Κοσμος

Αμβλώσεις: Η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ - Ήδη κλείνουν εκατοντάδες κλινικές

Οι «φιλελεύθερες» πολιτείες ετοιμάζουν ήδη «διαδρόμους αρωγής»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
amvloseis_nomos.jpg
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ © UNSPLASH

Αμβλώσεις: Η επομένη της απόφασης – Κλείνουν κλινικές καθώς οι πολιτείες εφαρμόζουν το νόμο.

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τη σκοταδιστική απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο, για άρση της καθολικής προστασίας των αμβλώσεων.

Ήδη, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC, σε μια κλινική αμβλώσεων στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας – μια πολιτεία που επιτρέπει την άμεση απαγόρευση με τον λεγόμενο νόμο ενεργοποίησης – οι πόρτες στον χώρο για τους ασθενείς έκλεισαν μόλις αναρτήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου στο διαδίκτυο και ακουγόταν λυγμοί. Το προσωπικό έκανε τηλεφωνήματα για να πει στις γυναίκες ότι τα ραντεβού τους ακυρώθηκαν.

«Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προετοιμαζόμαστε για άσχημα νέα, όταν τελικά έρχονται, χτυπούν σκληρά. Το να πρέπει να καλέσουμε αυτούς τους ασθενείς και να τους πούμε ότι το Roe v Wade ανατράπηκε είναι αποκαρδιωτικό», είπε η νοσοκόμα Άσλι Χάντ στο BBC.

«Νόμιζα ότι αυτή η χώρα θα νοιαζόταν ακόμα για τους ανθρώπους. Θα νοιαζόταν ακόμα για τις γυναίκες», είπε η κυρία Κάρεν, επικεφαλής συνοδός των γυναικών κατά την επέμβαση.

Η εθελόντρια συνοδός Λίντα Κόσερ είπε στο BBC ότι οι πλούσιες γυναίκες θα εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις σε άλλες πολιτείες, αλλά «οι φτωχές γυναίκες θα καταλήξουν σε ένα πίσω δρομάκι» για παράνομες διαδικασίες -αναδεικνύοντας και την εξόχως κομβική ταξική σημασία της απαγόρευσης.

Η άμβλωση θα είναι πια παράνομη ή δυνητικά παράνομη σε 16 πολιτείες, ενώ σύμφωνα με το Politico αυτές που ανακοίνωσαν ήδη ότι υιοθετούν άμεσα τον νέο νόμο του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι:

• Αρκάνσας
• Αϊντάχο
• Μισισίπι
• Μισούρι
• Βόρεια Ντακότα
• Τενεσί
• Γιούτα
• Γουαϊόμινγκ

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η συντηρητική Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η «πρώτη» που απαγορεύει τις αμβλώσεις. «Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έρικ Σμιτ.

Ορισμένες πολιτείες, επίσης, ετοιμάζονται να προωθήσουν νομοθεσίες προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες από άλλες πολιτείες που ταξιδεύουν εκεί για να κάνουν άμβλωση. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε εταιρείες που θέλουν να μετακομίσουν από πολιτείες που η άμβλωση θα γίνει παράνομη. Το Όρεγκον υιοθέτησε πακέτο 15 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο για να βοηθήσει στην πληρωμή ιατρικών εξόδων για ασθενείς που έρχονται από άλλες πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη, Δημοκρατικοί βουλευτές προωθούν νομοθετικό πακέτο για να ενδυναμώσουν τους νόμους της πολιτείες, ενώ οι νέες ρυθμίσεις επικεντρώνονται στην προστασία πολιτών από περιοχές όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες.

Υπογραμμίζεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν με κοινή τους δήλωση να σηκώσουν τείχος προστασίας στη Δυτική Ακτή. Στόχος τους να διατηρήσουν ελεύθερη την πρόσβαση σε θεραπείες αντισύλληψης και στην άμβλωση και να προστατεύσουν εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, αλλά και ασθενείς από νομικούς μπελάδες σε άλλες πολιτείες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μια σειρά από εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους, όπως να καλύπτουν τα έξοδά για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Ανάμεσά τους οι Starbucks, Tesla, Yelp, Airbnb, Netflix, Patagonia, DoorDash, JPMorgan Chase, Levi Strauss & Co., Reddit, UTA και Citigroup Inc.

Διαδηλώσεις κατά της απόφασης έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται μαζικά. Στο Φοίνιξ της Αριζόνα, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος της επιλογής. Στο Λος Άντζελες διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο. Διοργανωτές των συλλαλητηρίων διάβασαν ονόματα γυναικών, που είχαν πεθάνει από παράνομες αμβλώσεις και κρατούσαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους. «Τέλος στην Πατριαρχεία», «καταργήστε το Δικαστήριο», «η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πλακάτ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ