Κοσμος

Αυστρία: Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ορκίστηκε νέος καγκελάριος

Μετά την παραίτηση Κουρτς λόγω της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση διαφθοράς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είναι ο επόμενος καγκελάριος μετά την παραίτηση Σεμπάστιαν Κουρτς
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είναι ο επόμενος καγκελάριος μετά την παραίτηση Σεμπάστιαν Κουρτς © EPA/MICHAEL GRUBER

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ορκίστηκε νέος καγκελάριος της Αυστρίας ύστερα από την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Νέος καγκελάριος της Αυστρίας ορκίστηκε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, αντικαθιστώντας τον Σεμπάστιαν Κουρτς που παραιτήθηκε μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση διαφθοράς.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

Ο 52χρονος Σάλενμπεργκ διατελούσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 2019 και έκρινε τη νέα του θέση ως «τεράστια πρόκληση». Ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν έκανε την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ορκίστηκε και ο αντικαταστάτης του Σάλενμπεργκ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι σταθερότητα. Γι' αυτό θέλω να απομακρυνθώ για να βοηθήσω να λυθεί αυτό το αδιέξοδο, να εμποδίσω το χάος και να εγγυηθώ τη σταθερότητα», ανέφερε.

Σεμπάστιαν Κουρτς - Τι σχεδιάζει να κάνει μετά την παραίτησή του

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να παραμείνει αρχηγός του κόμματός του και να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του. Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα παραμείνει ένας πολιτικός με τεράστια επιρροή παρά την ποινική έρευνα εις βάρος του.

«Το "σύστημα Κουρτς" έτσι θα διατηρηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, μεσούσης μιας νέας πολιτικής κρίσης στην Αυστρία. Προέβη σε αυτήν την κίνηση, αφότου τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς.

Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε χθες στα αυστριακά ΜΜΕ ότι προτείνει τον ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ως διάδοχό του, Παράλληλα, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Μετά την ανακοίνωση, την περασμένη Τετάρτη, από την εισαγγελία της χώρας, για την έναρξη έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελούσε υπό πίεση να αποσυρθεί. Ο 35χρονος πολιτικός επιμένει ότι είναι αθώος, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένους» ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ