Κοσμος

Νέα Υόρκη: Απομακρύνεται το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον

Αφαιρείται από την αίθουσα του δημαρχείου λόγω του ότι ήταν δουλοκτήτης – Το σκεπτικό της απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Το άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον θα απομακρυνθεί από το δημαρχείο της Νέας Υόρκης μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το κίνημα Black Lives Matter σημείωσε ακόμα μια νίκη: το άγαλμα του τρίτου προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον που κοσμεί την αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου της Νέας Υόρκης θα αφαιρεθεί μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το δημοτικό συμβούλιο δέχτηκε το αίτημα των Αφροαμερικανών και ισπανοφώνων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θεωρούν απαράδεκτη την τιμή που αποδίδεται στον Τζέφερσον, δεδομένου ότι στη φυτεία του στη Βιρτζίνια είχε 600 σκλάβους. Επιπλέον, ο Τζέφερσον απέκτησε παιδί με μία από τις σκλάβες του κτήματός του.

Ο Τόμας Τζέφερσον θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του αμερικανικού έθνους, αλλά επί χρόνια η αφροαμερικανική κοινότητα πίεζε τις Αρχές να παραδεχθούν ότι εκπροσωπεί «μια επαίσχυντη σελίδα της αμερικανικής ιστορίας», όπως είπε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος της Νέας Υόρκης Adrienne Adams από το Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία εκπροσωπεί το νοτιοανατολικό Κουίνς.

Το κίνημα Black Lives Matter, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πέρυσι, έχει υποβάλει αιτήματα για αποκάλυψη των εγκληματικών πτυχών της αμερικανικής ιστορίας και για αποκαθήλωση μνημείων ρατσιστικών προσωπικοτήτων. Μέχρι τώρα έχουν αποκαθηλωθεί, καταστραφεί ή βανδαλιστεί αγάλματα στη Μινεάπολη, στη Βοστόνη, στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια και στο Μπρίστολ της Αγγλίας, όπου οι διαδηλωτές κατέστρεψαν και έριξαν στο ποτάμι το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ο οποίος είχε εμπλακεί στο δουλεμπόριο του Ατλαντικού. Στην Οξφόρδη το κίνημα απαίτησε την απομάκρυνση του αγάλματος του αποικιοκράτη της πάλαι ποτέ Ροδεσίας Σέσιλ Ρόουντς, ενώ στο Λονδίνο στόχος έγινε ο ανδριάντας του Ρόμπερτ Μίλιγκαν. Στο Βέλγιο, αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του αιμοσταγούς βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ που βρισκόταν σε πλατεία της Αμβέρσας και στο Εδιμβούργο εκείνο του Χένρι Ντάντας, ο οποίος προσπάθησε να καθυστερήσει την κατάργηση της δουλείας στη Βρετανία.

Thomas Jefferson Statue To Be Removed From New York’s City Hall

Ωστόσο, ο  Τόμας Τζέφερσον (1743-1826), ως κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και ως πρόεδρος για δύο θητείες, θεωρείται από τους περισσότερους Αμερικανούς ένας από τους σοφούς που οικοδόμησαν τη δημοκρατία στον Νέο Κόσμο. Για να προλάβει τις αντιδράσεις, η δημαρχία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι θα τοποθετήσει το άγαλμα σε μουσειακό χώρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ