- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ελληνοτουρκικά - Τσαβούσογλου: Αμφισβητούμενη η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο
«Η Ελλάδα είναι πολύ καλή στο να κλαίει»
Ελληνοτουρκικά - Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις, θα συζητήσουμε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά το μεσημέρι της Τρίτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις», ενώ πρόσθεσε πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας.
Πιο αναλυτικά, σε κοινές του δηλώσεις με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν οι Έλληνες δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για σύμπλεγμα κατωτερότητας. «Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία», είπε και επανέλαβε, όπως κάνουν συντονισμένα πλέον: «Η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη».
Ειρωνεύτηκε, δε, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, για τις πρόσφατες δηλώσεις τους για την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι «έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».
Σύμφωνα με τη YeniSafak, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, μίσος, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα απαντήσει “αντρίκεια” στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».
Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα έχει κάνει 953 παραβιάσεις»
Σημειώνεται ότι προκλητικές αναφορές για την Ελλάδα στο Αιγαίο, έκανε και η εκπρόσωπος του τουρκικου Υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας από την αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με όσα είπε η Μπουρτσού Νάλιτς Γιοκούβα «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ενώ «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα συνέχισε την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, άφησε αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις για διάλογο και συνομιλίες και συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες».
Η Γιοκούβα συνέχισε, λέγοντας ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να παρανομεί στα νησιά μη στρατιωτικού καθεστώτος με τα πλοία και τα αεροσκάφη της», προσθέτοντας πως η χώρα μας διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022, τόσο στη θάλασσα (οι 316 από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού) όσο και στον αέρα (οι 637 από τα αεροσκάφη), ενώ αναφέρθηκε και σε 73 επισκέψεις στα νησιά αυτά, με τις 24 να έχουν γίνει από τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά.
«Ευχή μας είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια και δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» ανέφερε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κάνοντας ξανά λόγο για «συνεκμετάλλευση», ενώ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για το Κυπριακό, λέγοντας πως η μόνη λύση για το νησί είναι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Η κατάθεση για το περιστατικό του 1999
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.