Κοσμος

Έρευνα για την Όμικρον δείχνει το τέλος της πανδημίας

«Έρχεται η ενδημική φάση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρευνα: Η Όμικρον αναγγέλλει το τέλος της πανδημίας
Νότια Αφρική © EPA Pool

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία έρευνας από την Νότιο Αφρική για την Όμικρον η οποία δείχνει ότι η οξεία φάση της πανδημίας ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι η μετάδοση κινήθηκε με πρωτοφανή ρυθμό και προκάλεσε πολύ ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις. «Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και επαναληφθεί παγκοσμίως, είναι πιθανό να δούμε μία μεγάλη απόκλιση μεταξύ αριθμού κρουσμάτων και θανάτων», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Αυτό σημαίνει πως «η Όμικρον ενδέχεται να είναι ο αγγελιοφόρος» της λήξης της πανδημίας, φέρνοντάς την στην ενδημική φάση», σημειώνουν οι ίδιοι.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Νοτίου Αφρικής όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, συγκέντρωσε στοιχεία από 466 ασθενείς σε αυτό το κύμα και από 3.976 από προηγούμενες εξάρσεις.

Πολλές είναι οι έρευνες που επικεντρώνονται στη Νότιο Αφρική, προκειμένου να εντοπίσουν μοτίβα σχετικά με την πορεία της Όμικρον. Ωστόσο, τα κρούσματα στη χώρα ενδέχεται να μην είναι ενδεικτικά της κατάστασης, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι εξαιρετικά χαμηλός. Συνεπώς ίσως να μην διαφαίνεται η σοβαρότητα της μετάλλαξης.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές και συνεπώς οδηγεί σε περιορισμένο μόνο αριθμό θανάτων.

Στα τέλη Νοεμβρίου η μετάλλαξη που πρωτοεντοπίστηκε στην Μποτσουάνα μεταδόθηκε με τρομερή ταχύτητα στη μεγαλούπολη του Γιοχάνεσμπουργκ, στην καρδιά δηλαδή της Νότιας Αφρικής, οδηγώντας εντός τριών εβδομάδων τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να εκτοξευτεί από 670 σε πάνω από 25.000.

Μπάιντεν: Η νέα κανονικότητα μετά την πανδημία θα είναι καλύτερη

Η Covid-19 «όπως την ξέρουμε σήμερα, δεν θα βρίσκεται για πάντα εδώ», τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Αλλά το να έχουμε την Covid στο περιβάλλον μας και στον πλανήτη μας, αυτό μάλλον θα συνεχιστεί» παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Έχουμε πλέον τόσα πολλά εργαλεία (…) που μπορούν να περιορίσουν την Covid και τα άλλα στελέχη», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν ότι θα έβαζε τέλος στην πανδημία. «Η νέα κανονικότητα δεν θα είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, θα είναι καλύτερη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ