Κοσμος

Μεγάλο πακέτο κυρώσεων και της ΕΕ στην Ρωσία μετά την εισβολή

Στο στόχαστρο και η Λευκορωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλαφ Σολτς και Σαρλ Μισέλ
Ο Όλαφ Σολτς και ο Σαρλ Μισέλ στο διάλειμμά της συνάντησης κορυφής για τις κυρώσεις στη Ρωσία © Geert Vanden Wijngaert / POOL / EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία μετά την εισβολή, σε απόλυτο συντονισμό με τους συμμάχους της στη Δύση.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών της Ρωσίας και να επιβάλουν ελέγχους στις εξαγωγές, καθώς και να βάλουν στη μαύρη λίστα μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων πολιτών. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της», ανέφερε σε δήλωση των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ που συνήλθαν στις Βρυξέλλες.

«Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και ελέγχους εξαγωγών και χρηματοδότηση εξαγωγών, πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων και νέα κριτήρια εισαγωγής», ανέφερε η δήλωση.

Βάσει του κειμένου συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα Πέμπτη για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους του. Οι δράσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων (visa), πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων (σε κυρώσεις) και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος. 

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ