Κοσμος

Mark Dybul: Πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία

Ο καθηγητής ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Georgetown, που είχε προβλέψει με ακρίβεια τις τάσεις της εξέλιξης του κορωνοϊού, λέει ότι υπάρχουν τρεις τρόποι να τελειώσει η πανδημία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mark Dybul, καθηγητής ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Georgetown
Mark Dybul © Paul Morigi/Getty Images for EJAF

Mark Dybul: Τι λέει ο καθηγητής ανοσολογίας για το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού - Ποια είναι τα τρία πιθανά σενάρια.

Την άνοιξη του 2020, ο Mark Dybul, CEO των «Enochian BioSciences» και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν (Washington DC) έλεγε στο περιοδικό «The Hill» ότι το φθινόπωρο του 2020 έπρεπε να περιμένουμε νέο κύμα κρουσμάτων με μεγαλύτερη σφοδρότητα από το πρώτο. Ο Dybul επέμενε ότι χρειαζόταν «διεθνής συντονισμένη απόκριση» κι ότι η ξεχωριστή πολιτική κάθε χώρας θα μας έφερνε σε αδιέξοδο. Τώρα, σε συνέντευξή του στη διάσκεψη του «Fortune» λέει ότι δεν του αρέσει καθόλου αυτό που βλέπει στην Ευρώπη: υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού απ’ ό,τι στις ΗΠΑ αλλά αύξηση των κρουσμάτων ―ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. «Σε ένα μήνα», λέει ο Dybul, «αυτή η τάση θα έχει επηρεάσει και τις ΗΠΑ. Θα περάσουμε έναν ακόμα φαύλο κύκλο».

Σύμφωνα με τον Dybul, υπάρχουν τρία σενάρια. Το πρώτο είναι να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2022 μια μετάλλαξη ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια. Όχι ότι αυτό θα σημαίνει καταστροφή: το αντιικό χάπι της Pfizer φαίνεται ότι μειώνει τις νοσηλείες κατά 90% ―δηλαδή, ίσως έχουμε πλήθος κρουσμάτων αλλά χαμηλή θνησιμότητα. Επίσης, ετοιμάζεται ένα σχεδόν θαυματουργό ρινικό σπρέι που θα σταματά τη μετάδοση, ή που, εν πάση περιπτώσει, θα την εμποδίζει μέσω της εισπνοής.

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει η COVID-19 σαν τη γρίπη που στις ανεπτυγμένες χώρες δεν θεωρείται επιδημία, αλλά που στις φτωχές χώρες μπορεί να αποδεκατίσει τον πληθυσμό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο,  θα έχουμε εποχικές κρίσεις υγείας με αρκετή ταλαιπωρία και απώλεια ωρών εργασίας, αλλά όχι απαραιτήτως προβλήματα σαν εκείνα της ελονοσίας ή της φυματίωσης στις αφρικανικές χώρες.

Τρίτο σενάριο είναι να μεταλλαχθεί τόσο πολύ ο ιός που να μην μπορούμε να τον διαχειριστούμε. Ο Dybul λέει ότι, αν και αυτό είναι απίθανο, χρειάζεται εντατικοποίηση των εμβολιασμών ώστε να σταματήσει η μετάδοση και να περιοριστεί η δυνατότητα μετάλλαξης.

Ο Mark Dybul, που βρίσκεται στον κύκλο του Anthony Fauci, είναι υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών ιδιαίτερα στους τομείς του κρατικού μηχανισμού, της υγείας και των επιχειρήσεων με πάνω από 100 εργαζομένους. «Η προτροπή της αμερικανικής κυβέρνησης για εμβολιασμό στις μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2022 είναι υπερβολικά χαλαρή», λέει ο Dybul. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν τώρα, αλλιώς θα μετανιώσουμε πικρά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ