Κοσμος

Μαρόκο: Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση 5χρονου από βαθύ πηγάδι

Δύσκολες οι συνθήκες απεγκλωβισμού του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε εξέλιξη η επιχείρηση του 5χρονου Ράιαν από πηγάδι στο Μαρόκο
Σε εξέλιξη η επιχείρηση του 5χρονου Ράιαν από πηγάδι στο Μαρόκο © EPA / Jalal Morchidi

Επιχείρηση διάσωσης 5χρονου που έπεσε σε βαθύ πηγάδι στο Μαρόκο - Το σχέδιο των αρχών και το κύμα συμπαράστασης.

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 5χρονο που έπεσε πριν από τέσσερις ημέρες σε πηγάδι στο Μαρόκο, με τους διασώστες να δίνουν μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμού του μικρού. Την ίδια ώρα, η επιχείρηση διάσωσης έχει καθηλώσει στις τηλεοπτικές οθόνες τους πολίτες, που προσεύχονται για την υγεία του παιδιού και την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. 

Ο 5χρονος Ραγιάν έπεσε σε πηγάδι βάθος 32 μέτρων την Τρίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μούσταφα Μπαϊτάς, δήλωσε εχθές ότι «η διάσωση του παιδιού πλησιάζει. Συμπάσχουμε με την οικογένεια και προσευχόμαστε (ο Ραγιάν) να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν σε αυτήν». 

Η περιπέτεια του μικρού έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης και συγκίνησης στο διαδίκτυο, με τους χρήστες να έχουν δημιουργήσει το hashtag #SaveRayan (Σώστε τον Ράιαν) στα αραβικά.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση του 5χρονου Ράιαν από πηγάδι στο Μαρόκο
Σε εξέλιξη η επιχείρηση του 5χρονου Ράιαν από πηγάδι στο Μαρόκο © EPA / Jalal Morchidi

 

Μαρόκο: Πώς προχωρούν οι έρευνες για τη διάσωση του 5χρονου

Οι εργασίες εκσκαφής στο χωριό κοντά στην περιοχή Μπαμπ Μπερέντ της επαρχίας Σεφσαουέν στο βόρειο Μαρόκο έχουν φτάσει σε βάθος 27 μέτρων και όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου MAP, «η ελπίδα είναι να φτάσουν στα 32 μέτρα μέσα στις επόμενες λίγες ώρες». Οι διασώστες στη συνέχεια θα σκάψουν τρία μέτρα οριζοντίως «ανάμεσα στην τρύπα και στο πηγάδι για να ανασύρουν το παιδί», μετέδωσε το πρακτορείο.

Στον τόπο της επιχείρησης έχει μεταβεί μια ομάδα ιατρών για να εξετάσει το παιδί και πιθανόν να πραγματοποιήσει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση όταν ανασυρθεί ο μικρός. Οι διασώστες κατάφεραν να εφοδιάσουν τον 5χρονο με νερό και οξυγόνο μέσω σωλήνων και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή για να τον μεταφέρει σε γειτονικό νοσοκομείο.

Attempts to rescue Moroccan child Rayan trapped in well , Arabs on social media show support

Μαρόκο: Δύσκολες οι συνθήκες για τη διάσωση του 5χρονου

Ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων Αμπντελχαμπί Τεμράνι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Oula ότι η διάμετρος του πηγαδιού είναι μικρότερη από 45 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φύση του εδάφους καθιστά πολύ επικίνδυνη την απόπειρα διεύρυνσης της τρύπας, γεγονός που σημαίνει ότι η μοναδική λύση είναι να πραγματοποιηθούν μεγάλης έκτασης εκσκαφές γύρω από το πηγάδι.

Ο μαροκινός ποδοσφαιριστής και αστέρι της «Παρί Σεν Ζερμέν», ο Ασράφ Χακίμι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιχείρηση συνοδεύοντάς το κείμενο με emojis με μια ραγισμένη καρδιά και με χέρια σε στάση προσευχής.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση του 5χρονου Ράιαν από πηγάδι στο Μαρόκο
Σε εξέλιξη η επιχείρηση του 5χρονου Ράιαν από πηγάδι στο Μαρόκο © EPA / Jalal Morchidi

Στο κύμα αλληλεγγύης συμμετέχει και ο αλγερινός άσσος της «Μάντσεστερ Σίτι», ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ο οποίος ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία του Ραγιάν συνοδευόμενη από το hashtag «Μείνε Δυνατός». Η τύχη του μικρού αγοριού όμως έχει προσελκύσει και πλήθη πολιτών που έχουν μεταβεί στον τόπο της επιχείρησης, γεγονός που ασκεί έντονη πίεση στους διασώστες, οι οποίοι επιχειρούν κάτω από "δύσκολες συνθήκες", όπως είπε ο Μπαϊτάς. 

Five-year-old boy stuck in a deep well in Morocco

Το ατύχημα θυμίζει την τραγωδία που σημειώθηκε στην Ισπανία στις αρχές του 2019 όταν ένα 2χρονο αγόρι ανασύρθηκε νεκρό έπειτα από πτώση του σε ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι διαμέτρου 25 εκατοστών και βάθους πάνω από 70 μέτρων. Το πτώμα του μικρού Ζουλέν Ροσέλο είχε ανασυρθεί έπειτα από μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που είχε διαρκέσει 13 ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ