Κοσμος

Βουλευτής Συντηρητικών σε Τζόνσον: Για τον Θεό, παραιτήσου

«Όχι» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mπορις Τζονσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον © EPA Pool

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο ότι δεν θα παραιτηθεί παρά τις αντιδράσεις για τα πάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Την ώρα που βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος μαζεύουν υπογραφές για την αποπομπή του Βρετανού πρωθυπουργού, ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά να παραιτηθεί. 

Στην συνεδρίαση της Βουλής, κορυφαίο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών είπε στον Τζόνσον ότι θα πρέπει να παραιτηθεί. «Πέρασα εβδομάδες και μήνες υπερασπιζόμενος τον πρωθυπουργό απέναντι σε συχνά οργισμένους εκλογείς», δήλωσε ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Περιμένω όμως οι ηγέτες μου να επωμιστούν την ευθύνη για τις ενέργειες που αναλαμβάνουν», πρόσθεσε ο ίδιος, πριν επικαλεστεί μια δήλωση του Συντηρητικού βουλευτή Λίο Έιμερι στον τότε πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν το 1940. «Θα του θυμίσω μια δήλωση πολύ γνώριμη σε εκείνον…’για όνομα του Θεού, παραιτήσου’».

 

 

Η βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γουέντι Τσάμπερλεν είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να θεωρούν ανόητο τον βρετανικό λαό» και ρώτησε αν θα «συμφωνούσε ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθεί». Ο Τζόνσον απάντησε πως όχι. «Αλλά αυτό που μπορώ να της πω, όπως είπα στο Κοινοβουλιο την περασμένη εβδομάδα, είναι ότι ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για τυχόν λανθασμένες εκτιμήσεις που έγιναν», πρόσθεσε. 

«Κάθε εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προσφέρει παράλογες και ειλικρινά μη πιστευτές δικαιολογίες για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και κάθε εβδομάδα αυτές καταρρέουν», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, στο Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την παρέμβαση του Τζόνσον στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο βουλευτής Κρίστιαν Γουέικφορντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και την προσχώρησή του στο Εργατικό Κόμμα, σε ένα ακόμη πλήγμα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο Στάρμερ, που χαιρέτισε την αποσκίρτηση του Γουέικφορντ,  ρώτησε τον Τζόνσον εάν ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση που παραπλάνησε το Κοινοβούλιο. Ερωτηθείς άμεσα εάν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον δήλωσε: «Όχι».

Ο Τζόνσον χθες απέρριψε τις κατηγορίες ότι είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο για ένα πάρτι του lockdown, λέγοντας ότι κανείς δεν τον είχε προειδοποιήσει ότι η συγκέντρωση, όπου ο καθένας έφερνε τα δικά του ποτά, ίσως παραβίαζε τους κανόνες της πανδημίας.

«Καθώς περιφερόταν ανάμεσα σε άδεια μπουκάλια και δίσκους με σάντουιτς –δεν καταλάβαινε ότι ήταν πάρτι; Δε συνειδητοποιεί ο πρωθυπουργός πόσο γελοίο ακούγεται αυτό;», δήλωσε ο Στάρμερ στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ