- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΗΠΑ: 62χρονος έμεινε στη φυλακή 43 χρόνια λόγω δικαστικής πλάνης
Αθωώθηκε μόλις φέτος και αποφυλακίστηκε
Ο Κέβιν Στρίκλαντ αθωώθηκε σήμερα από δικαστήριο του Μιζούρι αφού έμεινε επί 43 χρόνια στη φυλακή λόγω δικαστικής πλάνης.
Θύμα δικαστικής πλάνης έπεσε 62χρονος που έμεινε επί 43 χρόνια στη φυλακή αλλά εν τέλει αθωώθηκε και αποφυλακίστηκε. Ο Κέβιν Στρίκλαντ καταδικάστηκε το 1979 σε ισόβια κάθειρξη, για μια τριπλή δολοφονία την οποία ουδέποτε παραδέχτηκε.
«Καμία υλική απόδειξη δεν τον συνέδεε με το έγκλημα και καταδικάστηκε αποκλειστικά με βάση τη μαρτυρία» μιας γυναίκας, η οποία στη συνέχεια αναίρεσε την κατάθεσή της, σχολίασε ο δικαστής Τζέιμς Γουέλς στην απόφασή του. Επιπλέον, οι δύο από τους τέσσερις πραγματικούς δράστες της φονικής επιδρομής δήλωναν ότι ο Στρίκλαντ δεν εμπλεκόταν στις ανθρωποκτονίες.
«Η εμπιστοσύνη του δικαστηρίου στην ενοχή του Στρίκλαντ έχει τόσο υπονομευτεί που δεν μπορεί να την στηρίξει» κατέληξε ο δικαστής, διατάζοντας την άμεση αποφυλάκιση του ισοβίτη.
Η εισαγγελέας της κομητείας Τζάκσον, που ήταν εκείνη που ζήτησε την ακύρωση της καταδίκης, χαιρέτισε την απόφαση. «Επιτέλους, αποδόθηκε δικαιοσύνη για αυτόν τον άνθρωπο που υπέφερε τόσο από αυτό το δικαστικό λάθος» ανέφερε η Τζιν Πίτερς Μπέικερ στην ανακοίνωσή της.
Το όνομα του Κέβιν Στρίκλαντ θα προστεθεί έτσι στη μακρά λίστα των Αμερικανών που έπεσαν θύματα δικαστικής πλάνης. Είναι ένας από τους αδίκως καταδικασθέντες που έμειναν στη φυλακή για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Απαλλαγών, ένα σχέδιο στο οποίο μετέχουν πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, οι περίπου 2.500 άνθρωποι που απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τα τελευταία τριάντα χρόνια, έμειναν κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή. Το μεγαλύτερο διάστημα ήταν 47 χρόνια και 2 μήνες.
Η χορήγηση αποζημιώσεων για τα χαμένα χρόνια δεν ήταν πάντα εύκολη υπόθεση. Η οργάνωση Midwest Innocence Project, που ασχολήθηκε ενεργά με την υπόθεση του Στρίκλαντ, διεξάγει εκστρατεία μέσω του διαδικτύου για τη συγκέντρωση πόρων, ώστε να τον βοηθήσουν να ξεκινήσει τη ζωή του εκτός της φυλακής.
Πρόσφατα ο Στρίκλαντ είπε στην εφημερίδα Washington Post ότι αφού αποφυλακιστεί θέλει να πάει στον τάφο της μητέρας του, που πέθανε φέτος το καλοκαίρι, και να δει, για πρώτη φορά, τον ωκεανό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η 45χρονη πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.