Κοσμος

Ομηρία σε συναγωγή στο Τέξας - Νεκρός ο δράστης (βίντεο)

Τι ζητούσε από τις αρχές - Η επέμβαση της αστυνομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όχημα της Αστυνομίας στην πόλη Κόλεϊβιλ του Τέξας
Αίσιο τέλος στην υπόθεση ομηρίας στο Τέξας των ΗΠΑ © YouTube/ABC NEWS

Στο Τέξας των ΗΠΑ το θρίλερ με ομηρία σε συναγωγή στην πόλη Colleyville έλαβε τέλος. Νεκρός ο δράστης μετά την επιχείρηση της αστυνομίας.

Ελεύθεροι είναι στο Τέξας των ΗΠΑ οι τέσσερις όμηροι σε εβραϊκή συναγωγή. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη Κόλεϊβιλ (Colleyville) των ΗΠΑ, ο δράστης είναι νεκρός και η ομηρία έλαβε τέλος.

Ο ένοπλος ζητούσε την απελευθέρωση μιας Πακιστανής που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία, έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση της αστυνομίας.

Η ομηρία στη συναγωγή του Κόλεϊβιλ κράτησε 10 ώρες. Η αστυνομία στο Κόλεϊβιλ είχε απομακρύνει τους κατοίκους από τη γύρω περιοχή και είχε καλέσει τον κόσμο να αποφεύγει το σημείο. «Η Ομάδα Διάσωσης Ομήρων εισέβαλε στην συναγωγή. Ο ύποπτος είναι νεκρός» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κόλεϊβιλ Μάικλ Μίλερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν σώοι και είναι καλά στην υγεία τους» ανακοίνωσε από τη μεριά του νωρίτερα ο κυβερνήτης του Τέξας Κρεγκ Άμποτ.

Ο Ματ ΝτεΣάρνο, ειδικός πράκτορας του FBI στο Ντάλας, δήλωσε ότι οι τέσσερις όμηροι, μεταξύ των οποίων και ο ραβίνος, δεν χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια και πως σύντομα θα επέστρεφαν στις οικογένειές τους. «Δεν τους έκανε κακό» ανέφερε για τον δράστη.

Η επέμβαση της αστυνομίας σε εβραϊκή συναγωγή στο Τέξας

Δημοσιογράφοι στο σημείο του συμβάντος είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς λίγο πριν ο κυβερνήτης του Τέξας Άμποτ ανακοινώσει τη λήξη της ομηρίας. «Οι προσευχές εισακούστηκαν. Όλοι οι όμηροι είναι εν ζωή και ασφαλείς» έγραψε ο Άμποτ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Λίγες ώρες νωρίτερα και ενώ ήταν σε εξέλιξη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της αστυνομίας και του φερόμενου ως δράστη, απελευθερώθηκε ο πρώτος όμηρος.

Το δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγή στο σημείο του συμβάντος, είχε μεταδώσει πριν από την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου ότι ο ύποπτος ήταν οπλισμένος και πως δήλωνε ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αδιευκρίνιστα σημεία. Η ομηρία έγινε στη συναγωγή Μπεθ Ίσραελ του Κόλεϊβιλ, μιας πόλης περίπου 23.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το Ντάλας.

Ποια είναι η Πακιστανή, την οποία ήθελε ο ένοπλος στην εβραϊκή συναγωγή, να αφεθεί ελεύθερη

Ο ύποπτος, σύμφωνα με το ABC News, ζητούσε την απελευθέρωση της Πακιστανής Αάφια Σιντίκι, που καταδικάστηκε το 2010 από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε κάθειρξη 86 ετών για απόπειρα επίθεσης κατά Αμερικανών στρατιωτών, ενώ κρατείτο στο Αφγανιστάν.

Η Σιντίκι κρατείται αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο της φυλακής στο Φορτ Γουορθ, κοντά στο Ντάλας. Την απελευθέρωσή της έχουν ζητήσει και στο παρελθόν τζιχαντιστικές οργανώσεις. Η Αάφια Σιντίκι «σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται» στην ομηρία, ξεκαθάρισε η δικηγόρος της στο CNN. Και πρόσθεσε ότι ο δράστης δεν είναι αδελφός της Σιντίκι.

Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον δράστη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε, σύμφωνα με τον πράκτορα Ματ ΝτεΣάρνο, χωρίς όμως να αποκαλύψει το όνομά του.

Αυξάνονται τα περιστατικά αντισημιτισμού στις ΗΠΑ - Τι δήλωσε ο Μπάιντεν

Το περιστατικό προκάλεσε αίσθηση στην εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ. Η Έλεν Σμιθ, που πηγαίνει στη συγκεκριμένη συναγωγή, έκανε λόγο στο CNN για μια «σοκαριστική και τρομακτική» κατάσταση. Δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν της προκαλεί έκπληξη αυτή η επίθεση απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα. «Τα περιστατικά αντισημιτισμού έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό», δήλωσε. «Νιώθουμε σχεδόν απελπισμένοι».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει «τον αντισημιτισμό και την άνοδο του εξτρεμισμού στη χώρα», επαινώντας παράλληλα το έργο των δυνάμεων ασφαλείας.

Από τη μεριά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Χέρτζογκ δήλωσε «ευγνώμων» που όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν σώοι και υγιείς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε την κατάσταση με την ομηρία σε εβραϊκή συναγωγή στο Τέξας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ