Κοσμος

Ουκρανία: Τι σημαίνει για τον πόλεμο η πτώση του Σεβεροντονέτσκ

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα - Γιατί υποχώρησαν οι Ουκρανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Τι σημαίνει η πτώση του Σεβεροντονέτσκ
Σεβεροντονέτσκ © EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει για την εξέλιξη της εισβολής η πτώση του Σεβεροντονέτσκ.

Μετά από πολλές εβδομάδες πολιορκίας, η πόλη Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται πλήρως από τον ρωσικό στρατό, καθώς τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να αμυνθούν ενάντια στους ανώτερους και καλύτερα οπλισμένους Ρώσους έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από τη δική τους στρατιωτική διοίκηση.

Στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, αφού η Ρωσία επιβεβαίωσε τον πλήρη έλεγχο του Σεβεροντόνετσκ, ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι ήταν μια δύσκολη μέρα, «ηθικά και συναισθηματικά» για τη χώρα του.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την υποχώρησή του από την πόλη η οποία αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από την ρωσική εισβολή για να οργανώσει καλύτερα την άμυνα της γειτονικής πόλης Λισιτσάνσκ.

Πόλεμος στην Ουκρανία Τι σημαίνει η πτώση του Σεβεροντονέτσκ  

Η πτώση του Σεβεροντονέτσκ είναι μία σημαντική εξέλιξη για τον πόλεμο, καθώς πρόκεται για την μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή του Λουχάνσκ και φέρνει έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας ένα βήμα πιο κοντά.

Εξάλλου, μετά την αποτυχία των αρχικών προσπαθειών των Ρώσων να καταλάβουν ολόκληρη τη χώρα, η Μόσχα επικεντρώθηκε στην κατάληψη της ευρύτερης ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Μάλιστα, η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ δίνει τη δυνατότητα στον Πούτιν να παρουσιάσει στους ανθρώπους του ένα γνήσιο επίτευγμα, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη μετά τις αποτυχίες κατά την έναρξη της εισβολής. Ωστόσο, η κατάκτηση ολόκληρου του Λουχάνσκ εξακολουθεί να μην είναι εγγυημένη, ακόμα κι αν είναι ολοένα και πιο πιθανό.

Επόεμενος στόχος της Ρωσίας είναι η πόλη Λισιτσάνσκ, λίγα μόλις μίλια μακριά από το Σεβεροντονέτσκ, που βρίσκεται ακόμα στα χέρια των Ουκρανών και θα αποτελέσει το επόμενο σημείο μαχών. 

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η υποχώρηση της Ουκρανίας από το Σεβεροντόνετσκ μετά από εβδομάδες μαχών κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική πόλη ήταν μια «τακτική» κίνηση για να αποφευχθεί η επανάληψη της μοιραίας πολιορκίας του Azovstal στη Μαριούπολη.

xartis.jpg
© BBC

Ουκρανία - Σεβεροντονέτσκ: Μεγάλος ο αριθμός των νεκρών

Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής για την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, Serhiy Hayday, είπε στο CNN ότι ελήφθη η απόφαση να εκκενωθεί «επειδή ο αριθμός των νεκρών σε ανοχύρωτα εδάφη μπορεί να αυξάνεται καθημερινά».

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει δυνατότητα να φύγουν από την πόλη, οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να φύγουν μόνο προς την κατεύθυνση των κατεχόμενων εδαφών.
Θα διευκολύνουμε την εκκένωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ευκαιρία», σημείωσε ο Stryuk.

Ταυτόχρονα, ένας φιλορώσος διοικητής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης του εργοστασίου Azot - όπου εκατοντάδες Ουκρανοί άμαχοι ήταν εγκλωβισμένοι για εβδομάδες».

Η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι «εκκένωσε» περίπου 800 πολίτες από το χημικό εργοστάσιο.
Αλλά η πλευρά της Ουκρανίας αμφισβήτησε αυτό τον ισχυρισμό  ως προπαγάνδα.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ