Κοσμος

Nordic Monitor: Η κυβέρνηση Ερντογάν και οι «μυστικές» επαφές με τρομοκρατικά δίκτυα

Τα «ασφαλή» τηλέφωνα και οι συνομιλίες με εγκληματικά δίκτυα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμπλέκεται σε νέο σκάνδαλο στην Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμπλέκεται σε νέο σκάνδαλο στην Τουρκία © EPA

Δημοσίευμα του Nordic Monitor εμπλέκει Ερντογάν και κορυφαία στελέχη στην Τουρκία σε δίκτυα τρομοκρατίας. Η απόρρητη έκθεση.

Στενές επαφές κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων με τρομοκρατικά δίκτυα φέρνει στο φως η ιστοσελίδα Nordic Monitor. Πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο στην Τουρκία επί προεδρίας Ερντογάν. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επαφές με τρομοκράτες, χρησιμοποιώντας «ασφαλή» κυβερνητικά τηλέφωνα με ισχυρά κλειδιά κρυπτογράφησης.

Τα τηλέφωνα αυτά είχαν δημιουργηθεί από μηχανικούς στο Επιστημονικό και Τεχνικό Συμβούλιο Έρευνας της Τουρκίας (Tübitak), κορυφαίο κρατικό οργανισμό επιστήμης και τεχνολογίας στην Τουρκία.

Τον συγκεκριμένο εξοπλισμό χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Οι υποκλοπές στην Τουρκία για τρομοκρατία που «καίνε» τον Ερντογάν - Η απόρρητη έκθεση

Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 από ομάδα εμπειρογνωμόνων και υποβλήθηκε στην εισαγγελία, 76 ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς από τα 161 επισημάνθηκαν σε βάση δεδομένων που διατηρεί η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, TİB), την υπηρεσία που επεξεργάζεται τα εγκεκριμένα -από δικαστήριο- αιτήματα υποκλοπών από τις Αρχές και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Η έκθεση ενσωματώθηκε αργότερα στη δικογραφία.

Τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιούσαν ισχυρά κλειδιά κρυπτογράφησης και παραδόθηκαν σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους από την υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιήθηκαν τόσο από τον Ερντογάν όσο και από μέλη του στενού του κύκλου, συμπεριλαμβανομένου του βασικού συμβούλου του, Σεφέρ Τουράν. Ο τελευταίος είναι ύποπτος σε έρευνα για τρομοκρατία της ιρανικής Quds Force. Υπεκλάπησαν, επίσης, οι τηλεφωνικές κλήσεις του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, και ορισμένων από τους πράκτορές του, οι οποίοι είναι επίσης ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις από τους Τούρκους εισαγγελείς.

Οι έρευνες για διαφθορά και τρομοκρατία στην Τουρκία έδειξαν ότι ο Ερντογάν είχε επαφές με μέλη εγκληματικών οργανώσεων και υπόπτους για τρομοκρατία.

Οι επαφές Ερντογάν με χρηματοδότη της Αλ Κάιντα

Το Nordic Monitor δημοσίευσε επίσης μια υποκλοπή που έδειχνε ότι ο Ερντογάν παρέδωσε παράνομα ένα «ασφαλές τηλέφωνο» που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση, σε εκπρόσωπο ενός πρώην χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, ώστε να μην μπορούν να υποκλαπούν οι συνομιλίες του.

Σύμφωνα με τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον αρχηγό του προσωπικού του Ερντογάν, Χασάν Ντογάν, και του Οσάμα Κοτμπ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν αλ-Κάντι (αναφέρεται ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ), οι δυο τους συζήτησαν πώς να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κλήση με «ασφαλές» τηλέφωνο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ