Κοσμος

Οι Γκέιτς έλαβαν διαζύγιο και στο ίδρυμά τους

Μελίντα και Μπιλ θα συνεχίσουν από διαφορετικούς δρόμους το φιλανθρωπικό τους έργο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς © EPA / JULIEN DE ROSA
Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς © EPA / JULIEN DE ROSA

Παρότι ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς είχαν δεσμευτεί να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό έργο μετά το διαζύγιο, η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft άλλαξε γνώμη.

Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς δεν δεσμεύεται πλέον να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που δημιούργησε μαζί με τον πρώην σύζυγό της και αντιθέτως θα μοιράσει τα κεφάλαια αυτά σε άλλες φιλανθρωπίες, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος απέφυγε να σχολιάσει όσα γράφει η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς στην Επιστολή Προθέσεών της, την οποία δημοσιοποίησε ξεχωριστά από τον πρώην σύζυγό της. «Αναγνωρίζω ότι είναι παράλογο να συγκεντρώνεται τόσος πλούτος στα χέρια ενός ατόμου και πιστεύω ότι το μοναδικό υπεύθυνο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς με μια περιουσία τόσου μεγέθους, είναι να την μοιράσει – με όσο μεγαλύτερη διακριτικότητα γίνεται και κατά τρόπο ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση», γράφει στην επιστολή της.

Μετά από 27 χρόνια γάμου τον Μάιο του 2021, οι Γκέιτς ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους ότι «δεν πιστεύουν ότι μπορούν πλέον να εξελιχθούν ως ζευγάρι».

Η εξέλιξη αυτή δεν έρχεται ξαφνικά καθώς το καλοκαίρι του 2021, υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι δίνεται η δυνατότητα στη Μελίντα Γκέιτς να παραιτηθεί από τη θέση του συμπροέδρου του ιδρύματος και να λάβει «προσωπικούς πόρους», διαχωρισμένους από τον πρώην σύζυγό της για δικές της φιλανθρωπικές δράσεις, εφόσον η ίδια ή ο Μπιλ Γκέιτς αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να εργάζονται πλέον μαζί.

Το ζευγάρι δημιούργησε το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με έδρα το Σιάτλ το 2000. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, με έμφαση στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή. 

Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που εδρεύει στο Σιάτλ, είναι ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο όσον αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας. Την τελευταία εικοσαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 50 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι Γκέιτς στήριξαν προγράμματα για την εξάλειψη της ελονοσίας και της πολιομυελίτιδας καθώς και για τον εμβολιασμό παιδιών, ενώ πέρσι το Ίδρυμα δεσμεύτηκε ότι θα δαπανήσει περίπου 1,75 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο τέταρτος κατά σειρά πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία ύψους 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Γκέιτς εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για να ιδρύσει από κοινού με τον φίλο του από το σχολείο, Πολ Άλεν, το 1975, τη Microsoft. Στον Γκέιτς ανήκε το 49% της Microsoft στην αρχική δημόσια προσφορά το 1986, γεγονός που τον έκανε άμεσα πολυεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ