα καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Μαρία Σπυράκη και Στέλιος Κούλογλου στην υβριδική εκδήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τι είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης; Το ξέρατε πως οι πολίτες από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την ιδέα και την οπτική τους για το πώς βλέπουν το μέλλον της Ευρώπης; Οι πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο, ακούστηκαν οι ιδέες τους και 800 από αυτούς εργάστηκαν στο Στρασβούργο σε 4 πάνελ των 200 πολιτών για να δώσουν συστάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που θέλουν να δουν στην Ευρώπη.

Το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε υβριδική εκδήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα επόμενα βήματα, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, που συμμετείχαν η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής (ΕΛΚ) και ο Στέλιος Κούλογλου Ευρωβουλευτής (Η Αριστερά), με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα νέα δεδομένα, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που έχουν προκύψει μετά την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει και μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου. Τη συζήτηση για την πολιτική διάσταση της Διάσκεψης συντόνισε η δημοσιογράφος Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ Οντίν Λιναρδάτου.

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης μιλώντας για το μεγαλύτερο συμμετοχικό πείραμα δημοκρατίας που έχει γίνει στον κόσμο, μέσω της πλατφόρμας Future of Europe. «Έχουμε ταυτόχρονα να κάνουμε και με έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο οι συστάσεις να μείνουν συστάσεις και να μην έχουν κανένα πολιτικό αποτύπωμα. Για αυτό επιμένω ότι η διάσκεψη της Ευρώπης πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο».

 «Πήγαινε πολύ καλά αυτή η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, μέχρι την εγκληματική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Από τότε νομίζω ότι έχουν αλλάξει τα πάντα. Πλέον, μιλάμε για μια νέα ιστορική περίοδο. Αυτό προφανώς μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε την κουβέντα, βάζοντας και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Έχουν τεθεί ζητήματα που δεν αντιμετωπίζαμε το προηγούμενο διάστημα. Το πρώτο είναι το θέμα της ασφαλείας και το δεύτερο το θέμα του κοινωνικού κράτους. Οδηγούμαστε σε μια μεγάλη οικονομική και επισιτιστική κρίση και μεγάλα κονδύλια οδηγούνται στους εξοπλισμούς, που φοβάμαι ότι θα αφαιρεθούν από τα κοινωνικά κονδύλια» ανέφερε στην τοποθετησή του ο κ. Κούλογλου.

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κ. Σπυράκη υπογράμμισε πως τα διακυβεύματα που τίθενται πλέον στην ατζέντα αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική, την κοινή αμυντική πολιτική και το ζήτημα του κοινωνικού κράτους. Επισήμανε την ανάγκη να αυξηθούν τις δυνατότητες για την ενιαία άμυνα στην Ευρώπη. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχουν ενεργοποιηθεί 8 δις ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση έως το 2027, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε ξεκινήσει η συζήτηση για την κοινή άμυνα.

«Οι 27 χώρες της ΕΕ ξοδεύουν 4 φορές πάνω για εξοπλιστικά και αμυντικές δαπάνες από όσο ξοδεύει η Ρωσία, αλλά αυτό δεν τους δίνει μεγαλύτερη αποτρεπτική ικανότητα από την Ρωσία. Η ενοποίηση των οπλικών και αμυντικών συστημάτων, θα δώσει στην ΕΕ μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα» ανέφερε η κ. Σπυράκη.  

Ένα ερώτημα που τέθηκε αφορά την ενεργειακή αύξηση και κατά πόσο θα σταθεί εμπόδιο στα φιλόδοξα σχέδια της Ένωσης για την κλιματική αλλαγή και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Από τη στιγμή που κόβεται η ροή του φυσικού αερίου από την Ρωσία, θα καθυστερήσουν τα σχέδια απολιγνιτοποίησης. Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια εξαιρετική στρατηγική, που γίνεται όμως σε ένα περιβάλλον ανάτασης. Μέσα σε μια πολεμική ατμόσφαιρα, δεν είναι η κατάλληλη πολιτική. Φοβάμαι πως θα υπάρχουν πισωγυρίσματα. Αλλάζει η ζωή μας, όπως και μετά το άλλο μεγάλο γεγονός των τελευταίων 40 χρόνων, την 11η του Σεπτέμβρη» υποστήριξε ο κ. Κούλογλου.

Από την πλευρά της η κ. Σπυράκη εξήγησε πως, αναφορικά με την πράσινη ατζέντα, η ΕΕ έχει κάνει ήδη κινήσεις για να στηρίξει τα σχέδια και τους στόχους της. «Η ΕΕ ερευνά τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει από την Ρωσία, γιατί συνολικά εισάγει 90% της κατανάλωσης, αλλά δεν δείχνει αναπροσανατολισμό της κατεύθυνσης των χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη.

Για να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός, η μέριμνα πρέπει να είναι προς τους ευάλωτους και η ελληνική κυβέρνηση πράττει καλά προς αυτή την κατεύθυνση, δίνει έμφαση στους ευάλωτους με τα 4 δις που έχει διαθέσει, δεν εκτιμώ ότι φτάνουν προφανώς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ευάλωτων στην ενεργειακή κρίση, αλλά η κατεύθυνση πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Εκείνοι που δεν τα καταφέρνουν πρέπει να ενισχύονται, γιατί ο λαϊκισμός παρεισφρέει και είναι παντού».

Λόγω των νέων συνθηκών και του κοινωνικού ελλείμματος που ενδέχεται να δημιουργηθεί, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε πως οι πιο φτωχές χώρες θα είναι και αυτές που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, με το κίνδυνο των τυφλών κοινωνικών συγκρούσεων και εκρήξεων να ελλοχεύει.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό, που είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, η κ. Σπυράκη τονίσει πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτουργεί ως καταλύτης κατανόησης ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν μπορούν να αναλαμβάνουν το σύνολο της ευθύνης.  Το βασικό πρόβλημα το 2015 στην Ελλάδα ήταν αυτό, ότι οι χώρες της πρώτης υποδοχής εμφανίζονταν ως οι μοναδικές που έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ταχύ, πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο από την πρόταση της Κομισιόν για τον επιμερισμό των ευθυνών συνολικά στην ΕΕ και πρέπει οπωσδήποτε να συνδέει την χρηματοδότηση των χωρών με τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

«Είναι θετική η πρώτη αντίδραση των γειτονικών χωρών με την Ουκρανία αλλά και γενικότερα των ευρωπαϊκών χωρών. Φοβάμαι ότι δεν είναι πολύ στέρεα. Ήδη από την πρώτη στιγμή γίνεται διαχωρισμός μεταξύ καλών και κακών προσφύγων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Με το κύμα αυτό, ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει επιτακτικά να τεθεί προς αναθεώρηση. Πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες οικονομικής ενσωμάτωσης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αλλά και διαδικασίες πολιτιστικής ενσωμάτωσης. Διαφορετικά φοβάμαι ότι θα αλλάξει το κλίμα».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα τελευταία χρόνια έχουμε αλλεπάλληλες προκλήσεις, οι οποίες για να αντιμετωπιστούν, πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεταναστευτικό, ο σημερινός πόλεμος, τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της πανδημίας, είναι ζητήματα που ξεπερνούν τις δυνατότητες κάθε χώρας να τις αντιμετωπίσει και καλείται η ΕΕ να αναλάβει νέους ρόλους, να διευρύνει η να προσαρμόσει το πεδίο των δυνατοτήτων της, να αποκτήσει καινούργια εργαλεία για να καταφέρει να προσφέρει στους πολίτες τις απαντήσεις που ζητάνε. Είναι αρκετά ελπιδοφόρο το ότι στραφήκαμε στους πολίτες για να ζητήσουμε τη δική τους συνεισφορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζει μια νέα προσέγγιση στη λειτουργία της δημοκρατίας».

Νωρίτερα ο Αλέξανδρος Καρύδης, στέλεχος της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, παρουσίασε τα επόμενα βήματα που κορυφώνεται στις 9 Μαΐου ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν πολίτες που μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τη Διάσκεψη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση:

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: η επόμενη ημέρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ