Κοσμος

NYT: Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
New York Times: Η Ε.Ε. θα εγκρίνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
New York Times: Η Ε.Ε. θα εγκρίνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο © EPA/SASCHA STEINBACH

Σύμφωνα με τους New York Times η Ε.Ε. θα εγκρίνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως είναι έτοιμη να εγκρίνει ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κράτη - μέλη είναι πιθανό να εγκρίνουν το «σταδιακό εμπάργκο» (phased embargo) ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους και διπλωμάτες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στις συζητήσεις, οι πρεσβευτές θα συναντηθούν την Τετάρτη και αναμένεται να δώσουν την τελική τους έγκριση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρουν οι NYT, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό νέο βήμα στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πέρα από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αναμένονται και κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Πετρέλαιο
Πετρέλαιο © EPA/SASCHA STEINBACH

Έτοιμη να υποστηρίξει την πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται και η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι θα το εγκρίνει με την προϋπόθεση, ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος.

«Η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι θέμα ημερών», δήλωσε πρόσφατα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, παρέχοντας περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων αναγκών του μπλοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, περίπου το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας. Καθώς το εμπάργκο στο πετρέλαιο θα εφαρμόζεται σταδιακά, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μπλοκ θα προσπαθήσει να καλύψει το έλλειμμα αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες πηγές, όπως από χώρες του Περσικού Κόλπου, τη Νιγηρία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Το εμπάργκο, ακόμη και αν αμβλυνθεί από μια περίοδο σταδιακής εφαρμογής που θα διαρκέσει μήνες, είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, αυξάνοντας το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: New York Times

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ