- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τι αναφέρει η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη για την Ελλάδα
Eπισημαίνεται η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο»
Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στον απόηχο της υπογραφής της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας» και «παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας», επισημαίνει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσιγκτον για τον τρίτο γύρο», τονίζει ο Αμερικανός υπουργός.
Αναφερόμενος στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σε άλλο σημείο της επιστολής, ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει τα εξής: «Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».
Ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, καθώς υπογραμμίζει ότι «oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».
Μπλίνκεν: Αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα
Σημειώνεται ότι χθες υπεγράφη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ όποτε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια χαρακτήρισε την χώρα μας «αξιόπιστο σύμμαχο».
Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Η κατάθεση για το περιστατικό του 1999
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.