Κοσμος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απελαύνει χιλιάδες Αϊτινούς

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εφαρμόζει ανάλογη μεταναστευτική πολιτική με τον Ντόναλντ Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν απελαύνει χιλιάδες Αϊτινούς
© John Moore / Getty / Ideal Images

Περίπου 14.000 Αϊτινοί μετανάστες θα απελαθούν από τις ΗΠΑ τις επόμενες τρεις εβδομάδες βάσει της διάταξης για τη δημόσια υγεία

Πριν από τέσσερις μήνες το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας χαρακτήριζε την Αϊτή προσωρινά προστατευόμενο καθεστώς. Ο σπάνιος αυτός χαρακτηρισμός σήμαινε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως οι Αϊτινοί μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα τους εξαιτίας των ακραίων πολιτικών αναταραχών, συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών. Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η Αϊτή δεν είναι ασφαλές μέρος. Ωστόσο, τις τελευταίες 24 ώρες, απελάθηκαν 320 Αϊτινοί από το συνοριακό στρατόπεδο έξω από το Ντελ Ρίο του Τέξας ―300 χλμ δυτικά του Σαν Αντόνιο― ενώ τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένονται 14.000 απελάσεις Αϊτινών: δηλαδή σχεδόν όλοι όσοι έχουν απομείνει στο στρατόπεδο του Ντελ Ρίο. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εφαρμόζει την ίδια μεταναστευτική πολιτική με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αν και η ρητορική της ακούγεται ευγενέστερη, οι ομάδες μαύρων μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στο δίκτυο UndocuBlack σχολιάζουν στα social media τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις «η οποία κρατά θέση ουδέτερου παρατηρητή». Το UndocuBlack έχει δημιουργήσει το hashtag #BidenAlsoDeports, το οποίο συγκεντρώνει την προσοχή στη «μαζική απέλαση των Αϊτινών» και στην αστυνομική βία που επικρατεί στο στρατόπεδο του Ντελ Ρίο. Από την πλευρά της, η διοίκηση Μπάιντεν, απαντά ότι οι μαζικές απελάσεις έχουν εγκριθεί βάσει των αποφάσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων οι οποίες ρυθμίζουν και διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία. Επί Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω των έκτακτων διατάξεων που προέκυψαν από την πανδημία, απελάθηκαν σχεδόν 450.000 αλλοδαποί· η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στόχο να απελάσει 650.000 τουλάχιστον.

Η πλειονότητα των απελαθέντων δε ζει στην Αϊτή επί πολλά χρόνια: πρόκειται για μετανάστες αϊτινής καταγωγής που έφυγαν για να βρουν δουλειά στη Νότια Αμερική μετά από τον καταστροφικό τυφώνα του 2010. Έκτοτε οι συνθήκες στο κατεστραμμένο αυτό νησί της Καραϊβικής δεν έχουν βελτιωθεί, καθώς στο χρόνιο πολιτικό χάος και στην εγκληματικότητα των συμμοριών έχει προστεθεί η καταστροφή από σεισμό 7,2 Ρίχτερ η οποία διαδέχθηκε φονική καταιγίδα: η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 2.200 Αϊτινών, τον τραυματισμό 12.000, καθώς και ζημιές ή κατεδάφιση 120.000 σπιτιών και εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων. Οι Αϊτινοί που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες συρρέουν αυτές τις μέρες στο διεθνές αεροδρόμιο Toussaint Louverture στο Port-au-Prince, απ’ όπου δεν ξέρουν πού να πάνε διότι δεν έχουν σπίτι. Στο αεροδρόμιο εκτυλίχθηκαν σκηνές βίας και πολλοί αρνήθηκαν να αποβιβαστούν από τα αεροπλάνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απελαύνει χιλιάδες Αϊτινούς

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση στα σύνορα αποτελεί πρόκληση και πολιτικό ναρκοπέδιο για τον Μπάιντεν ο οποίος πασχίζει να πείσει τους Αμερικανούς ότι δεν είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων. Ο πληθυσμός του Ντελ Ρίο δεν ξεπερνά τις 35.000: ο πληθυσμός του συνοριακού στρατοπέδου μεταναστών έφτασε πριν από λίγους μήνες τις 17.000. Σε τέτοιες συνθήκες, οι Ρεπουμπλικανοί ανασύρουν το επιχείρημα της μεγάλης δημογραφικής αντικατάστασης: ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι έφεραν μη διαχειρίσιμο αριθμό μεταναστών στα σύνορα, αναστατώνοντας τη ζωή των Τεξανών.

Ανθρωποκυνηγητό με λάσο κατά Αϊτινών μεταναστών στο Τέξας ΕΡΤ 21/9/2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ