1821 Digital Gallery

ΗΠΑ: Πλήγμα στο δικαίωμα στις αμβλώσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ © UNSPLASH
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ © UNSPLASH
Ανοίγει ο δρόμος για το ξήλωμα της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ
  • A-
  • A+
0
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε προσφυγή για τον νόμο κατά των αμβλώσεων στην Πολιτεία του Τέξας από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάφερε νέο πλήγμα χθες Πέμπτη στους αντιπάλους νόμου στην πολιτεία Τέξας που, εδώ και τέσσερις μήνες, απαγορεύει την άμβλωση από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, η καθαρή πλειοψηφία των μελών του οποίου (6/9)εμφορείται από συντηρητικές απόψεις, αρνήθηκε – χωρίς να εξηγήσει το σκεπτικό του – να αναπέμψει τον φάκελο σε ομοσπονδιακό δικαστή που είχε εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το ζήτημα παραμένει στα χέρια του πολύ συντηρητικού ομοσπονδιακού εφετείου της Νέας Ορλεάνης, όπου η διαδικασία έχει περιπλακεί.

Τα τρία προοδευτικά μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου διαχώρισαν τη θέση τους από τους συναδέλφους τους, με ανακοίνωσή τους σε τόνο εξαιρετικά οξύ.

Σχετικα
Το εύθραυστο δικαίωμα της άμβλωσης
Το εύθραυστο δικαίωμα της άμβλωσης

«Σήμερα, για τέταρτη φορά, το Δικαστήριο αρνήθηκε να προστατεύσει τις εγκύους στο Τέξας», ανέφερε η δικάστρια Σόνια Σοτομαγιόρ. «Το δικαστήριο αποστρέφει το βλέμμα» ενώ το Τέξας «στερεί από πολίτες συνταγματικά τους δικαιώματα», πρόσθεσε.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η πολιτεία αυτή του αμερικανικού Νότου απαγορεύει την άμβλωση, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, από τη στιγμή που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί οι χτύποι της καρδιάς του εμβρύου, δηλαδή περί την έκτη εβδομάδα της κύησης, όταν οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν ακόμη πως είναι έγκυες.

Περίπου δέκα συγκρίσιμα πολιτειακά νομοθετήματα ακυρώθηκαν, καθώς παραβιάζουν τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου: αυτό αναγνωρίζει από το 1973, όταν είχε αναγγείλει την ιστορική ετυμηγορία του στην υπόθεση Roe v. Wade, κι επαναβεβαίωσε το 1992, το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση όσο το έμβρυο δεν είναι ακόμη βιώσιμο, δηλαδή περί την 22η ως την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Σχετικα
The Lancet: Θα πεθάνουν γυναίκες αν βγουν εκτός νόμου οι αμβλώσεις
The Lancet: Θα πεθάνουν γυναίκες αν βγουν εκτός νόμου οι αμβλώσεις

Όμως ο νόμος που υιοθετήθηκε στο Τέξας εμπεριέχει μια πρωτοφανή διάταξη: εναποθέτει «αποκλειστικά» στους πολίτες να φροντίζουν να τηρείται, πιο συγκεκριμένα ορίζει πως πρέπει να μηνύουν όποιον υποψιάζονται ότι βοήθησε οποιαδήποτε γυναίκα να κάνει άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Τους υπόσχεται αμοιβή ως και 10.000 δολαρίων.

Ελλείψει αξιωματούχου που μπορεί να διαταχθεί να μην εφαρμόσει τον νόμο, ο μηχανισμός που επινόησαν οι νομοθέτες του Τέξας περιπλέκει την παρέμβαση της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης.

Στις επανειλημμένες προσφυγές που έγιναν, το Ανώτατο Δικαστήριο κρύφτηκε πίσω από «νέα διαδικαστικά ζητήματα» για να αποφύγει να παρέμβει, να μείνει στο περιθώριο.

Η απραξία του –που εκλαμβάνεται ως ένδειξη της επιρροής των τριών δικαστών που διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ– δείχνει για πολλούς ότι δεν είναι διατεθειμένο να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μπορεί ακόμη και να το καταργήσει, σε χωριστή υπόθεση, που αφορά την πολιτεία του Μισισιπή. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης σε νόμο που απαγορεύει την άμβλωση από την 15η εβδομάδα της κύησης εκεί, μέλη του φάνηκαν έτοιμα να ακυρώσουν την θεμελιώδη απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ. Το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε και νομιμοποίησε ουσιαστικά την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο. 

Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου: 26 Πολιτείες θα καθιστούσαν παράνομη την άμβλωση και τουλάχιστον 21 Πολιτείες θα εισήγαν περιορισμούς στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μετά τη 15η βδομάδα κύησης, όπως προβλέπει ο νόμος του Μισισιπή. Αυτό θα σήμαινε πως κοντά 40 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα έχαναν την πρόσβαση στην έκτρωση, σύμφωνα με την οργάνωση Planned Parenthood.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5