Νέο μόνιμο σώμα στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (Frontex) που θα παρέχει στήριξη τα κράτη μέλη για τη φύλαξη των συνόρων
Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ψηφίστηκε την Τετάρτη για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (Frontex), οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους υπουργούς της ΕΕ, αποσκοπούν στην επίλυση των υφιστάμενων αδυναμιών και την καλύτερη ανταπόκριση στις τρέχουσες ανάγκες στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης.
Νέο μόνιμο σώμα με 10.000 προσωπικό μέχρι το 2027
Το νέο μόνιμο σώμα θα συσταθεί για να παρέχει επιχειρησιακή βοήθεια στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τους συνοριακούς ελέγχους και τις επιστροφές προσώπων, καθώς και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Ξεκινώντας από μια δύναμη 5.000 ατόμων το 2021, το σώμα θα είναι επιχειρησιακά πλήρες μέχρι το 2027 με 10.000 προσωπικό. Θα περιλαμβάνει επίσης δύναμη ταχείας ανταπόκρισης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το μόνιμο σώμα θα αποτελείται από φύλακες που θα απασχολούνται από την υπηρεσία, καθώς και από προσωπικό σε υποχρεωτική απόσπαση από τις χώρες της ΕΕ.
Πιο αποτελεσματικές διαδικασίες επιστροφής και συνεργασία με τρίτες χώρες
Η ανανεωμένη υπηρεσία της ΕΕ θα μπορεί να υποστηρίξει τις διαδικασίες επιστροφής από τα κράτη μέλη, για παράδειγμα ταυτοποιώντας πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη χώρα και βοηθώντας τις τοπικές αρχές να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
Η συνεργασία με τις τρίτες χώρες θα ενισχυθεί επίσης μέσω της σύναψης καινούριων συμφωνιών πέρα από τα υφιστάμενα όρια για τις χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία των προσωπικών δεδομένων σε αυτού του είδους τις συνεργασίες διασφαλίζεται με σειρά μέτρων. Επιπροσθέτως, σημαντικός αριθμός παρατηρητών θα εξετάζει συνεχώς το κατά πόσο οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της υπηρεσίας συνάδουν με τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Δήλωση
Η εισηγήτρια Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) δήλωσε: «Η νέα νομοθεσία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο διαχειρίζεται τη μετανάστευση. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν 10.000 νέους συνοριοφύλακες και προσωπικό υποστήριξης, ενίσχυση του αγώνα κατά του διασυνοριακού εγκλήματος, προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και βοήθεια για την αποτελεσματική εφαρμογή των επιστροφών ατόμων που δε δικαιούνται άσυλο. Η κατευθυντήρια αρχή μας είναι να είμαστε δίκαιοι με όσους χρειάζονται προστασία, αυστηροί με όσους δεν τη δικαιούνται και σκληροί με αυτούς που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη. Οι πολίτες το ζήτησαν και εμείς το κάναμε πράξη, και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ».
Επόμενα βήματα
Οι κανόνες υιοθετήθηκαν με 403 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 44 αποχές. Το κείμενο τώρα θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.