Κοσμος

Αλλαγή στάσης: Η Γερμανία στέλνει αντιαρματικά στην Ουκρανία

Το Βερολίνο μέχρι σήμερα είχε στείλει μόνο κράνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλαγή στάσης για τη Γερμανία: Θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα μέσω τρίτης χώρας
RPG © ΕPA Pool

Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση.

Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε νωρίτερα απόψε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης, μετά την κριτική που δέχθηκε επειδή αρνήθηκε να στείλει όπλα στο Κίεβο, σε αντίθεση με άλλους δυτικούς συμμάχους.

Η Γερμανία έχει μια μακρόχρονη πολιτική μη εξαγωγής όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, η οποία έχει τις ρίζες της εν μέρει στην αιματηρή ιστορία της τον 20ό αιώνα και την συνακόλουθη πολιτική που ακολούθησε. Οι εξαιρέσεις είναι πρόσφατες: τα Βαλκάνια της δεκαετίας 1990 και το Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι χώρες που σκοπεύουν να προωθήσουν τις γερμανικές εξαγωγές όπλων πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτή την πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες όταν αρνήθηκε να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. 

Η στάση αυτή, που έχει επικριθεί από το Κίεβο και- λιγότερο έντονα- από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, έχει προκαλέσει έκπληξη μεταξύ κάποιων στη Γερμανία που ανησυχούν πως η χώρα τους ίσως να μη θεωρείται αξιόπιστος εταίρος.

Το Βερολίνο πρέπει επίσης ακόμη να αποφασίσει σχετικά με ένα αίτημα της Εσθονίας που θέλει να μεταβιβάσει παλιά οβιδοβόλα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ουκρανία. Η Φινλανδία είχε αγοράσει τα οβιδοβόλα τη δεκαετία του 1990 μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και αργότερα τα μεταπώλησε στην Εσθονία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ