Κοσμος

Κρίση στην Ουκρανία: Φόβοι των ΗΠΑ για άμεση εισβολή της Ρωσίας

Ακόμα και εντός της εβδομάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιώτες ετοιμάζονται για άσκηση
© EPA POOL

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία θα επιτεθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας - Τι απαντά Ρώσος πρέσβης.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες.

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία "εκτός κι αν προκληθούμε" λέει Ρώσος πρέσβης

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ