Κοσμος

Η Ρωσία απειλεί με «πλήγματα» τη Φινλανδία και τη Σουηδία λόγω της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Μετά τη σημαντική αυτή γεωπολιτική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΝΑΤΟ
Φινλανδία - ΝΑΤΟ © ΕPA Pool

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, είπε ότι τη στιγμή που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία μπορεί να δεχθούν αντίποινα.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, είπε ότι τη στιγμή που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, αυτό «θα συνεπάγεται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», είπε στην ιστοσελίδα Unherd.  

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς – είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός», είπε ο Πολάνσκι και πρόσθεσε: «Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και φέρουν όλους τους κινδύνους».

Την ίδια απειλή είχε εκτοξεύσει προ ωρών και  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι τα βήματα που έκανε η Φινλανδία για ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι λυπηρά και αποτελούν λόγο για συμμετρική απάντηση.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ότι η χώρα τους πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Η άποψη των Φινλανδών για το ΝΑΤΟ άλλαξε ραγδαία αφότου η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η δημόσια υποστήριξη της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE να δείχνει το 76% των Φινλανδών υπέρ και μόνο το 12% κατά, ενώ η υποστήριξη για ένταξη παρέμεινε μόνο στο 25% για χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη Φινλανδία αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή το θέμα θα συζητηθεί για άμεση λήψης απόφασης από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Δανός πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε αμέσως μετά τη φινλανδική ανακοίνωση πως η Δανία θα προωθήσει άμεσα το αναμενόμενο αίτημα του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ