Κοσμος

Διαμαρτυρίες α λα Λυσιστράτη για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Το μηνύματα στα πλακάτ γυναικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκες στις ΗΠΑ απαντούν στην απαγόρευση αμβλώσεων με αποχή από το σεξ
Γυναίκες στις ΗΠΑ απαντούν στην απαγόρευση αμβλώσεων με αποχή από το σεξ © OG_BlueBands/Twitter

Διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ με άρωμα Λυσιστράτης - Τα πλακάτ γυναικών για το σεξ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις πολιτείες των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για απαγόρευση των αμβλώσεων. Κάποιες από τις διαδηλώτριες θέλησαν να διαμαρτυρηθούν α λα Λυσιστράτη προκειμένου να πιέσουν για την ανατροπή της αναχρονιστικής απόφασης. 

Μία από τις διαδηλώτριες που βγήκαν στους δρόμους των ΗΠΑ έγραψε στο πλακάτ του: «Καλούμε τις γυναίκες να απέχουν από το σεξ με τους άνδρες μέχρι το δικαίωμα στην έκτρωση να γίνει ομοσπονδιακός νόμος», ενώ άλλα πλακάτ έφεραν παρόμοια μηνύματα, όπως: «Ζητάμε μια μαζική απεργία στο σεξ. Οι γυναίκες έχουν τη δύναμη εδώ».

US women declare ‘sex strike’ from men who won’t get vasectomy after abortion ban: Headliners react
 

«Σιωπή» των νομικών γραφείων των ΗΠΑ για την απαγόρευση της άμβλωσης

Τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία στις ΗΠΑ δεν πήραν δημόσια θέση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Παρασκευή, που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v Wade για τη νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση. Έτσι, διαφοροποίησαν την προσέγγισή τους από τη στάση μερικών μεγάλων εταιρειών που εξέδωσαν ανακοινώσεις για την αναφερόμενη απόφαση που προσελκύει το ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (απόφαση Dobbs, ελήφθη με 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά) επικύρωσε ένα νόμο του Μισισίπι που έχει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων και ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις έπειτα από κύηση 15 εβδομάδων.

Αρκετές πολιτείες αναμένεται ότι θα περιορίσουν περαιτέρω τις αμβλώσεις ή θα τις απαγορεύσουν μετά την απόφαση αυτή.

Το Reuters ρώτησε την Παρασκευή περισσότερα από 30 νομικά γραφεία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των 20 μεγαλύτερων, επί τη βάσει του συνολικού αριθμού των δικηγόρων που απασχολούν, για τα σχόλια τους αναφορικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και επίσης για το αν θα κάλυπταν τα έξοδα ταξιδιού για υπαλλήλους τους, που θα επιθυμούσαν να κάνουν άμβλωση.

Η μεγάλη πλειονότητα των γραφείων δεν είχε απαντήσει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά μόνο δύο (Ropes & Gray και Morrison & Foerster) απάντησαν ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας τέτοιας ταξιδιωτικής πολιτικής προς διευκόλυνση των υπαλλήλων τους.

Η νομική εταιρεία Morrison & Foerster, που απασχολεί περίπου 1.000 δικηγόρους, ήταν η μόνη που εξέδωσε μία ανακοίνωση του απόγευμα του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Λάρεν Νασέλσκι δήλωσε ότι η Morrison & Foerster «θα πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες της για την προστασία της άμβλωσης, αλλά και άλλων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή».

Η απόφαση Dobbs ήταν αναμενόμενη, καθώς ένα προσχέδιο νομικής γνωμάτευσης είχε διαρρεύσει τον Μάιο. Αρκετές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των The Walt Disney Co και Meta Platforms ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα καλύψουν τα έξοδα για τις υπαλλήλους τους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Ειδικοί στο νομικό τομέα των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα δικηγορικά γραφεία θα εκφράσουν την άποψή τους για την απόφαση Dobbs στο μέλλον, αν οι εργαζόμενοι και οι πελάτες τους πιέσουν τα γραφεία να λάβουν δημόσια θέση. Για την ώρα, οι διοικήσεις των νομικών εταιρειών εξετάζουν προσεχτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δημόσιων τοποθετήσεων, συμπεριλαμβανόμενης και της πιθανότητας να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους πελάτες τους, σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις των ειδικών του χώρου.

«Οι νομικές εταιρείες ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί» δήλωσε ο Κεντ Ζίμερμαν, σύμβουλος δικηγορικών γραφείων (Zeughauser Group). Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ποικιλία απόψεων μεταξύ των νομικών και των πελατών τους».

Μερικές εταιρείες προχώρησαν στην έκδοση εσωτερικών οδηγιών προς τους υπαλλήλους τους, σχετικά με την απόφαση. Η Τζούλι Τζόουνς πρόεδρος της νομικής εταιρείας Ropes & Gray ανέφερε σε μία εσωτερική ανακοίνωσή της, την οποία διάβασε το Reuters ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει αρκετές κοινωνικές συναντήσεις για να συζητήσει την απόφαση και να προσφέρει «παρηγοριά» σε όσους την έχουν ανάγκη.

«Ως ηγέτης της Ropes & Gray, ανησυχώ σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην κοινότητά μας» έγραψε η Τζόουνς, ενώ παραδέχτηκε ότι το σημείωμα της ήταν ενδεχόμενο «να προκαλέσει μερικά τμήματα της κοινότητάς μας».

Ένας εκπρόσωπος της Ropes & Gray είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης της εταιρείας, μπορούν να λάβουν οικονομική βοήθεια προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός της πολιτείας για την πραγματοποίηση άμβλωσης. Παρά το λιγοστό αριθμό των δημοσίων ανακοινώσεων, ένας αριθμός νομικών εταιρειών άφησε να εννοηθεί δημοσίως, πριν από την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade ότι θα προσέφεραν νομική υποστήριξη σε γυναίκες που θα ήθελαν να κάνουν άμβλωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ