Κοσμος

Ουκρανία: O Zελένσκι λέει τώρα ότι η Δύση προκαλεί πανικό

Κάνει λόγο για κόστος στην οικονομία της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι καλεί τη Δύση "να μην προκαλεί πανικό" γιατί βλάπτει την ουκρανική οικονομία -
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA Pool

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τη Δύση να μην προκαλεί πανικό με αφορμή την ένταση με τη Ρωσία.

Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι ο υπερβολικός «πανικός» βλάπτει την οικονομία. «Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές.

«Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε» πέρσι, διαβεβαίωσε. Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών» θα πίστευε ότι «είμαστε ήδη σε πόλεμο» σε όλη τη χώρα, «ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους». «Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε.

Την Τετάρτη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι «όλα δείχνουν» πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «θα κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κάποια δεδομένη στιγμή, ίσως από τώρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου». Πολλές δυτικές πρεσβείας, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά, ανακάλεσαν ένα μέρος του προσωπικού τους λόγω της απειλής αυτής. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «λάθος» αυτήν την απόφαση.

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι έγιναν αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν κάλυψαν τις ανησυχίες της Μόσχας αλλά ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο.

«Δεν πήγε καλά» η συνομιλία Μπάιντεν- Ζελένσκι λέει Ουκρανός αξιωματούχος

Η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν πήγε καλά», δήλωσε στο CNN ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τα «επίπεδα κινδύνου» μιας ρωσικής επίθεσης. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του αξιωματούχου, προειδοποιώντας ότι ανώνυμες πηγές «διέρρευσαν ψέματα». 

Στην τηλεφωνική συνομιλία την οποία ο Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε ως «μεγάλη σε διάρκεια και ειλικρινή», ο Μπάιντεν φέρεται να προειδοποίησε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι μπορεί να είναι επικείμενη μια ρωσική επίθεση και ότι μια εισβολή είναι πλέον σχεδόν βέβαιη αργότερα τον Φεβρουάριο. Ο Ζελένσκι, ωστόσο, επανέλαβε τη θέση του ότι η απειλή από τη Ρωσία παραμένει «επικίνδυνη αλλά διφορούμενη» και δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί επίθεση, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Ουκρανός ηγέτης επισήμανε την πρόσφατη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στο Παρίσι, λέγοντας ότι ελπίζει να διατηρηθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ είχαν ακόμη αρκετή απόσταση μέχρι να εξαντληθούν οι διπλωματικές προσπάθειες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ