Κοσμος

Νόμπελ Χημείας 2021: Δύο επιστήμονες μοιράζονται το βραβείο

Ποιοι είναι και τι ανακάλυψαν - Η ανακοίνωση από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Νόμπελ Χημείας 2021 απονεμήθηκε στους επιστήμονες Benjamin List και David McMillan
Το Νόμπελ Χημείας 2021 απονεμήθηκε στους επιστήμονες Benjamin List και David McMillan @NobelPrize/Twitter

Το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2021 απονεμήθηκε φέτος σε δύο νικητές, τους επιστήμονες Benjamin List και David McMillan.

Ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 οι νικητές για το Νόμπελ Χημείας 2021. Όπως έγινε γνωστό, με το βραβείο Νόμπελ για τη Χημεία τιμήθηκαν οι Benjamin List και David McMillan «για την ανάπτυξη ασύμμετρης οργανοκατάλυσης».

Τόσο ο Αμερικανός επιστήμονας Ντέιβιντ Μακμίλαν όσο και ο Γερμανός συνάδελφός του Μπένγιαμιν Λιστ βραβεύτηκαν για την «οργανοκατάλυση», μια νέα επαναστατική μέθοδο για τη δημιουργία μορίων, η οποία βρίσκει άμεση εφαρμογή στη φαρμακευτική έρευνα και οδηγεί σε σημαντική μείωση των επιπτώσεων της χημικής βιομηχανίας στο περιβάλλον. Με την ανακάλυψή τους οι Benjamin List και David McMillan συνέδραμαν τα μέγιστα, ώστε η χημεία να γίνει πιο «πράσινη», αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το διάσημο έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ, φθάνει τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (σ.σ. 1,15 εκατομμύρια δολάρια) και απονέμεται εδώ και δεκαετίες από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών σε επιστήμονες που προχωρούν σε σημαντικές ανακαλύψεις.

Τα βραβεία Νόμπελ θεσμοθετήθηκαν από τον Άλφρεντ Νόμπελ, Σουηδό εφευρέτη του δυναμίτη και επιχειρηματία. Η πρώτη απονομή έγινε το 1901 και με ελάχιστες διακοπές, κυρίως λόγω των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δεξίωση στη Στοκχόλμη λόγω της πανδημίας Covid-19, όπως συνέβη και πέρυσι. Επιπλέον, οι βραβευθέντες των Νόμπελ 2021 θα λάβουν τα μετάλλια και τα διπλώματά τους στις χώρες καταγωγής τους.

Η εβδομάδα των βραβείων Νόμπελ ολοκληρώνεται στις 11 Οκτωβρίου 2021, όταν και ανακοινώνεται ο νικητής για την Οικονομία.

Announcement of the 2021 Nobel Prize in Chemistry

 

Βραβεία Νόμπελ 2021 - Ποιοι τιμήθηκαν σε Ιατρική και Φυσική

Υπενθυμίζεται ότι το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους David Julius και Ardem Patapoutian για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής. Το Νόμπελ Φυσικής 2021 μοιράστηκαν τρεις νικητές.

Πρόκειται για τους Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi, οι οποίοι βραβεύτηκαν για «για τη ρηξικέλευθη συνεισφορά τους στην κατανόηση περίπλοκων συστημάτων φυσικής».

Ποια βραβεία Νόμπελ ακολουθούν - Το πρόγραμμα

Μετά την ανακοίνωση για το Νόμπελ Χημείας 2021, ακολουθούν τα βραβεία για τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή 7 και 8 Οκτωβρίου 2021 ανίστοιχα.

Το Νόμπελ Οικονομίας, που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου 2021.

Νόμπελ Χημείας: Ποιοι ήταν οι νικητές το 2020

Υπενθυμίζεται ότι οι Charpentier και Doudna είχαν κερδίσει το Νόμπελ Χημείας το 2020. Η Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπαντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα είχαν μοιραστεί το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Τιμήθηκαν για την ανάπτυξη μιας σημαντικής μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος (μηχανισμός Crispr/Cas9).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ