- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Με λιγότερους από δύο μήνες να απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζει τη νέα του ιστοσελίδα για το πώς ψηφίζουμε σε κάθε κράτος μέλος ή από το εξωτερικό.
Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε ώστε οι πολίτες να μπορούν να βρουν εύκολα όλες τις πληροφορίες που μπορεί να χρειαστούν. Με αυτό το καινούριο εργαλείο, το ΕΚ παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους ψηφοφόρους να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας βήμα-βήμα
Η εθνική νομοθεσία για κάθε κράτος εξηγείται σε μορφή απλών ερωτήσεων και απαντήσεων, όπως για παράδειγμα το πότε ψηφίζουμε, ηλικιακά όρια συμμετοχής, οδηγίες εγγραφής σε εκλογικούς καταλόγους και σχετικά έγγραφα. Παρέχονται επίσης πληροφορίες για τα ελάχιστα όρια ψήφων για την εκλογή ευρωβουλευτών από κάθε κόμμα, τον αριθμό βουλευτών που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα και σύνδεσμοι για τις ιστοσελίδες των αρμόδιων αρχών.
Με δεδομένο ότι αυτές οι πληροφορίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, η ιστοσελίδα περιέχει απαντήσεις για κάθε κράτος μέλος στην επίσημή του γλώσσα αλλά και στα αγγλικά.
Ψηφίζοντας από το εξωτερικό
Στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς ψηφίζουμε από το εξωτερικό (είτε από άλλη χώρα της ΕΕ, είτε από τρίτα κράτη) αλλά και δια αντιπροσώπου όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Για παράδειγμα, αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στους πολίτες που κατοικούν στη Βρετανία.
Η ιστοσελίδα επίσης παρέχει:
- Ειδική σελίδα με ερωταπαντήσεις για το ΕΚ, τους υποψηφίους για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα επόμενα βήματα μετά τις εκλογές,
- τη δυνατότητα στους πολίτες να αναμιχθούν ενεργά με την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τις ευρωεκλογές,
- Νέα για τις εκλογές από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΚ,
- συνδέσμους για τη σελίδα με τα εκλογικά αποτελέσματα και τις ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων και κομμάτων.
Για την Ελλάδα
Ποια είναι η ηλικία ψήφου;
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Αρα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.
Πού μπορώ να ψηφίσω;
Οι εκλογείς στην Ελλάδα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε ανατρέξτε σε αυτόν τον ιστότοπο.
Ποια είναι η ημερομηνία των εκλογών;
Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.
Πόσα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται στην Ελλάδα;
Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.
Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα;
Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. ‘Αλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικώς;
Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η επιστολική ψήφος.
Μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα αν είμαι από άλλη χώρα της ΕΕ;
Ναι, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17ο έτος ηλικίας κατά το έτος της εκλογής. Είναι όμως απαραίτητο να εγγραφούν ως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους. Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.
Ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες;
Στην Ελλάδα, για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.
Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.
Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.