- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία: Περισσότερα από 150 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς στη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με την Unesco.
Περισσότερα από 150 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς στους σχεδόν τέσσερις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Unesco.
“Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν κάνει οι ειδικοί μας, 152 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς εξαιτίας των μαχών, ανάμεσά τους 70 θρησκευτικοί χώροι, 30 ιστορικά κτίρια, 18 πολιτιστικά κέντρα, 12 μουσεία και 7 βιβλιοθήκες”, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.
Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες: το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο, διευκρίνισε.
“Τα επανειλημμένα πλήγματα στα ουκρανικά πολιτιστικά μνημεία πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της Unesco. “Η πολιτιστική κληρονομία, υπό όλες τις μορφές της, δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος”, πρόσθεσε.
Στα μέσα Απριλίου, ο Λαζάρ Ελουντού Ασόμο, διευθυντής του κέντρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είχε δηλώσει ότι περίπου 100 πολιτιστικά μνημεία είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί, ανάμεσά τους “ιστορικά μνημεία, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο και τον 12ο αιώνα, και άλλα της σοβιετικής εποχής”.
“Επίσης υπάρχουν εκκλησίες, καθεδρικοί ναοί με μοναδικά αντικείμενα, θέατρα όπως αυτό της Μαριούπολης, βιβλιοθήκες και άλλα κτίρια με αρχεία, κτίρια που ανεγέρθηκαν στο απόγειο της ιστορίας της Ουκρανίας”, είχε προσθέσει, χαρακτηρίζοντας τις καταστροφές “δραματικές”.
Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης του 1954, έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, υπενθύμισε η Αζουλέ.
Τα επτά μνημεία στην Ουκρανία που έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχουν υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής, σημείωσε η Unesco.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Η κατάθεση για το περιστατικό του 1999
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.