Κοσμος

Eurovision 2022 - Ζελένσκι: Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο

«Την επόμενη χρονιά η Ουκρανία θα φιλοξενήσει την Eurovision»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurovision 2022 - Ζελένσκι: Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο
Eurovision 2022 - Ζελένσκι: Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο © EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Eurovision 2022: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη», λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε τη νίκη της χώρας του στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνδέοντάς την με τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα του, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη».

«Την επόμενη χρονιά η Ουκρανία θα φιλοξενήσει την Eurovision», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα κάποια ημέρα ο διαγωνισμός τραγουδιού να φιλοξενηθεί στην απελευθερωμένη Μαριούπολη.

Το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania», έναν συνδυασμό χιπ-χοπ και παραδοσιακής μουσικής, κατέκτησε την πρώτη θέση στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision με 631 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βρετανό Σαμ Ράιντερ (466 β.).

Eurovision 2022 - Kalush Orchestra: Το μήνυμα πίσω από το τραγούδι «Stefania»

Το τραγούδι «Stefania, το νικητήριο της Eurovision 2022, συνδυάζει τη ραπ με την  παραδοσιακή ουκρανική μουσική, συνδυάζει επιδέξια σύγχρονες και αρχαίες παραδόσεις.

Ο Psiuk έγραψε το τραγούδι για τη μητέρα του, που λέγεται Stephanie, πριν από την εισβολή. Οι στίχοι του αφορούν τη μητρική αγάπη, την προστασία και την αίσθηση του ανήκειν. «Μητέρα, τραγούδησέ μου το νανούρισμα…» λέει η μετάφραση. «Θα βρίσκω πάντα τον δρόμο για το σπίτι μου / Ακόμα κι αν όλοι οι δρόμοι είναι καταστραμμένοι». Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μητέρα έγινε η «μητέρα πατρίδα» και απέκτησε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, την ώρα που οι Ουκρανοί αντιστέκονται για να σώσουν τη χώρα και τις οικογένειές τους. 

Για να λάβει μέρος στην Eurovision 2022, ο Psiuk έπρεπε να αποσυρθεί από μια εθελοντική οργάνωση που ίδρυσε για να δώσει στους πρόσφυγες πρόσβαση σε ασφαλή καταλύματα, φάρμακα και μεταφορά. Ένα μέλος της Ορχήστρας παρέμεινε στην Ουκρανία για να πολεμήσει στην αμυντική δύναμη του Κιέβου. «Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα συνέβαινε. Και αυτό δεν είναι το καλύτερο νέο. Για οποιονδήποτε», λέει. Ta μέλη του συγκροτήματος έλαβαν ειδική άδεια για να ταξιδέψουν μέχρι το Τορίνο της Ιταλίας, αφού όλοι οι άνδρες της ηλικίας τους έχουν μείνει πίσω για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ