Κοσμος

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής

Δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Εκρήξεις, πυρά και μάχες στο Κίεβο – Στα καταφύγια οι πολίτες
Ουκρανία: Εκρήξεις, πυρά και μάχες στο Κίεβο © Getty Images/Ideal Image

Ουκρανία: Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία του Κιέβου αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας.

  • Σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας: Εκρήξεις αναφέρθηκαν εντός της πρωτεύουσας το πρωί του Σαββάτου, μετά από μέρες σφοδρών μαχών στα περίχωρα καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούσαν στην πόλη. Πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης κοντά στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας η Ουκρανική κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο μεγάλων πόλεων και στρατηγικών εγκαταστάσεων για την ώρα.
  • Ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση των Αμερικανών να τον φυγαδεύσουν «Ημάχη είναι εδώ. Χρειάζομαι πυρομαχικά όχι μέσο μεταφοράς» δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως είπε στο Associated Press ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που ήταν παρών στις σχετικές συνομιλίες. Μάλιστα σε νέο πρωινό του μήνυμα είπε «Δεν παρατάμε τα όπλα»

  • Δεν υπάρχει πρόοδος στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση Ζελένσκι φερόταν έτοιμη να συζητήσει κατάπαυση του πυρός προτείνοντας την Βαρσοβία ως μέρος τέλεσης των διαπραγματεύσεων. Η Ρωσία αντιπρότεινε το Μινσκ χωρίς να υπάρξει απάντηση όπως υποστήριξε από την Ουκρανία. 

  • Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Την Παρασκευή, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν από την ψηφοφορία. Μετά την ψηφοφορία, 50 χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι η Ρωσία έκανε κατάχρηση της εξουσίας της εμποδίζοντας το ψήφισμα.

  • Κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία. Οι ΗΠΑ ακολουθώντας την Ευρώπη και την Βρετανία επέβαλαν χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. «Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ