- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΗΠΑ: 62χρονος έμεινε στη φυλακή 43 χρόνια λόγω δικαστικής πλάνης
Αθωώθηκε μόλις φέτος και αποφυλακίστηκε
Ο Κέβιν Στρίκλαντ αθωώθηκε σήμερα από δικαστήριο του Μιζούρι αφού έμεινε επί 43 χρόνια στη φυλακή λόγω δικαστικής πλάνης.
Θύμα δικαστικής πλάνης έπεσε 62χρονος που έμεινε επί 43 χρόνια στη φυλακή αλλά εν τέλει αθωώθηκε και αποφυλακίστηκε. Ο Κέβιν Στρίκλαντ καταδικάστηκε το 1979 σε ισόβια κάθειρξη, για μια τριπλή δολοφονία την οποία ουδέποτε παραδέχτηκε.
«Καμία υλική απόδειξη δεν τον συνέδεε με το έγκλημα και καταδικάστηκε αποκλειστικά με βάση τη μαρτυρία» μιας γυναίκας, η οποία στη συνέχεια αναίρεσε την κατάθεσή της, σχολίασε ο δικαστής Τζέιμς Γουέλς στην απόφασή του. Επιπλέον, οι δύο από τους τέσσερις πραγματικούς δράστες της φονικής επιδρομής δήλωναν ότι ο Στρίκλαντ δεν εμπλεκόταν στις ανθρωποκτονίες.
«Η εμπιστοσύνη του δικαστηρίου στην ενοχή του Στρίκλαντ έχει τόσο υπονομευτεί που δεν μπορεί να την στηρίξει» κατέληξε ο δικαστής, διατάζοντας την άμεση αποφυλάκιση του ισοβίτη.
Η εισαγγελέας της κομητείας Τζάκσον, που ήταν εκείνη που ζήτησε την ακύρωση της καταδίκης, χαιρέτισε την απόφαση. «Επιτέλους, αποδόθηκε δικαιοσύνη για αυτόν τον άνθρωπο που υπέφερε τόσο από αυτό το δικαστικό λάθος» ανέφερε η Τζιν Πίτερς Μπέικερ στην ανακοίνωσή της.
Το όνομα του Κέβιν Στρίκλαντ θα προστεθεί έτσι στη μακρά λίστα των Αμερικανών που έπεσαν θύματα δικαστικής πλάνης. Είναι ένας από τους αδίκως καταδικασθέντες που έμειναν στη φυλακή για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Απαλλαγών, ένα σχέδιο στο οποίο μετέχουν πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, οι περίπου 2.500 άνθρωποι που απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τα τελευταία τριάντα χρόνια, έμειναν κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή. Το μεγαλύτερο διάστημα ήταν 47 χρόνια και 2 μήνες.
Η χορήγηση αποζημιώσεων για τα χαμένα χρόνια δεν ήταν πάντα εύκολη υπόθεση. Η οργάνωση Midwest Innocence Project, που ασχολήθηκε ενεργά με την υπόθεση του Στρίκλαντ, διεξάγει εκστρατεία μέσω του διαδικτύου για τη συγκέντρωση πόρων, ώστε να τον βοηθήσουν να ξεκινήσει τη ζωή του εκτός της φυλακής.
Πρόσφατα ο Στρίκλαντ είπε στην εφημερίδα Washington Post ότι αφού αποφυλακιστεί θέλει να πάει στον τάφο της μητέρας του, που πέθανε φέτος το καλοκαίρι, και να δει, για πρώτη φορά, τον ωκεανό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, οι θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.